понедељак, 29. мај 2023.

Nezakonito imenovanje Irene Marelje (DGS) na čelo kancelarije Kontakt tačke sa EUROPOL-om isto je što i dostavljanje Skaj aplikacija kriminalcima koji su ih koristili; Mareljeva je već godinama u teškom kriminalu

Irena Marelja

Piše: Slobodan Vasković


1.

Irena Marelja, šefica Kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om, godinama je već u teškim kriminalnim radnjama.


Marelja je pripadnica Državne granične policije BiH i nejasno je kako je imenovana na najznačajniju poziciju koja se tiče zajedničkog rada sa EUROPOL-om, posebno po pitanju Skaj aplikacija?!


2.

Prosto je nevjerovatno da je Marelja uopšte pripadnica DGS-a, a kamoli još i šefica Kontakt tačke.

Igor Marelja

3.

Njen rođeni brat je Igor Marelja, bivši pripadnik DGS-a iz Livna, koji je 2013. godine osuđen na godinu i po dana zatvora zbog prevare i pranja para u vrijednosti većoj od pola miliona KM.


O tome je detaljno pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), 27.12.2013. godine, u tekstu “Zatvor policajcu zbog piradimalne prevare”.


U toj prevari je, zajedno sa bratom, učestvovala i Irena Marelja, sadašnja šefica Kontakt tačke, ali nije odgovarala za svoja nedjela. 


4.

“Bivši granični policajac Igor Marelja iz Livna osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog prevare i pranja novca u vrijednosti većoj od pola miliona maraka. Njegove žrtve su kolege iz Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH), Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), državni službenici, te drugi građani BiH i susjedne Hrvatske”, naveo je tada CIN.

Igor i Irena Marelja su beskrupulozno varali kolege i druge građane kako bi se dokopali novca. Igor je preuzeo svu krivicu na sebe, a Irena Marelja nastavila je sa radom u DGS-i i činjenjem još težih krivičnih djela o kojima ću pisati u nastavcima.


5.

Njeno postavljenje na poziciju šefice Kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om je isto što i dostavljanje dešifrovanih Skaj aplikacija direktno u ruke kriminalcima.


(Ne)shvatljiv je postupak onih koji su je imenovali, a važno je naglasiti da je njeno postavljenje potpuno nezakonito.

6.

Ona je na pomenutu poziciju, zvanično, došla krajem aprila ove godine, nakon što je sa mjesta šefice za Kontak tačku udaljena Spomenk Markulj.


Cijeli ovaj, izuzetno kontraverzni, slučaj počeo je još krajem januara ove godine kada je Markuljeva udaljena sa pozicije šefice Kontakt tačke, ali nikada do kraja nije objašnjeno zašto, već smo imali kofuzna saopštenja iz DGS-a i podjednako konfuzna iz Tužilaštva BiH.

Spomenka Markulj

Markuljeva je na poziciju šefa Kontakt tačke imenovana još 12.07. 2021., a njeni zamjenici su bili (i sada su) predstavnik MUP RS Danijel Maunaga i predstavnik Federalnog MUP-a Eneid Hasanović, o čemu je izvijestilo "Oslobođenje", 15.07.2021. godine.



7.

Sada je vrlo vrlo bitno uočiti sljedeće: Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i Nenad NarkoNešić, ministar bezbjednosti BiH, kao i predstavnici policijskih agencija potpisali su Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne zajedničke Kontakt tačke za BiH za saradnju s EUROPOL-om, 21.03.2023.


Kontakt tačka je već ranije dogovorena (2017)., ali su politički problemi bili oko Pravilnika.



8.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima, Istražni odjeli Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (Federalna uprava policije), Kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova (uprave kantonalnih policija), Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (Direktor policije i Uprave policije), Policija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine su supotpisnici Pravilnika.


potpisivanje Pravilnika 

9.

Čelnici svih navedenih institucija su usaglasili 2021. godine Markuljevu za šefa Kontakt tačke, kao i njene zamjenike.


Svi oni su trebali i da je smijene, što se nije desilo.



10.

Takođe, svi čelnici navedenih institucija morali su usaglasiti i novu šeficu kacelarije Kontakt tačke Irenu Marelj, jer to nije mjesto koje pripada DGS-u ni po kom osnovu, već na čelu može biti i predstavnik bilo koje od navedenih agencija ili, pak, UIO. 


To se nije dogodilo i Mareljeva se već gotov mjesec dana potuno nezakonito nalazi na toj poziciji.


11.

S obzirom na njen kriminalni begraund jasno je da nije slučajno dovedena, već da NEKO iz kriminalnih struktura, ko je ubačen u institucije sistema, želi da ima kontrolu nad Skaj aplikacijama i onim što piše u njima. Nemam potrebe pojašnjavati zašto!


Cijeli ovaj slučaj mora biti detaljno, vrlo precizno rasvijetljen, što ću nastaviti činiti u narednim danima, posebno zbog činjenice da je Mareljeva počinila niz krivičnih djela prije nego je dospjela na, trenutno, jedno od najvažnijih mjesta u državi sa takvom reputacijom.


12.

Mnogi će biti zaista iznenađeni imenima koja su upetljana u nezakonito imenovanje Mareljeve, a Nešić, narkodiler i perač narkonovca, samo je jedan od mnogih koji su u tome učestvovali. (nastaviće se)