понедељак, 26. март 2018.

Pretvaranje Žrtve u Zlikovca: MUP RS optužio Mrtvog Davida Dragičevića da je pljačkaš, a da, pri tom, nije utvrdio način njegove smrti - da li ga je neko Gurnuo/Bacio u rijeku ili ne?!

piše: Slobodan Vasković

David Dragičević (1997.-2018.)
Vrlo je mučno čitati optužbe na račun mrtvog Davida Dragičevića, kojeg je MUP RS optužio javno da je opljačkao neku kuću u Banjaluci. Tim mučnije, jer “Mrtva usta ne govore”, pa se Dragičević ne može braniti.

Na pres-konferenciji policije, Ilić je rekao da su u džepovima Dragičevićeve odjeće pronađene stvari koje su ukradene u provalnoj krađi u jednoj kući u ulici Velibora Janjetovića Janje.
Ilić je naglasio da je iz te kuće ukraden laptop, 200 KM, memori stik, švajcarska crvena čakija ali i ključevi. Naglasio je da su u džepovima Dragičevića pronađeni ključevi, memori stik, 180 maraka i čakija, dok se za laptopom traga u rijeci Crkvena. (Nezavisne novine).

To što su navedene stvari pronađene u džepovima Dragičevića ne znači da ih je on i ukrao; Mogao ih je dobiti od nekog, a što se tiče novca, na osnovu kojih forenzičkih dokaza su operativci MUP-a RS utrdili da je baš tih 180 KM dio od onih 200 koji su navodno nestali iz pomenute kuće? I to isto veče kada je nestao i Dragičević!!!

I šta ako se nađe u Crkvenoj neki laptop - na koji način to dokazuje da ga je ukrao Dragičević?! Baš ni na koji.

Riječ je o spekulaciji, a to je najpogubnije po istup visokih funkcionera MUP-a RS; Te njihove spekulacije samo potvrđuju da je mnogo toga sumnjivo u vezi sa utapanjem (još uvijek navodnim) Dragičevića.

MUP RS ne zna kako je Dragičević smrtno stradao.

“Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno”, potvrdio je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS. (NN)

“Vjerovatno” je daleko od “Utvrđeno”, riječ je o pretpostavci; Isto tako se može pretpostaviti i da je Dragičevića neko gurnuo, Vjerovatno, u rijeku Crkvena!!!

Visoki funkcioneri MUP RS znaju razliku između navedenih pojmova, pa je njihov istup tim više zapanjujući. 

Nije mi namjera da bilo koga optužim ni za ubistvo, ni za prikrivanje ubistva, ali ponašanje MUP-a RS, njihov zaista nevjerovatno morbidan istup, u kojem su Mrtvog Dečka, koji ne može da se brani od optužbi, okarakterisali kao Provalnika, odvratan je do beskraja. I, što to ne reći, sumnjiv. SUMNJIV BESKRAJNO!

Milan Vukelić je raznesen eksplozivnom napravom (06.11.2007.), ali MUP, na čijem čelu je tada bio Stanislav Čađo, nije istraživao ko ga je raznio i ko je naredio raznošenje, već mrtvog Vukelića; Kojeg su optužili da je sam sebi zapalio kuću i automobile; I utvrdili da nije. Nakon toga nisu utvrdili više ništa, a ubice i nalogodavci su i dalje na slobodi.

Kao što su na slobodi i Oni koji su ubili Nikolu Đurovića (21.08.2011.), u automobilskom sudaru, a nakon toga prikrili prave počinioce, podmećući Nenada Radinkovića.

Ima još nedoslednosti u izjavama na konferenciji za štampu pripadnika MUP RS.

Željko Karan, specijalista sudske medicine u Zavodu za sudsku medicinu RS, još jednom je ponovio da je obdukcijom utvrđeno da je smrt Dragičevića nastupila utapanjem a da su na tijelu uočene lakše povrede. (NN)

Onda je Karan demantovao sam sebe.

„Imao je dvije vrste povreda. Kao prvo, u pitanju su hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima. To su mehaničke povrede koje su mogle nastati u fizičkom sukobu i one su zaživotne. Druga vrsta povreda su postmotralne a nastale su u kontaktu sa neravninama na dnu rijeke“, rekao je Karan. (NN)

Hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima, ma šta Karan rekao, nisu Lakše povrede, već ukazuju da je Dragičević brutalno prebijen. I da je udaran po cijelom tijelu!!!

I da su Dragičevića PRETUKLA TA TRI LICA, a ne on njih!!!

Ilić je istakao da je policija utvrdila kretanje Dragičevića u noći izmeđi subote i nedjelje pretprošle sedmice, odnosno da je bio u više kafića i da se ispred jednog od njih potukao sa tri lica.
Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da ta tri lica nisu povezena sa Davidovim nestankom što je, uz ostalo, utvrđeno provjerom na baznim stanicama a imaju i alibi.

Ilić nije rekao ništa o tim licima - da li su kriminogena, da li su nekriminogena, ko je koga napao, zašto, da li su ta tri lica “odranije poznata policiji”, da li su ikad opljačkali nečiju kuću, šta im je nađeno u džepovima, ko su, čiji su, zašto su se potukli sa Dragičevićem?! Da li je neko od Tri Lica u rodbinskim vezama sa Nekim iz vrha MUP-a RS?

Bilo bi za MUP RS najbolje da su saopštili sve o ta tri lica, jer mnogo je spekulacija upravo o njihovom identitetu!!! 

Iz policije su rekli da im je Dragičević od ranije poznat po nanošenju teških povreda ali ne i po krađama. (NN)

I ovaj dio izjave policije usmjeren je direktno protiv Mrtvog Davida Dragičevića, jer sugeriše da je on izazvao tuču! 

Sramno je djelovanje MUP-a RS. Besramno!

MUP RS, svojim istupom, nije otklonio ni jednu jedinu sumnju oko načina smrti Davida Dragičevića, ali je, dodatno, zasijao mnoge; I podjario brojne spekulacije, koje se teško valjaju Banjalukom. I nisu dobre ni za koga.

David Dragičević nestao je 17.03. o.g., a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018.

David Dragičević imao je samo 21 godinu, bio je još, defakto, dijete. 

Umjesto iskrenog žala za izgubljenim životom mladog čovjeka, mi na djelu imamo njegovo institucionalno blaćenje i pretvaranje u kriminalca. Razloge za to znaju MUP RS i Okružno tužilaštvo Banjaluka! I nije im prvi put.

Dodatak Morbidnosti i Užasu: SRNA - Dragičević se potukao, opljačkao kuću i skočio u rijeku

Kada vidite naslov koji je dala SRNA, nakon pres konferencije MUP RS, jasno je o čemu se ovdje radi; A naslov glasi: Dragičević se potukao, opljačkao kuću i skočio u rijeku!!!

Vijest Srne glasi: 

DRAGIČEVIĆ SE POTUKAO, OPLJAČKAO KUĆU I SKOČIO U RIJEKUBANJALUKA, 26. MARTA /SRNA/ - Policija je utvrdila da se David Dragičević /21/ iz Banjaluke, čije je tijelo pronađeno u Vrbasu, kobne noći, između ostalog, potukao sa tri lica, opljačkao jednu kuću i sa mosta skočio u rijeku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Darko Ilić rekao je da je utvrđeno da je Dragičević nakon tuče ispred jednog kafića, obišao još tri ugostiteljska objekta, a potom u pekari kupio burek, nakon čega je opljačkao jednu kuću i sa mosta skočio u rijeku Crkvenu koja ga je odnijela do ušća u Vrbas. 



Ilić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Banjaluka naglasio da je policija nakon ispitivanja više lica, te uvida u video-kamere koje se nalaze na putu kojim se kretao Dragičević došla do svih ovih podataka. 

"Dragičević se u nedjelju, 18. marta oko 23.30 časova u kafe baru `Met` verbalno sukobio sa još tri lica da bi se nakon toga ispred lokala sa njima potukao. U tuči nije bilo značajnih posljedica po lica", precizirao je Ilić. 


On je naglasio da se nakon ovog kafića Dragičević uputio u kafe bar "988" nakon čega se kretao prema Ulici Velibora Janjetovića-Janje, kada je u 2.50 časova u pekari "Zmijanje" kupio burek te otišao prema preduzeću "MK", nakon čega je opljačkao jednu kuću iz koje je ukrao lap-top, oko 200 KM, takozvanu švajcarsku čakiju i ključeve. 


"Dragičević se nakon ovoga uputio ka mostu na rijeci Crkveni gdje se pretpostavlja da je sa njega skočio u rijeku koja ga je odnijela do ušća u Vrbas", rekao je Ilić. 


On je na konferenciji pokazao i mapu po kojoj se kretao nestali Dragičević. 
Ilić je precizirao da su prilikom izvlačenja tijela iz vode kod Dragičevića u džepovima pronađeni ukradeni predmeti, sem lap-topa, što se materijalno može dokazati. 


On je dodao da pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske preteražuju rijeke Crkvenu i Vrbas da bi pronašli i lap-top. 


On je rekao da se trenutno ne mogu izjasniti o tome da li je riječ o zadesnoj smrti, niti u ovom momentu postoji bilo kakav dokaz u vezi sa tim. 
Ilić je rekao da je Dragičević i od ranije poznat policiji po krivičnim djelima krađa i tjelesne povrede. 


Patolog u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je da je obdukcija potvrdila da je smrt nastupila utapanjem, ali da su od nastradalog Dragičevića uzeti uzorci krvi i urina u slučaju da dođe do dodatnih istraživanja. 
Karan je na konferenciji naveo da su nakon vađenja iz vode, na tijelu Dragičevića bile vidljive lake tjelesne povrede u vidu podliva, koji su mogli nastati prije utapanja u kontaktu i tuči sa jednim ili više lica. 


Karan je dodao da su nakon identifikacije i obdukcije nastradalog svi predmeti predati policiji. 


Načelnik Policijske uprave Banjaluka Željko Spasojević podsjetio je na konferenciji da je nestanak Dragičevića prijavljen policiji 18. marta, od kada je trajala potraga sve do pronalaska 24. marta na ušću rijeka Crkvena i Vrbasa. 


Spasojević je istakao da je tokom potrage saslušano više lica koja su imala bilo kakva saznanja Dragičeviću, a praćene su i društvene mreže, da bi se došlo do bilo kakvog podatka. /kraj/rk/mđ/foto