уторак, 30. јун 2020.

Fond zdravstva RS na zahtjev Sipe dostaviće ugovore sa kriminalnom firmom "Medietik"; Samo na jednom "poslu" Fond opljačkan za 6,7 miliona KM


piše: Slobodan Vasković

Fond zdravstvenog osiguranja RS dostaviće Agenciji za istrage i zaštitu, na njihov zatjev, ugovore Fonda zdravstva RS sa firmom "Medietik" braće Vlade i Željka Babića.

Preko te firme oprani su milioni maraka, a samo Ugovorom od 08.04. ukradeno je 6,7 miliona KM.

Prema mojim izvorima, ovaj predmet je u rad uzelo u potpunosti Tužilaštvo BiH, iako je na njemu radilo i Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo BiH radi i na predmetu nezakonite dodjele 2,385 miliona KM turističkoj agenciji "Travel4Fun", a Sud BiH nedavno je blokirao sve račune te firme, nakon brojnih grešaka tužioca zbog kojih je Saši Markoviću, vlasniku i direktoru omogućeno da nezakonito podigne 260.000 KM, što je pranje novca i o čemu sam već pisao.

U poslu sa turističkom agencijom bio je Institut za javno zcdravstvo RS. Oni su već dostavili svu dokumentaciji Sipi.

Treći veliki predmet pljačke kojim se bavi Tužilaštvo BiH vezan je za firmu "Srebrena malina" i nezakonitu nabavku respiratora u Federaciji BiH.

Da podsjetim, jednu od najvećih pljački u jeku pandemije izvršili su Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstva RS i pomenuti kriminalci Babić, vlasnici firme “Medietik” d.o.o. Iz Banjaluke, koji su, bukvalno, ukrali 6.722. 756 KM, a za taj novac Fond nije dobio ništa.



Fondu nije isporučen nijedan jedini respirator po tom Ugovoru.

Ugovorom koji su 08.04.2020. godine Kusturić, direktor FZRS i Željko Babić, suvlasnik firme “Medietik”, precizirano je da će se pedeset respiratora platiti 6.722.756 KM, odnosno 134.455,12 KM po respiratoru.

U Ugovoru se još navodi da će šest miliona KM biti “Medietiku” uplaćeno avansno, a da će ta firma vršiti isporuku u roku, “ne dužem od 24.04.2020.".



Novac jeste uplaćen avansno, prebačen u Švajcarsku, ofšor zonu - grad Cug, podijeljen između pljačkaša, a nijedan od 50 respiratora nije stigao u RS, iako je cijena svakog od njih nevjerovatnih 134.455,12 KM.

Babići su, 19.06., dva mjeseca nakon što su po ugovoru morali isporučiti respiratore, saopštili da se oni nalaze u carinskom terminalu “Gradiška”, što je notorna laž. I da se nalaze ( a ne nalaze) Babići bi morali vratiti novac, jer su prekršili vrijeme isporuke.



Međutim, kako da vrate pare kada su već podijeljene?!