четвртак, 11. мај 2023.

Skaj slučaj Hadžibajrić: Tužilaštvo BiH blokiralo milion evra u kriptovalutama


Piše: Slobodan Vasković


1.

Tužilaštvo BiH blokiralo je milion evra u kriptovalutama.


Uz ovih milion evra, (u digitalnim "novčanicima"), u sefovima uhapšenih pronađene su brojni skupocjeni predmeti, novac, a SIPA je blokirala transfer novca u visini od 600.000 KM. 


Ukupan iznos (milion evrau kriptovalutama plus 600.000 KM) blokiran je nakon hapšenja Ibrahima Hadžibajrića, načelnika sarajevske opštine Stari Grad, 09.05. u akciji “Start”.


2.

Osim njega, u akciji “Start”, uhapšeni su i njegov sin Seid Hadžibajrić, koji je posjedovao Skaj aplikaciju, potom Alma Destanović, sekretarka Općine Stari Grad, Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza.

Seid Hadžibajrić

3.

Među uhapšenima je Emina Rogo i Mustafa Dedić, dok se traga za Eminom Alibegović, koja je promijenila ime u Barbara Pekić i dovodi se u vezu sa restoranom “Don Hermanos”, preko kojeg se prao novac od narkotika.


4.

Ranije sam objavio, a hapšenja i istraga su potvrdili da je Admir Arnautović Šmrk prao novac preko parkinga kod Vijećnice koji mu je dodijelio Hadžibajrić, kao i dva parkinga koja su bila pod kontrolom Elmedina Karišika.

Karišik

5.

Osim parkinga kod Vijećnice, što donosi ogroman novac, ali i služi za pranje narkonovca, koji je stariji Hadžibajrić "prodao" Šmrku, odmah pored njega dao je i prostor za mjenjačnicu, koja može da se koristi na razne načine, sa akcentom na nelegalne.


6.

Niko na tom mjestu ne bi mogao da dobije mjenjačnicu, tvrde moji izvori, ali je dobio Šmrkov perač novca Elmedin Karišik, vlasnik firme “Plaza group).


Ta firma je pretresena već jednom tokom hapšenja Šmrka. 



7.

Karišik je blizak prijatelj Ibrahima i Seida Hadzibajrića i on je njihova direktna veza sa Šmrkom.  


8.

Preko Karišikove firme oprane su ogromne količine narkonovca, u samu firmu je upumpana ogromna cifra od narkotika, a izgrađeno je, na području opštine Stari Grad, niz objekata. (nastaviće se)