понедељак, 19. август 2019.

Dokumentaciju za izručenje Slaviše Juroševića, organizatora pokušaja ubistva Slobodana Vasiljevića, Ministarstvo pravde BiH poslalo institucijama Grčke 07.08. ove godinepiše: Slobodan Vasković

Ministarstvo pravde BiH uputilo je kompletnu dokumentaciju za izručenje Slaviše Juroševića, organizatora pokušaja likvidacije Slobodana Vasiljevića.

Ubica Slaviša Jurošević
“Molba za izručenje s kompletnom dokumentacijom je u odnosnom predmetu upućena nadležnim organima Grčke dana 7.08.2019.god. Daljnjih informacija nemamo”, odgovoreno mi je iz Ministarstva pravde.Prethodno je toj instituciji svu potrebnu dokumentaciju dostavio Okružni sud Istočno Sarajevo.

“Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevu dana 19.06.2019. godine za osumnjičenog Jurošević (Stanimira) Slavišu zv. "Beli" naredio je izdavanje međunarodne potjernice, prema kojem osumnjičenom je prethodno 05.06.2019. g. rješenjem sudije za prethodni postupak određen pritvor. Prema osumnjičenom Juroševiću pritvor je određen iz zakonskih razloga propisanih članom 197. stav l. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (ZKP RS). 
Nakon toga, po obavijesti Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine dva puta smo istome dostavljali ekstradicionu dokumentaciju za osumnjičenog Jurošević Slavišu, koji se nalazio u ekstradiconom pritvoru u Grčkoj.

Kako je valjalo potrebnu dokumentaciju dostaviti u originalu ili ovjerenoj kopiji, sa prevodom dokumentacije na grčki jezik to smo Ministarstvu pravde BiH (sa prevodom) cjelokupne dokumentacije dostavili dana 30.07.2019. godine. 
Prevod dokumentacije na grčki jezik je onemogućio efikasnije postupanje suda u dostavljanju dokumentacije za ekstradiciju Ministarstvu pravde BiH”, odgovorio je na moj upit predsjednik Okružnog suda Istočno Sarajevo Senaid Ibrahimefendić.

Grčka granična policija uhapsila je Slavišu Juroševića, prilikom izlaska iz te zemlje, 4.07. ove godine.

Jurošević je uhapšen nakon što je Interpol za njim izdao međunarodnu potjernicu zbog pokušaja ubistva u BiH. 

On se sumnjiči da je organizovao ubistvo Slobodana Vasiljevića, koji je u noći sa 1. na 2. juni ove godine brutalno pretučen u Šekovićima. 

Juroševićevo izručenje je ključ razrješenja pokušaja likvidacije Vasiljevića, jer on, bez sumnje, zna Ko je naručio ubistvo. A da je naručeno, tu nema nikakve dileme.

Vasiljević se i dalje oporavlja od teških povreda zadobijenih prilikom pokušaja da ga likvidiraju. 

Slobodan Vasiljević
Vasiljević praćen duže od dva mjeseca i da je njegovo ubistvo bilo pomno planirano.

Istragom je još, kako mi je ranije rečeno, utvrđeno da su napadači imali zadatak od Naručioca likvidacije  da metalnim šipkama zatuku Vasiljevića "do smrti" - Takav način ubistva, surov i podmukao, odabran je da bi žrtva što duže patila. I da bude "ponižen u smrti"!

Srećom, Vasiljević je preživio napad u kojem je zadobio preko trideset teških udaraca, bio je danima u komi, ali je, zahvaljujući ljekarima u UKC Tuzla, uspio da se u dobroj mjeri oporavi, iako mu je lijeva noga, smrvljena od udaraca, još uvijek u prilično teškom stanju.

Postoje dokazi da su pojedini pripadnici policije pomagali napadačima na Vasiljevića. Posebno se to odnosi na pojedine pripadnike PS Milići, a potom i na pojedince iz PS Šekovići i PS Vlasenica; Primarno na inspektora Predraga Krstića, iz PS Milići, kao i komandira te stanice Slavka Boškovića.

Ne treba zaboraviti ni Nikolu Milakovića iz PS Šekovići, kao ni činjeniccu da niko od navedenih i još nekolicine pripadnika policije nije suspendovan, iako postoje dokazi o njihovoj umiješanosti.

Nikola Milaković
Milaković je imao komunikaciju sa Juroševićem, u noći kada je pokušana likvidacija Vasiljevića. Pokušao je to prikriti tako što je napisao Službenu zabilješku 12.06., deset dana nakon napada, u kojoj je navedeno "da je imao poziv od Juroševića", kako bi opravdao svoje ušešće u zločinu, ali postoje dokazi da laže.

Važno je navesti da su pripadnici PS Šekovići i PS Milići prvobitno pokušali minimizirati zločin, ističući da je "došlo do tuče", ali je nadležni tužilac odbio takvu kvalifikaciju kada je saznao da je Vasiljević pretučen metalnim šipkama i istraga se vodi o pokušaju likvidacije na posebno surov i podmukao način. Nema dileme da je pokušano zataškavanje namjere da Vasiljević bude ubijen. 

U tom pokušaju zataškavanja učestvovali su, kako se tvrdi, pojedini pripadnici PS Šekovići i PS Milići. 

Vasiljevića su pokušali likvidirati 01/02.06. (u ponoć) ove godine; bio u komi danima, ali je uspio da preživi, što je, kako ljekari smatraju, ravno čudu.

Vasiljevića je organizovana kriminalna grupa napala ispred Parohijskog doma u Šekovićima i zadala mu preko trideset udaraca metalnim šipkama. Prvo je snažno, sa leđa, udaren u glavu, nakon čega su nastavili da ga masakriraju bez milosti. 

Ubica i pervertit
Milutin Kandić
Polomljena mu je, od udaraca, lobanja i lijeva noga na nekoliko mjesta. Upravo zbog toga operisan je dva puta, a pred njim je još nekoliko operativnih zahvata, kako bi se sanirale sve teške povrede.

Niko od prisutnih, prilikom pokušaja likvidacije Vasiljevića, nije ni pokušao da spriječi ovaj zločin.

Ubicama nije pošlo za  za rukom da likvidiraju Vasiljevića, a nikako se ne smije dozvoliti da prođu sa blagim kaznama, jer bi to bila nagrada za pokušaj ubistva, a ne sankcija. 


Zbog pokušaja likvidacije Vasiljevića, u pritvoru su ubica i pervertit, koji zlostavlja maloljetnice, Milutin Kandić, Goran Čalmić, Nebojša Ozinović, Stevan Garić, Miljan Milić, vozač u AD “Boksit” Milići, Nebojša Petković, takođe uposlen u AD “Boksit” i Stefan Radovanović.

Svi oni su, zajedno sa Juroševićem i još najmanje sedam lica, noći 01/02.06. pokušali likvidirati Vasiljevića.

Poznat je i Naručilac ovog ubistva, ali policija, a ni tužilaštvo još uvijek ga nisu priveli. Režim nastavlja na taj način da štiti svoje članove koji sebe doživljavaju kao "bogove" i odlučuju o životu i smrti. 

Pokušaj ubistva Vasiljevića nije prvi Juroševićev atak na tuđi život.

Jurošević je, 15.04.2015., u Domu zdravlja u Milićima pucao u Ljubišu Pantića i teško ga ranio. Do pokušaja ubistva Pantića došlo je nakon njegovog fizičkog sukoba sa Juroševićem, nakon čega su obojica odvedeni u Dom zdravlja. Jurošević je hicem pogodio Pantića u nogu, a metak je završio u zidu ordinacije.


Na ulasku u Dom zdravlja oduzet je pištolj Juroševiću, ali mu ga je ponovo dao upravo Krstić, nakon čega je teški zločinac Jurošević pucao u Pantića. 

Umjesto da bude procesuiran, Krstić je napredovao i postao inspektor, a Jurošević je zbog pokušaja ubistva Pantića kažnjen samo sa 800 KM. Toliko je tada koštao život u RS, sada je cijena još i manja.

Sramna odluka Suda
Narečeni Krstić koji je i ranije pomagao Juroševiću u zločinima, ne samo da nije suspendovan, već je ostao pripadnik MUP RS, čak napredovao od pozicije pozornika do inspektora. (nastaviće se)