субота, 17. август 2019.

Neizvjesno održavanje novog sastanka Dodika, Izetbegovića, Čovića i Vigemarka prije sjednica Predsjedništva BiH?!

piše: S.V.

Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a, neće, po svemu sudeći, održati novi sastanak prije sjednica Predsjedništva BiH, zakazanih za utorak, 20.08.

Mediji su ranije objavili da bi utorka trebalo da se održi još jedan sastanak Dodika, Izetbegovića i Čovića, uz prisustvo Larsa Gunara Vigemarka, kako bi pokušali da postignu dogovor oko usvajanja ANP-a i imenovanja mandatara za sastav Savjeta ministara.

“Održavanje sastanka malo je izvjesno, osim ako u naredna dva dana ne dođe do radikalne promjene stavova Dodika ili izetbegovića”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, veoma su male, gotovo nikakve, šanse za to.

Dodik se oštro protivi usvajanju ANP-a i slanju tog dokumenta u Brisel, što bi značilo aktivaciju MAP-a i put ka NATO, dok Izetbegović smatra da je potrebno prvo uzvojiti ANP, pa tek onda dogovoriti imenovanje novog Savjeta ministara.

Istog stava su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U utorak, 20.08., trebalo bi prvo da se održi redovna sjednica Predsjedništva BiH, a najavljeno je da bi s ena njenom dnevnom redu trebalo naći i usvajanje ANP-a.

Nakon te sjendice, trebalo bi da se održi vanredno zasjedanje Predsjedništva BiH, na kojoj bi se razmatralo imenovanje mandatara.

Prijedlog SNSD-a za mandatara je Zoran Tegeltija, visoki funkcioner te stranke.