понедељак, 20. октобар 2014.

Čekajući CIK-a/Trenutno agregatno stanje stranaka u BiH: Od samoistrebljenja, preko agonije do Gospodara prstenova

Piše: Slobodan Vasković

CIK broji rezultate, u strankama vri, svi razmišljaju o vlasti i svi se plaše da ostanu bez nje. U Republici Srpskoj dva srpska politička bloka jedni na druge puštaju šarene balone i viču “BU”, u Federaciji BiH, baloni su nešto manje išarani, ali “BU” jednako glasno zvuči.

Interesantno je sagledati trenutno agregatno stanje političkih opcija koje su u prilici da iskombinuju vlast.

SNSD je izgubio dosta na glasačkoj i poslaničkoj supstanci, ali je prilično blizu osvajanja pozicije predsjednika RS i prilično blizu gubitka pozicije srpskog člana predsjedništva BiH.

SNSD-u se lako može desiti da izgubi i vlast na nivou BiH, ali da izgubi vlast i na nivou RS. Ali i da ih osvoji na oba nivoa, ili da prođu po principu pola/cijelo, slike/bijelo.
Zato je SNSD-ovo trenutno agregatno stanje AGONIJA.

SDS je dobio dosta na glasačkoj i poslaničkoj supstanci, ali je prilično blizu gubitka pozicije predsjednika RS i prilično blizu dobitka pozicije srpskog člana predsjedništva BiH (kao Savez).

SDS-u se lako može desiti da dobije vlast na nivou BiH, i da dobije vlast i na nivou RS. Ali i da ostane bez vlasti na oba nivoa, ili, čak, da prođu pola/pola.
Zato je SDS-ovo trenutno agregatno stanje TEŠKA GROZNICA.

PDP je dobio člana predsjedništva BiH (kao Savez), supstanca, i glasačka i poslanička, im je ista i ne ulaze u bilo kakva politička razrešenja. Ima ih dovoljno da svakom zagorčaju život. Ili da ponekog i obraduju. Preživjeli su i sada „odahnjuju“.
Zato je PDP-ovo trenutno agregatno stanje tipično za njih: NA ODMORU SU.

DNS je povećao broj glasača i broj poslanika. Djeluju snažno, iako hramlju pomalo. Ahilova peta su im koalicioni partneri koji su ušli na njihovoj listi. Mogu odlučiti o formiranju vlasti i kao DNS i kao razbijena Koalicija (DNS 5/6 poslanika plus 3 partneri iz Koalicije).

Nalaze se jednom nogom na vratima političkog Raja, a drugom na vratima političkog Pakla.
Zato je DNS-ovo trenutno agregatno stanje POLUPARANOJA.

SP RS je povećala glasačku i poslaničku supstancu. Previranja su u toku, jer mogu biti jezičak na vagi (u RS), što je u političkom smislu „za prste polizat“. Najviše se bave teoretisanjem da li Dodikov Đokić može da postane Bosićev Dačić?!
Zato je SPRS-ovo trenutno agregatno stanje SLATKE MUKE.

NDP je tamo gdje je i bio, i u supstanci i u mandatima.
Ne bave se kombinatorikom, bar ne značajnije. Čekaju.
Zato je NDP-ovo trenutno agregatno stanje MELANHOLIJA.

SDA je povećala i glasačku i poslaničku supstancu u oba entiteta i dobila bošnjačkog člana predsjedništva BiH. Koji kontroliše tek pola poslanika SDA (po svim nivoima), dok ostale kontrolišu Ostali.

Bez SDA se ne može napraviti vlast ni na nivou BiH ni na nivou FBiH, a možda ni na nivou RS.

Ipak, u velikom su problemu sa kim, osim sa HDZ-om, napraviti vlast: Sa DF-om, sa SBB BiH, sa patuljastim strankama, sa SNSD-om, sa SDS-om?

Uprkos odličnom rezultatu, ne odlučuju sami o sebi. HDZ je tu jači.
Zato je SDA trenutno u agregatnom stanju DO PODNE JEDNO OD PODNE DRUGO.

DF je prvi put izišao na izbore i ostvario značajan rezultat, koji im omogućava da u snažnoj, ali ne i presudnoj, mjeri diktiraju slaganje vlasti u FBiH i na niovu BiH.

Njihov veliki problem nakon izbora jeste što se treba baviti i politikom i što je entuzijazam završio. I što nemaju pojma kud će i šta će.
Zato je DF trenutno u agregatnom stanju IZGUBLJENI U SVEMIRU.

SBB BiH je drugi put izišao na izbore i ostvario značajan rezultat, koji im omogućava da u snažnoj, ali ne i presudnoj, mjeri diktiraju slaganje vlasti u FBiH i na niovu BiH. Ali, mogu ostati i u situaciji da ne diktiraju ništa, ukoliko DF prelomi da bez njih ide u zagrljaj SDA i HDZ.
Zato je SBB BiH trenutno u agregatnom stanju ČIŠĆENJA ORUĐA I POPUNJAVANJA MAGACINA MEDIJSKIM RAKETAMA (ZA SVAKI SLUČAJ).


SDP BiH je izgubio sve izborne trke i glasačku supstancu i poslaničke mandate. I obraz. Ne odlučuju ni o čemu, već jedino unutrašnjim sukobima zabavljaju ostale partije u vrijeme dok čekaju CIK-a.
Zato je SDP BiH trenutno u agregatnom stanju OPŠTEG KRKLJANCA DO SAMOISTREBLJENJA.

HDZ BiH je osvojio poziciju hrvatskog člana predsjedništva BiH i povećao glasačku i poslaničku supstancu. Od njihove odluke zavisi popunjavanje gotovo kompletne križaljke vlasti u BiH, FBiH, a u određenoj mjeri i u RS.
Zato je HDZ trenutno u agregatnom stanju GOSPODARA PRSTENOVA, koje ništa ne može promijeniti.