субота, 24. март 2018.

Budžetski Superhik

piše: Slobodan Vasković

1.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na čijem čelu je Srebrenka Golić, trebalo bi poslati nadležne inspekcije u Mrkonjić Grad, naselje Bjelajci, da istraže u kolikoj mjeri je načinjena ekološka šteta, mnogi tvrde katastrofa, a Ministarstvo zdravlja i Dragan Bogdanić, ministar, u kolikoj mjeri je ta načinjena šteta uticala na kvaliet života tamošnjeg stanovništva.

2. 
Ministarstva bi pod hitno trebala odgovoriti na sva pitanja u vezi sa firmom “R-S silikon”, kako bi se ustanovilo u kolikoj mjeri su tačne tvrdnje o negativnom uticaju na ljudske živote, koje uzrokuju proizvodnja/proizvodi te firme?!

3.
“R-S silikon” otvoren je 26.11. 2015. godine, a učinili su to predsjednik grupacije "Metalege" iz Italije Gvido Duzi i Milorad Dodik, koji su pustili u rad Fabriku za proizvodnju silicijum metala.

Dodik je tada naglasio da je riječ o investiciji vrijednoj 41 milion evra, od čega je ulaganje RS 9 miliona KM. Za zapošljavanje.

Prema brojnim informacijama to je i jedino ulaganje.

4.
Tačno dvije godine kasnije, “R-S silikon”, zajedno sa firmom “BSI Jajce” (obje u sastavu Metallega), našao se pod istragom Evropska komisija, nakon žalbi o zaštiti od damping uvoza iz zemalja koje nisu članice EU.

Ukratko rečeno, optuženi su za šverc robe, copy paste slučaja “jabuke”!

5.
Italijane je doveo Zoran Tegeltija, ministar finansija. On je i naložio da im se isplati devet miliona KM; Kakav je to investitor, ako RS mora da mu plaća radna mjesta, a, kako stvari stoje, i cijelu fabriku?

6.
Nije čudo što ih je doveo Tegetija; On obožava Italiju i Italijane: Od Italije najviše voli Milano, gdje posjeduje stan od 90 m2; Koji je, sasvim slučajno, dobio nakon uplate novca za “R-S silikon”.

7.
Tegeltije bi se mogao okarakterisati kao “Budžetski Superhik”: otima iz budžeta RS da bi dao bogatima, a siromašne učinio još siromašnijima.

Tako i u slučaju u Bjelajcima: Ako se potvrde informacije o ugrožavanju zdravlja tamošnjeg stanovništa i to vrlo vrlo teškog ugrožavanja, onda Budžetski Superhik može da dobije i vrlo zvučno prezime - koje počinje sa Mori… Umori.

8.
Osim što uspješno pljačka siromašne i daje bogatima, Budžetski Superhik je napravio i otrovni finansijski krug u kojem, poput Moriartia, davi finansijski Republiku Srpsku.

Sa jedne strane su krediti MMF-a, EBRD-a, EIB-a, Svjetske banke… koji se moraju vraćati, a, sa druge strane, Ništa; Osim ako se kao Nešto ne uzmu pozajmice od lokalnih banaka, od kojih koristi imaju samo te banke i niko više.

Da li, zaista, neko ko je ministar finansija, a već osam godina nije uspio da izađe na svjetsko tržište novca i nađe načina da odatle povuče neki veliki kredit, po izuzetno povoljnim kamatnim stopama, kako bi “prepakovao” sadašnje ogromne obaveze i stvorio prostor “za disanje”, zaslužuje da bude na takvom mjestu; Bilo kakvoj funkciji?! 

Ne, a, uzgred, novac je danas vrlo jeftin na svjetskim tržištima i može se dobiti po vrlo povoljnim/niskim kamatama. Koje je Dodik toliko puta najavljivao - od Velikog i Malog, preko Fondova sa svih strana svijeta; Čak i preko vremenske prognoze. 

Nakon svega - Oborine. Koje ne prestaju i za posledicu imaju zaduženost iznad zakonskog maksimuma - 65 posto visine BDP-a, što se krije kao “zmija noge”!

Tegeltija jeste majstor za milijarde - kada ih treba izvući iz RS; Slučaj “Birač” - 1,7 milijardi je izvučeno, a da niko nije ni trepnuo. “Shvatili su” tek kada su Vladimir Romanov i njegov litvanski dio Klana zbrisali iz RS, ostavljajući Tegeltiju i srpski dio Klana da ih brane do poslednjeg. 

Tegeltija je i Velemajstor - za Uništenje Banaka; Pod njegovom Palicom propale su Balkan Investment Banka, Bobar Banka, Banka Srpske…

Ali je zato Tegeltija, vrlo uspješno, pripomogao otimanju Bobar Osiguranja!!!


Tegelttija kontroliše i Fond Solidarnosti - u koji izdvajaju radnici, seljaci… mahom loše plaćeni. I iz kojeg se plaćaju Prebogati!

9.
MMF nije sporan - pomogao je; Da nije bilo MMF-a i njihovih para, bilo bi bankrota. 

“Sam Bog ih je poslao”, kriknula je Željka Cvijanović, nakon odobrenja poslednje tranše.

Bog ne šalje MMF, bar toliko bi trebala da zna gotovnovopečeni kandidat SNSD-a za predsjednika RS.

10.
Međutim, ona o finanasijama ne zna ništa; I tu je slična Dodiku kao jaje jajetu, jer ni on o finansijama ne zna ništa. U ovu kategoriju ne ubrajam lične. 

Zato oboje kao u Boga, (može i Kuma), gledaju Tegetiju, koji, takođe, nema pojma. Ali folira da zna. Kao i njih dvoje. Najveći domet im je, naizust, naučena sintagma - razvojni projekti, razvojni putevi, razvojni procesi, a od svega imamo enormno zaduženje za jalove projekte koji ne donose nikakav novac i preživljavanje na kašičicu - malim pozajmicama od lokalnih banaka.

Taj Triling Neznalica koštaće RS gubitka vlasti nad finanasijskim sektorom. Do kraja iduće godine. Do drugog proljeća svi će i zaboraviti da je RS nekada/ikada imala nadzor nad finansijama. Sopstvenim.



11.
Dodik je nedavno, na jednom zatvorenom sastanku, rekao da “Tegeltija ima veze u MMF-u i EBRD-u”; Dodik zaista nema pojma. Sve Tegeltijine veze mogu se nabrojati u jednoj riječi: Parodi!!!; Francisko Parodi, rezidenti predstavnik MMF-a u BiH; Koji malo radi za MMF, malo više za Tegeltiju, kao savjetnik, odnosno Konsiljere, a najviše sebe lično.

12. 
Da je drugačije, ne bi Parodi podržao Režim i Tegeltiju u rušenju/uništenju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je imala bar, kakav takav, privid nezavisnosti; I ne bi Parodi “izgubio pamćenje” nakon što je Vlada RS dobila nadparlamentarne moći, kroz mogućnost da izda garancije u visini do 750 miliona KM. Što je potencijalni dug RS, koji ovaj entitet vodi u mogući kolaps, nakon kojeg više neće moći vraćati nikakve kredite. Nikome. NI MMF-u, ni Svjetskoj banci i drugim bankama.

Da ne zaboravim da je Parodi “izgubio i vid”, jer nikako da uoči kako se iz budžeta, parama MMF-a, Svjetske banke i ostalih značajnih međunarodnih institucija, finansiraju firme koje su na crnoj listi Svjetske banke. 

MMF zastupa Transparentnost trošenja sedstava, Parodi Netransparentnost!!! Nije li to čudno za uposlenika najvažnije Svjetske Finansijske Institucije?!

13.  
Stoga bi MMF trebalo da izvrši reviziju rada Parodija i provjeri kakve informacije im je davao i da li su te informacije manipulativne, kako bi održale kredibilitet njegovog prijatelja Tegeltije. Koji posjeduje sve sem kredibiliteta. I koji, kako vidimo, osim Italije voli i bar jednog Italijana. Parodija! Što više nije nikakva parodija, već vrlo ozbiljan problem.

14.
Od Bjelajaca do Parodija nije tako dug put za nekog ko bi htio sve to da istraži; Na primjer MUP RS! Sad kad su već kamere pogašene. I ne mora se “ispod radara”, kojih, takođe, nema.

A Tegeltija za taj nezakoniti posao optužuje “u cijelosti i bez ikakvog ostatka” Dragana Lukača, saučesnika u pokušaju prevare “teške” preko sto miliona KM.

“Tegeltija je profesionalac, nikada ne bi išao na tako jeftinu prevaru”, tvrde Tegeltiji bliski igrači. Iz čega se može zaključiti da je Budžetski Superhik “doktor za velike prevare”; Superioran u odnosu na Lukača; Pravi Sir Oliver, a da je Lukač tek Bob Rok u cijeloj kamermanskoj priči. 

15.
Ostanite s njima: Slijede radosne vijesti - povećanje PDV-a, akcize na struju, novi porezi… otimanje po kućama, razbijanje dječijih kasica-prasica, cijepanje slamarica…

I nove Ekološke katastrofe, poput one u Bjelajcima. 


Bar Pogrebna preduzeća nisu na gubitku.