среда, 6. новембар 2019.

MUP RS-A PROTIV PERICE STANIĆA: Lukač krivotvorio podatke o stažu kandidata za direktora SIPA

Fond za PIO RS kostatovao da tri kandidata za direktora SIPA-e ispunjavaju uslove za penzionisanje, a MUP RS-a izvijestio Nezavisni odbor da samo Perica Stanić ispunjava uslove za penziju. Lukačevi favoriti Darko Ćulum i Žarko Laketa



Piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)
Ako ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača upitate ko ne može biti direktor SIPA-e, odgovorit će vam - Perica Stanić. Svi drugi kandidati, konstatovat će Lukač, mogu voditi Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH. 

To što činjenice i druge institucije Republike Srpske govore drugačije, ministru Lukaču i nije toliko bitno.

"Uvidom u kadrovsku evidenciju i raspoložive podatke ovog Ministarstva", piše Lukač 30. oktobra, "utvrđeno je da uslove za odlazak u penziju, zaključno sa danom 21. 10. 2019. godine, ne ispunjavaju sljedeći kandidati: Darko Ćulum, Žarko Laketa i Goran Zubac. Uvidom u iste evidencije utvrđeno je da uslove za odlazak u penziju ispunjava kandidat : Perica Stanić".

FAVORITI LAKETA I ĆULUM
Ovaj je akt Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 30. oktobra poslalo Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH koji provodi proceduru izbora kandidata za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. 

Uglavnom, Nezavisni odbor je 21. oktobra ove godine od MUP-a RS-a i Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske tražio informacije ko od četiri kandidata za direktora SIPA-e ispunjava uslove za penzionisanje. 

MUP RS-a je, kako rekosmo, odgovorio da samo Perica Stanić ispunjava uslove za penziju. 

No, samo dan kasnije, jedna druga institucija Republike Srpske je dala drugačije informacije. Suprotno stavu MUP-a, Fond za penzijsko invalidsko osiguranje je konstatovao da svi prijavljeni kandidati za direktora SIPA-e, osim Gorana Zupca, ispunjavaju uslove za penziju.


"Darko Ćulum - godina staža 44: ispunjava uslov za penziju na dan 31. 10. 2019. godine. Žarko Laketa - godina staža 46: ispunjava uslove za penziju na dan 31. 10. 2019. godine. Perica Stanić - godina staža 47: ispunjava uslove za penziju na dan 31. 10 2019. godine. Goran Zubac - godina staža 38: ispunjava uslov za penziju na dan 9. 12. 2020. godine", navedeno je u dopisu kojeg je Fond PIO poslao Nezavisnom odboru.

Dakle, zvanični podaci koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavilo Nezavisnom odboru za izbor direktora policijskih agencija na nivou BiH nisu istiniti. Ali zato ti podaci otkrivaju namjeru Dragana Lukača da aktualnog direktora SIPA-e Pericu Stanića izbaci iz utrke za naredni mandat. 

Lukačevi favoriti su aktualni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, te bivši zamjenik direktora Granične policije BiH Žarko Laketa. 

Obojica su bliski vladajućoj partiji u Republici Srpskoj.

Nezavisni odbor je, podsjećamo, prije dva dana Vijeću ministara BiH uputio listu kandidata koji isupunjavaju uslove da budi direktori SIPA-e. Prvorangirani na toj listi je aktualni direktor te državne agencije - Perica Stanić, dok je sa liste kandidata otpao Goran Zubac, bivši direktor SIPA-e koji je smijenjen s te pozicije nakon što je pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela - nesavjestan rad u službi.