петак, 24. октобар 2014.

I suvlasnik N1 (ovdašnji CNN) u "Gibraltaru"

Piše: Slobodan Vasković

Rusmir Nefić , jedan od suvlasnika i izvršnih direktora na N1, regionalne inačice CNN, takođe je upleten u aferu “Gibraltar”.

Firma Nevena Kulenovića S.V.R.S.A., koje u centru afere teške pet miliona evra, je preko off-shore kompanije sa Gibraltara na račun Nefićev račun uplatila 61.000 evra.

To je dio novca od nekoliko miliona evra, koji je izvučen iz BiH i riječ je o kriminalnoj transakciji.

Nefić je bio vlasnik UFA medije, koja se dovodi u vezu sa pljačkom izvršenom preko marketinških agencija Nevena Kulenovića.

Nefić  još nije zvanično osumnjičen, već ga Tužilaštvo BiH trenutno tretira kao svjedoka, a sasvim je realno da mu se taj status promijeni.

Portal Teve.ba je objavio da je Nefić  iznenada zatvorio kompaniju UFA medija, ali da se Tužilaštvo sada interesuje za dokumentaciju te kompanije,  za koju se sada sumnja da je služila za pranja novca.
Isti portal navodi da ove činjenice bacaju i sjenu na otvaranje nove stanice N1, u kojoj je Nefić jedan od ključnih ljudi kao i suosnivač ove TV kompanije.

N1 je komercijalna stanica koju pokreće Dragan Šolak, poznati srbijanski biznismen čiji je manjinski partner Rusmir Nefić, navodi ovaj portal. 

Kulenović i Nefić su, prema dokumentima Tužilaštva BiH, falsifikovali ugovore između UFA media i of šor kompanije sa Gibraltara "3 Media ltd" o kupovini TV prava u iznosu od 43.540 Evra. na taj način su oštetili budžet BiH za 20.515,68 KM, za koliko je Ufa media smanjila visinu poreza koji je trebala platiti.