петак, 5. јун 2020.

Slijedi sječa prijedorskih kadrova DNS-a: Dodik naložio smjenu još dvadesetčetiri funkcionera iz DNS-a



piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik naložio je totalnu "sječu" kadrova DNS-a iz Prijedora koji se nalaze na raznim funkcijama unutar njegovog Režima.

Nakon brzopotezne smjene Lejle Rešić, bivše Ministarske za upravu i lokalnu samoupravu, trebalo bi da uslijedi čitav niz odstranjivanja funkcionera DNS-a sa pozicija iz vlasti.

Biće smijenjeni kadrovi koji dolaze iz Prijedorske regije i koji su imenovani još u vrijeme dok je na čelu te stranke bio Marko Pavić.

Riječ je o nekoliko pomoćnika ministara u Vladi RS, direktora u Javnim preduzećima, agencijama, Nacionalnom parku "Kozara", kao i o najmanje sedam direktora škola.

Svi navedeni trebali su biti smijenjeni kada i Rešićeva, ali je odlučeno da se uklanjaju etapno.

Da će biti još smjena najavio je i takozvani premijer Radovan Višković.

Sve smjene su Dodikova odmazda Paviću koji ga je nadigrao u Prijedoru i preoteo mu skupštinsku većinu u tom Gradu, prije par dana.

To ne ide u prilog SNSD-u koji se nadao izbornoj pobjedi u tom Gradu, ali je ona sada pod velikim znakom pitanja, jer će Pavićev gradonačelniik Milenko Đaković posmjenjivati sve SNSD-ove kadrove sa čelnih pozicija gradskih firmi i ustanova.

Odgovor predsjedništva DNS-a, nakon smjene Rešićeve, bio je tragikomičan - pokazalo se da se ne smiju suprotstaviti Dodiku i da je ta stranka, pod vođstvom kriminalca Nenada Nešića, potpuno u šakama lidera SNSD-a, osim prijedorske frakcije.

Predsjedništvo DNS-a najavilo je razgovore sa vrhom SNSD-a za sedam dana, ali razgovorima najviših organa ove dvije partije, koji su se desili prošle godine, započeo je i pad Marka Pavića, koji je na kraju rezultovao njegovom smjenom.

Nešića Dodik drži u "malom džepu", jer protiv njega ima nekoliko detaljno zadokumentovanih krivičnih prijava koje stoje u ladicama MUP RS i svakog trenutka mogu biti aktivirane. Uz to, Nešić, ukoliko bude nastavio da izigrava "političara", može biti smijenjen i sa pozicije v.d. direktora JP "Putevi RS", što bi značilo kraj njegove kriminalnopolitičke karijere.

Dodik je uvidio da nije postigao ključni cilj kada je, krajem prošle godine, detronisao Pavića - nije uspio poništiti njegov uticaj u Prijedoru.

Pavić i dalje suvereno vlada tim Gradom, a Nešić nema nikakav uticaj na dešavanja u Gradskom odboru Prijedora.

Morao je, prije par mjeseci, da potpiše bjanko izborne liste za taj Grad, kako bi dobio podršku da ostane na poziciji vršioca dužnosti predsjednika stranke.

Dodik ima za cilj i potpuno slabljenje DNS-a i svođenje te stranke na minorne dimenzije, što znači da će nastaviti nemilosrdno da ih rastura. Lider SNSD-a, u najužim stranačkim krugovima, nije isključio ni potpuno izbacivanje DNS-a iz entitetske vlasti, ali to će se eventualno odigrati tek u kasno ljeto. 

Uz to, napadom na DNS Dodik djelimično odvlači pažnju sa teških kriminalnih djela tokom nabavke medicinske opreme počinjenih tokom pandemije 

Nešić je po Dodikovom naređenju oslabio Pavića do mjere da je morao napustiti DNS.

Da podsjetim, DNS je jednoglasno za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH predložio lažnog Italijana Draška Aćimovića (09.12.2019.), da bi dan nakon toga Nešić izišao sa svojim kandidatom Mlađenom Božovićem, lažnim Crnogorcem, sa kojim je u višestrukim porodičnokriminalnim vezama.

Božović je punac Nešićevog brata, tada je bio i Nešićev savjetnik u JP “Putevi RS” (odjeljenje za pljačke i ucjene) otkako je savjetovani imenovan na čelo tog Javnog preduzeća, 25.07.2016.; Uz to, Božović prima i platu u “Elektrodistribuciji” Pale, iako od jula 2016. nije došao nijednom na posao.

Božović, na kraju odvratne sapunice, nije imenovan na ministarsku funkciju, povukao se, a Nešić je postavio Miloša Starletu Lučića, polupismenog brata svog kuma Mladena Lučića.
Nešić, Lučić i Aleksandar Glavaš vlasnici su kriminalne firme “Legend” preko koje pljačkaju putarske firme i čine brojne teške kriminalne radnje.