четвртак, 8. март 2018.

Optužnica protiv Ćutologa Jovanovića

piše: Slobodan Vasković

Okružno tužilaštvo Bijeljina podnijelo je Osnovnom sudu u tom gradu optužnicu protiv Svetozara Jovanovića i Milijana Jovanovića, koji se terete da su RITE “Ugljevik” nanijeli štetu od cca 77.328 KM.

Tužilaštvo navodi da su Dva Jovanovića pogodovali firmi “Nešković” i dodijelili im bespravno 358 m2 zemljišta. Kako je cijena m2 216 KM, Tužilaštvo je izračunalo da su Svetozar Jovanović i Milijan Jovanović oštetili RITE Ugljevik za preko 77.000 KM.

Optužnica je podignuta u januaru ove godine, a Jovanovići su štetu načinili u februaru 2013. godine.

Svetozar Jovanović je poslanik SNSD-a u narodnoj skupštini RS, a dugo godina bio je angažovan na poziciji Šefa organizaciono-pravnog sektora, zadužen za eksproprijaciju zemljišta.

Poznat je po tome što za gotovo punih osam godina provedneih u Narodnoj skupštini RS nije progovorio ni jednu jedinu riječ.

Sada bi trebalo da “propjeva” na Sudu, osim ako ne ostane dosljedan sebi i ne bude se branio ćutanjem.


O Jovanoviću i njegovim malverzacijama sam objavio ranije nekoliko tekstova.  

Eksproprijacija glasova, zemljišta, miliona: Krunić i Jovanović kupovali već kupljene parcele (18.12.2014.)

piše: Slobodan Vasković

Svetozar Jovanović, poslanik SNSD-a (iz Bijeljine) u Narodnoj skupštini RS, nije specifičan samo po činjenici da bi, prelaskom u PDP,  mogao postati prvi KontraPapak u ovom entitetu, čime bi, po drugi put, ušao u istoriju parlamentarizma Republike Srpske.

Jovanović je već Živa Istorija parlamentarizma, jer se zakleo na Ćutanje u Narodnoj skupštini - Zavjet Ćutanja stoički izdržava već dva mandata, sedam punih godina. 

Sve to vrijeme ovaj svenarodni “Asketa” nije ni riječ prozborio u parlamentu.


Slabe tačke Krunićevog potrčka
Nije ni Jovanović baš od kamena (iako djeluje), ima svoje slabe tačke,  a jedna od njih je plata. Preciznije - plate. 

Zaokružene kč su dvostruko plaćene
Tako Svetozar Prepodobni Ćutolog prima dvije plate - i u parlamentu i u TE Ugljevik, gdje je na odličnoj poziciji. Uz to, Ćuteći uzme i dnevnice iz Skupštine, a svi su, zaista, puni poštovanja prema tom Zavjetniku!!!

U njegovom slučaju zaista se može konstatovati da je Ćutanje Zlato, a Ćutljivi Stiv znao je i zna zaraditi i na drugim poslovima - eksproprijaciji zemljišta za potrebe rudnika TE “Ugljevik”. 

Jovanović je u TE “Ugljevik” dosta dugo bio angažovan na poslovima Šefa organizaciono-pravnog sektora, zadužen za eksproprijaciju zemljišta.

Bio je desna ruka Žike Krunića, bivšeg generalnog direktora TE “Ugljevik”, koji je pomenutu firmu oštetio za najmanje sto miliona KM. I to za, svega, dvije i po godine vladavine - od marta 2013. do decembra 2015., kada je konačno uklonjen.

Specijaliteti Krunić-Jovanović
Jedan od njihovih “specijaliteta” bio je otkup parcela koje tek za desetak godina dolaze na red da se na njima kopa ugalj; Na taj način su se uzele baš dobre “narukvice”; Drugi “specijalitet” kuhinje Krunić-Jovanović bio je otkup parcela koje su već otkupljene i plaćene.

U tom poslu leži pravi novac, jer je takvih parcela sijaset, ne postoji evidencija o njima, što otvara veoma širok prostor za malverzacije.

Jovanović Ćuti i radi i uporno odbija da se usaglasi evidencija nepokretnosti preduzeća (Termoelektrane “Ugljevik”) sa katastrom, čime bi se onemogućilo duplo plaćanje već plaćenih parcela!

Prema dokumentima koji su u mom posjedu, tokom 2014. godine, samo jednim Rješenjem, plaćeno je osam parcela koje su već ranije plaćene. 

Cijeli taj posao iznosio je 1.153.640 KM, novac je dobila Opština “Ugljevik”, a potpisnik štetnog Rješenja je Žiko Krunić, Kriminalni Kapitalac, koji je za dvije i po godine vladavine sa pozicije generalnog direktora TE “Ugljevik”, ovu firmu oštetio za cca 100 miliona KM.

Sve je osmislio Ćutolog, a opštinari k’o opštinari - nijednoj marki “ne gledaju u zube” u ovim teškim vremenima; Problem je što je na taj način Krunić plaćao i “kohabitaciju”, ali ne iz svog džepa.

Uz to, sve je propraćeno i “eksproprijacijom glasova”: Ćutolog je glasove SDS-a dobijao na republičkom nivou, dok je on njima uzvraćao na opštinskim izborima. 

Veoma interesantna postavka stvari i dokaz da dvije najveće stranke mogu odlično da sarađuju na poljima koja su izvan zakona. 

Istrage
Kako su Tužilaštva i MUP RS odjednom i sasvim iznenada počeli da se bave nelegalnom trgovinom zemljištem, bilo bi dobro da “pročešljaju” i Krunićeve i Jovanovićeve poslove sa otkupom parcela. Plus odjeljenje RUGIP-a nadležno za Ugljevik.

Našlo bi se tu, bez dileme, čvrstog materijala za krivičnu prijavu; Ako bi se pozabavili drugim Krunićevim poslovima, našle bi se tone materijala za hitni pritvor i dugogodišnju robiju.

Međutim, Krunić ima dogovor sa vrhom SNSD-a da neće biti istraživan, a zauzvrat je podnio ostavku krajem 2015. godine.

Kako taj njihov dogovor nije potvrđen ni u jednoj instituciji, organi gonjenja trebalo bi da ubrzaju istrage protiv Krunića, posebno one koje se vode oko kriminalnih poslova urađenih sa Zoranom Stevanovićem, gradonačelnikom Zvornika, čiji je cilj uništenje budućnosti tog grada. Zajedno sa Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija.

Otimanje tri miliona KM
Već sam objavio da je  Krunić zajedno sa Stevanovićem oštetio TE za najmanje tri miliona KM.

I to na samo jednom posliću. Tolika je (minimalna) šteta zbog neispunjavanja ugovornih obaveza o izgradnji servisnog objekta za održavanje transportne mehanizacije.

Ugovor
Ugovor je potpisan novembra 2014. godine između TE “Ugljevik” i “Enikon gradnje”, iza koje stoji Stevanović. Riječ je o njegovoj firmi, koja se vodi na druga lica.

Ukupna vrijednost posla iznosila je 2.202.334,37 KM (sa PDV-om) i sav novac je isplaćen Stevanoviću. Kao i nekoliko stotina hiljada maraka za “dodatne radove”; Ali, ni redovni ni dodatni radovi nisu doveli do izgradnje i završetka objekta.

On je potpuno neupotrebljiv.

Da bi Stevanović dobio ovaj posao, iz projekta je izbačena noseća greda, što je zapanjujuće, pošto je dug čak 70 metara. Međutim, kriminalna družina na sve je spremna samo da bi se dokopala para. Čak i na moguće žrtve do kojih bi došlo u slučaju rušenja objekta, što je više nego izvjesno, jer je riječ o nekvalitetnoj gradnji.

Potonuli temelji
Ono što je zaista fascinantno je da su i temelji objekta sfušereni, pa je čitav servisni objekat potonuo pola metra u zemlju. Kako stvari stoje, u njemu se neće nikad ništa servisirati, već taj nedovršeni objekat treba servisirati.

Za radove sanacije Termoelektrana treba da potroši najmanje 800.000 KM, a koliko je novca još potrebno za završetak radova veoma teško je procijeniti. Isplativije ga je srušiti, a Krunića i Stevanovića privesti pravdi.

Kako god, Krunić i Stevanović, dio kriminalnog Ganga, oštetili su TE “Ugljevik” na ovom poslu za preko tri miliona KM, ako se računa vrijednost ugovora, dodatni radovi i novac potreban za sanaciju.


Nije ovo njihov jedini posao na kojem su opljačkali TE “Ugljevik”, već ih ima još nekoliko. 

Para je, očito, bilo na bacanje, jer je Žiko Krunić za samo godinu i po mandata, sa saučesnicima, oteo cca 65 miliona KM.