среда, 28. март 2018.

Naftaši: Švercom do 15 miliona KM ekstra zarade

piše: Slobodan Vasković

Add caption
Vlasnici benzinskih pumpi na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika... utajili su cca 15 miliona poreza, jer su izbjegavali da plaćaju akcizu.

To je utvrdila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a trenutno je u toku žalbeni postupak. Pumpadžije, preko advokata Miloša Stevanovića, vrše pritisak na UIO da odustane od naplate utajenih sredstava, što se, prema mojim izvorima iz te institucije, neće desiti.

U suprotnom, oni bi bili odgovorni, jer je 15 miliona KM ukradeno od države, a oteto od građana, naplatom akciza.

Prema mojim saznanjima, vlasnici benzinskih pumpi su naveli da su dio naftnih derivata prodavali “stranim licima”, ali o tome nemaju evidenciju, što je, drugim riječima, šverc; Evidentiran je i manjak na zalihama, što je, opet, šverc, a treći dio utaje odnosi se na navodno nenaplaćivanje akcize na gorivo prodano građanima susjednih zemalja.

Najveći dio naftnih derivata prošvercovan je u Srbiju, pa bi organi te države trebalo uskoro da otpočnu istragu u vezi sa ovim nedjelima.

Sva odbrana pumpadžija, uhvaćenih u švercu “do grla”, svodi se na njihovo tumačenje zakona i tvrdnje da su to “mogli da rade”, što je tragikomično, jer je zakon isti za sve; Pa i za njih. 

Neki od vlasnika benzinskih pumpi imaju zaštitnike u vlasti, primarno u ministru finansija Zoranu Tegeltiji: To se prije svega odnosi na vlasnike firmi “Nešković” (Bijeljina), koja je utajila cca pola miliona maraka, potom “Keso-promet” (Zvornik), koji je utajio cca 150 hiljada KM; dok je “Agrovoće” imalo utaju od 2,7 miliona KM, a “Braća Lazić” od, čak, cca 4 miliona maraka.

Među švercerskim milionerima su i “Hercegovina Oil” sa utajom od 1,5 miliona, “4. april” koji je bogatiji za 1,3 miliona, kao i “BP petrol”, gdje su utajili 1,7 miliona KM.

Svi oni djeluju na potezu Brčko-Bijeljina-Zvornik-Bratunac.   

Advokat koji ih zastupa, Miloš Stevanović je obećao da će “završiti posao”, a zauzvrat je honorisan sa cca 400.000 KM. Stevanović za sebe tvrdi da je blizak vlasti, ali i pojedinim zvaničnicima OHR-a.