среда, 8. октобар 2014.

Tadić 54 %, Dodik 45 %; SDS i SNSD po 28%

piše: Slobodan Vasković

Ognjen Tadić ima podršku 54 posto birača koji će sigurno izaći na izbore, dok Milorada Dodika podržava njih 45 posto.

To je rezultat istraživanja sprovedenog na teritoriji Republike Srpske, u periodu od 23-30 septembra, na uzorku od 1034 ispitanika.

Ispitivanje javnog mnenja vršeno je samo za dva nivoa - za predsjednika RS i za rejtinge dvije najjače stranke SNSD i SDS za Narodnu skupštinu RS, a radila ga je jedna beogradska agencija.

Prema tom istraživanju, 7 posto ispitanika je neodlučno i ne znaju još uvijek da li će glasati, ali imaju formiran stav za koga će glasati, ukoliko izađu na izbore.

I kod te grupacije Tadić ima prednost u odnosu na Dodika od tri procenta. Za Tadića bi glasalo njih 43%, a za Dodika 40 posto neodlučnih birača.

Čak 42 posto ispitanika smatra da je Dodik korumpiran, dok svega njih 9 posto isto tvrde i za Tadića.

Istraživanje dalje kaže da 41% anketiranih smatra da Dodik daje lažna obećanja, dok njih 18 posto vjeruje da to čini i Tadić.

Njih 45% smatra da bi Tadić mogao donijeti pozitivne promjene u RS, a njih 37 % smatra da bi to mogao učiniti Dodik.

Tadić ima prednost i kada je u pitanju prezentovanje Republike Srpske - 43 posto ispitanika smatra da bi Tadić dostojanstvenije, kvalitetnije i kredibilnije predstavljao RS, dok 37 posto preferira Dodikov način vladanja.

Mnogo više ispitanika ima povjerenje u Tadića i vjeruju u njegovu iskrenost - njih 43 posto, dok 28 posto smatra da te osobine posjeduje Dodik.

Uz ovaj nivo, vršena je anketa i za parlament RS, a istraživanja su pokazala da su SDS i SNSD potpuno poravnati i imaju po 28 posto glasova.   
 
Tendencije pokazju dalji rast SDS-a i nešto slabiji rast SNSD-a, tako da je maksimum koji SDS može dostići 34%, dok SNSD može maksimalno doseći 30 posto glasova birača.
  
Anketirani kao ključne probleme vide kriminal i korupciju, nepotizam i katastrofalnu ekonomiju.