среда, 14. август 2019.

ANP precizira da su “uključivanje u EU i NATO i dalje glavni spoljnopolitički i bezbjednosni ciljevi BiH” (ANP-dokument)



piše: Slobodan Vasković

Objavljen je kompletan Godišnji nacionalni program (GNP/ANP) 2019.-2020., koji bi trebalo da se, kao jedna od tačaka dnevnog reda, nađe na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, koja će se održati 20.08. u Sarajevu.

Učinio je to portal “Žurnal”. Kompletan dokument možete vidjeti ovdje.

Neki od ključnih stavova iz tog dokumenta glase: “Elementi, temeljni principi i ciljevi bezbjednosne politike BiH, zasnovani na dokumentu Bezbjednosna politika BiH koji je donesen 2006. godine, ostaju nepromijenjeni. Aktivno učešće u izgradnji kolektivne sigurnosti kroz uključivanje u regionalne, evropske i evroatlantske integracione procese, a naročito EU i NATO i dalje su glavni spoljnopolitički i bezbjednosni ciljevi BiH definisani dokumentima Bezbjednosna politika BiH i Strategijom spoljne politike BiH za period 2018.-2023. godina. Odbrambena politika BiH usmjerena je na izgradnju efikasnih odbrambenih sposobnosti koje, u okviru kolektivnih bezbjednosnih organizacija, omogućavaju zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta, pomoć civilnim strukturama i doprinos međunaordnim misijama podrške miru”

Ne ostavlja se, u GNP/ANP, nikakva dilema da usvajanje ovog dokumenta znači put u NATO; Odnosno aktivaciju MAP-a, koji je direktan put u NATO.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza su 05.12.2018. godine, na sastanku u Briselu, donijeli su odluku da se Bosni i Hercegovini odobri da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Ovom odlukom NATO je odobrio aktivaciju MAP-a za BiH.

Odluka NATO je odgovor na zahtjev BiH, njenog Predsjedništva, podnesen još 2009. godine.

"Sa velikim zadovoljstvom Vas podsjećam na uspješan sastanak u NAC+BiH formatu posvećenom sprovođenju Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), održanom 11. marta 2009. godine. Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu", navodi se na početku pisma koje je potpisao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

U pismu se još navodi: ”Dalji napredak prema članstvu u NATO je krucijalno važan za Bosnu i Hercegovinu. Također, trebao bi poslužiti promociji NATO strateških ciljeva i doprinijeti bezbjednosti i stabilnosti cijelog euroatlantskog prostora i naročito regiona Jugoistočne Evrope”!

Radmanović danas ima drugačije stavove, ali to ne mijenja na činjenici da je zahtjev, koji je potpisao u ime Predsjedništva BiH, 2009. godine, i dalje na snazi i ima status državne obaveze.

Državne obaveze se moraju ispunjavati, a usvajanje ANP-a je jedna od njih.

Iz kabineta Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, potvrđeno je (14.08.o.g.) da su dobili dokument. 

Dodik je, nakon potpisivanja “Principa za formiranje vlasti u BiH” (05.08.o.g.) sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, šefovima SDA i HDZ BiH, izbjegavao sedam dana da pominje ANP, da bi 13.08. rekao da od usvajanja ANP-a nema ništa i da taj dokument neće biti poslan u Brisel.

Istovremeno, Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, izjavili su da je usvajanje ANP-a preduslov za izbor mandatara za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Kandidat za mandatara je Zoran Tegeltija, član Dodikovog SNSD-a, a o njegovoj kandidaturi Predsjedništvo BiH trebalo bi se izjasniti na vanrednoj sjednici, takođe zakazanoj za 20.08. ove godine.