среда, 29. октобар 2014.

Potpredsjednica Vlade Srbije direktno se umiješala u izborni proces u BiH/RS

piše: Slobodan Vasković

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović umiješala se u izborni proces u RS/BiH, jer je nediplomatski, neartikulisano i potpuno van pameti, proglasila pobjednika na jednom izbornom nivou, prije nego je to zvanično učinila Centralna izborna komisija BiH.

Mihajlovićeva je, kako navodi, čestitala ubjedljivu izbornu pobjedu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Na taj način ona je prejudicirala rezultate izbora za nivo predsjednika RS, jer Dodik još uvijek nije zvanično pobijedio, posebno ne ubjedljivo.

Mihajlovićeva je svojim ishitrenim gestom zadala novi udarac srpsko-srpskim odnosima u Republici Srpskoj, jer je prećutala činjenicu da Mladen Ivanić, kandidat opozicionog Saveza za promjene, (suprotstavljenog Dodiku), vodi u trci za člana Predsjedništva BiH.

Ako je već nepozvana odlučila da se umiješa u izborni proces, trebala je svoj gaf bar izbalansirati, a ne prljati Vladu Srbije na najprizemniji mogući način, izazivajući dodatne tenzije u potpuno podijeljenom društvu koje je na djelu u Republici Srpskoj.

Mihajlovićeva, nekadašnja Dodikova savjetnica, dobro je izbrukala i premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se još nije oglasio povodom izbora u BiH/RS.

Očito je da ga Mihajlovićeva tjera da se izjasni, što ukazuje da Vučić baš i nije neprikosnoven u Vladi Srbije na način na koji se to želi predstaviti u javnosti.

Da jeste, ne bi mu zamjenica javno, preko medija, diktirala šta treba da radi i ne bi preuzimala njegove ingerencije, kada im nije ni mjesto ni vrijeme.

Posebno pitanje je šta Srbija uopšte traži u izbornom procesu u RS/BiH, kada je zvaničan stav Beograda da ni na koji način ne žele da se miješaju u izbornu trku. Koja još uvijek traje.

Mihajlovićeva je u toku izborne kampanje gostovala na platformi SNSD-a, jer je 25. septembra ove godine sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić potpisale u Banjaluci Memorandum o razumijevanju o saradnji dva ministarstva u oblasti građevinarstva, urbanizma i prostornog planiranja.
Kako je tada saopšteno, ministarke su razgovarale o izgradnji mosta preko Drine Ljubovija - Bratunac, ističući da će za izgradnju pristupnih saobraćajnica i graničnog prelaza, koji će biti zajednički i za BiH i za Srbiju, dozvole izdavati resorno ministarstvo RS.

I tada se Mihajlovićeva propisno izbrukala, jer je sa Golićevom treći put potpisala papire oko fantomskog mosta. Prije njih, učinili su to prethodnici na pozicijama ministara 2010. i 2013. godine.  

Mihajlovićeva je izbrukala i samog Dodika, čestitajući mu “ubjedljivu pobjedu”, iako on vodi sa jedva procentom razlike proptiv Ognjena Tadića.

Grč Režima je strašan, kada im prijaju takve nebulozne čestitke. Toliko jadne, da su se i režimski mediji od njih na svojevrstan način ogradili, jer su, brže bolje, zgurali Mihajlovićevu u prašnjave špajze svojih portala.