понедељак, 6. октобар 2014.

Dodik otvorio studentske domove na Palama, za čiju izgradnju Vlada RS nije dala niti će dati ni marke


Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik otvorio je novoizgrađene studentske domove na Palama. Sve je predstavljeno kao još jedna velika investicija vladajuće oligarhije.
Međutim, vlasti RS nisu dale ni marke za izgradnju/obnovu studentskih domova, iako su i  Dodik i Vlada RS čvrsto obećali da će finansirati cijeli projekat.

Obećali, pa prevarili, što je tipično za Režim. Međutim, ta Dodikova prevara koštala je Univerzitet Istočno Sarajevo ravno 12 miliona maraka, koje ta institucija nema odakle da vrati.
 
Univerzitet Istočno Sarajevo je na osnovu obećanja Dodika i Vlade RS podigao kredit od 12 miliona KM od Nove banke. Ta sredstva uložena su u izgradnju domova.

“Predsjednik RS kao i Vlada RS bili su upoznati sa aktivnostima koje provodi ovaj Univerzitet na podizanju standarda studenata istočnog dijela RS i dali su punu podršku tom projektu, a što su iskazali polaganjem kamena temeljca za početak izgradnje doma”, navodi se u pismu Dodiku, Vladi RS i nadležnim ministarstvima, koje su 12.09.2014. godine uputili v.d. rektora prof. dr Radoslav Grujić, predsjednik Upravnog odbora prof. dr Rade Ivanković i prorektor prof. dr Stevo Trbojević.

Oni u pismu institucijama još navode da Univerzitet ne može preuzeti na sebe finansijske obaveze, “ako Vlada RS ne preuzme obavezu vraćanja ovog kredita, kao što je zaključeno na tematskoj sjednici Vlade RS”.

“Podsjećamo Vas da je Vlada iste obaveze preuzela i u slučaju izgradnje studentskih domova u Foči i Banjaluci i u tom slučaju ova tri objekta bila bi u identičnom statusu”, navode u svom pismu čelni ljudi Univerziteta Istočno Sarajevo.

Na odgovor su čekali dvadesetak dana, a onda je uslijedio hladan tuš, jer su njihovi zahtjevi odbijeni.
U ime institucija, Zoran Tegeltija, ministar finansija, otpisao je Univerzitetu Istočno Sarajevo da Vlada RS neće preuzeti kredit od 12 miliona KM, iako su to obećali.

“Imajući u vidu da Vaše kreditno zaduženje kod Nove banke, u visini od 12.000.000 KM, nije bilo predmet razmatranja i usvajanja na Narodnoj skupštini RS…, obavještavamo Vas da budžet RS ne može preuzeti obavezu vraćanja istog”, naveo je Tegeltija u svom pismu datiranom 01.10.2014. godine.

Ukratko, aktuelna vlast RS bezočno je izvarala Univerzitet Istočno Sarajevo, dovela ih do finansijskog sloma, jer neće da preuzmu kredit, a istovremeno će se zakititi izgrađenim domovima kao svojim velikim uspjehom. Bezočno i bezobrazno.