четвртак, 2. октобар 2014.

Ruska paravojna jedinica u Banjaluci, nastavak priprema za izborno nasilje

Piše: Slobodan Vasković

Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj sve je složenija i već sada ukazuje da bi se u izbornoj noći mogle desiti loše stvari. 

U prilog tome govori i podatak da u Banjaluci danima boravi 148 ruskih specijalaca. Oni su ovdje tajno, a smješteni su u hotelima "San" u Laktašima, hotelu "Ćubić" u Klašnicama i u hotelu "Bomi" u Trnu. Ti hoteli su u vlasništvu Slobodana Stankovića, Ljube Ćubića i Slavka Roguljića, koji su tajkuni bliski Miloradu Dodiku.

Svako jutro ruski specijalci odlaze u bazu Specijalne jedinice MUP RS, koja se nalazi u neposrednoj blizini Banjaluke. Tu su im, kako su mi potvrdili izvori iz MUP RS, stavljeni svi resursi na raspolaganje.

"Oni rade po svom programu, koji je mnogo složeniji od onog koji ima specijalna policija RS, a riječ je o izuzetno spremnim i utreniranim osobama, koji poznaju brojne borilačke vještine. Naši specijalci pored njih izgledaju kao nedonoščad", kazao je isti izvor.

Interesantno je da vlasti RS kriju da su oni uopšte u RS i u Banjaluci, a kada je sve izašlo na vidjelo ustvrdili su da je riječ o "kulturnoj razmjeni" između RS i Rusije. 

Ako se ima u vidu da Režim već godinu i po dana priprema javno mnenje na nasilne demonstracije u izbornoj noći i nakon nje, onda se boravak ruskih specijalaca u Banjaluci može tretirati jedino kao priprema Režima za to nasilje. Posebno zbog činjenice da su učinili sve da sakriju boravak 148 ruskih specijalaca u Banjaluci. 

Da ruski specijalci borave u Banjaluci potvrđeno mi je iz četiri potpuno različita izvora iz bezbjednosnih struktura. 

Po svemu sudeći, radi se o paravojnoj formaciji, jer da se radi o zvaničnoj ruskoj jedinici, ne bi postojali razlozi da se krije njeno prisustvo u RS.