понедељак, 13. октобар 2014.

Dramatična izborna noć ušla u dramatični 13. oktobar - CIK je jedini mjerodavan

Vrijeme je da se ponešto zaključi, ali se ništa zaključiti ne može.

Dodik je proglasio pobjedu Željke Cvijanović, ali ga je PDP uhvatio u "lošem računu" i pokazao da lider SNSD-a nije rekao tačne cifre.

Dodik je najavio da će proglasiti pobjedu za predsjednika RS, ali nije to učinio.

Ognjen Tadić plasirao je rezultate prema kojima on vodi sa neznatnom razlikom od par stotina glasova, na 70,87% prebrojanih glasova (Tadić 50,13%-Dodik 49,87%).

Onda se Dodik pojavio u 3 i 15 ujutro i (in)direktno proglasio svoj rezultat nedostižnim, ali je pobjedu Cvijanovićeve učinio upitnom, jer je naveo da je njena razlika sa šest hiljada pala na hiljadu.
Dodik je bio vrlo konfuzan i demantovao je sam sebe. Niti je proglasio svoju pobjedu, a Cvijanovićku je doveo u vrlo lošu situaciju pred javnošću.

Potom je odmah izišao Borenović (u 3 i 20 ujutro), i nanovo uhvatio u "pogrešnom računu" Dodika. Naveo je da Ivanić vodi 4000 razilke i da smatra da je ta cifra nedostižna,

Zatim su se pojavili i Mladen Bosić i Ognjen Tadić (3 i 25 ujutro) i rekli da neće biti poznat pobjednik, "jer je razlika između kandidata toliko mala da se neće moći potvrditi pobjednik dok se ne prebroje glasovi mobilnih timova, glasovi sa nepotvđenih listića i glasovi iz inostranstva".

Bosić je pozvao da se sačeka CIK i zvanični rezultati.

PDP je iznio stravičnu cifru - preko 50.000 nevažećih glasova za nivo člana predsjedništva BiH. Bilo je svašta prilikom brojanja glasova, tu nema dileme za ovaj nivo.

Jedino sigurno je da je Centralna izborna komisija BiH u ovakvoj situaciji jedina mjerodavna da proglasi zvanične rezultate i pobjednike.

Stoga je, najblaže rečeno, insistiranje SNSD-a na proglašenju pobjeda krajnje neodgovorno u situaciji potpune podijeljenosti društva i jedino doprinosi podizanju tenzija.

Sam Igor Radojičić je nakon završetka glasanja prvi izjavio da je CIK jedini mjerodavan za rezultate, da bi se tokom noći ispostavilo da je "mjerodavniji" Dodik.

Savez za pormjene (izvori iz vrha Koalicije), nezvanično, mi je potvrdio da imaju brojne dokaze o krađi glasova. kao i da se MUP proglasio nenadležnim za tu vrstu istraga.