среда, 21. август 2019.

“Londonski Student” na popravnom - štetni ugovori za ostanak u ministarskoj foteljipiše: Slobodan Vasković

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, koji je trebalo da bude smijenjen u najavljenoj rekonstrukciji Vlade RS, uspio je da kod Milorada Dodika izdejstvuje popravni ispit; Razlog popravnog je da ostane na funkciji  ministra i da mu čelnik SNSD.a ne rasturi stranku, što je već pripremljeno.

Đokić je na sebe preuzeo zadatak da “Elektroprivreda RS” od firme “Ruding” (iz Ugljevika) otkupi rudnik krečnjaka i kamena.

Vlasnik “Rudinga” je Rade Ćorić iz Bijeljine, koji je rudnik kupio svojevremeno za cca četiri miliona KM od firme “Sloboprom”.

Đokić je tu “investiciju” doslovno “izgurao” na Vladi RS, a otkupna cijena je 12 miliona KM; Odnosno osam miliona ide u podjelu plijena, jer rudnik ne vrijedi više od cca četiri miliona.

“ERS” je holding i nema imovinu, osim vlastitog poslovnog prostora u Trebinju. Kada se rudnik otkupi na ime Vlade RS, biće, potom, preknjižen na ERS.

Prvobitno je ovaj zadatak od “osam miliona za podjelu” trebalo da realizuje Luka Petrović šef ERS, ali ga je Đokić preuzeo na sebe, kako bi dobio mogućnost za popravni ispit. 

“Londonski Student” najbolje govori koruptivni jezik, a dobijeni novac, onih osam miliona viška, bi se podijelio od Bijeljine do Trebinja.

Da krečnjak može biti izuzetno sočan i unosan, svjedoči i činjenica da RiTE Ugljevik ne radi ništa na otvaranju vlastitog rudnika krečnjaka; Nalazište postoji u sastavu sadašnjeg kopa uglja i u proteklom periodu dosta je urađeno na pripremi otvaranja; trebalo bi uložiti još nešto sredstava, ali se odustalo od toga, kako bi se iz budžeta ispumpalo osam miliona KM.

Treba reći da postoji potreba za snabdijevanjem krečnjakom, zbog procesa odsumporavanja, koji bi trebalo da krene ove godine, ali ta potreba je privremenog karaktera, jer, kako sam naveo, postoji neotvoren kop, koji je u vlasništvu RiTE Ugljevik.

Međutim, Ćorić navodno neće da im proda rudu iz rudnika krečnjaka, pa sada “moraju” kupiti cijeli rudnik. Kakva prevara i loš izgovor; Posebno zbog sve realnije mogućnosti da proces odsumporavanja uopšte ne krene u toku ove godine. 

Da bi startovao, neophodno je da se, tokom zastoja TE, preduzmu još neka podešavanja…

Međutim, Luka Petrović zahtijeva od Uprave RiTE da ove godine, uopšte, ne vrši godišnji remont postrojenja: Razlog je da se kumulativni gubitak za 2019. smanji; Taj gubitak ERS biće istorijski, tako da Petrovića već sada možemo smatrati istorijskom činjenicom.

Rizici Petrovićevog zahtjeva su ogromni, s obzirom na starost pogona, a, u toj varijanti, odsumporavanje se odlaže… Zašto je onda potrebna kupovina rudnika, sem za ispumpavanje novca iz budžeta, kojeg je tako malo da je Zora Vidović, ministarska finansija, na ivici nervnog budžetskog sloma.

“Londonski Student” ima zadatak i da “završi” posao sa kineskim kompanijama oko TE Gacko, iako ništa u tom poslu nije u skladu sa zakonom - riječ je o praznom skupu obećanja, koji treba poslužiti za izvlačenje novca.

Da podsjetim, Đokić, koji ne govori engleski, “završio” je, kako je ranije potvrđeno iz ministarstva koje vodi, „Megatrend International Expert Consortium Limited“ u Londonu!


Izvori bliski “Londonskom Studentu” tvrde da mu nije ni bilo potrebno znanje engleskog jezika, jer je ispite polagao telepatski. Zato su mu kriminalna djela grandiozna!