среда, 2. септембар 2015.

Lukač bi, nakon potvrđene optužnice, morao podnijeti ostavku

Piše: Slobodan Vasković

Dragan Lukač morao bi da podnese ostavku na poziciju ministra unutrašnjih poslova RS, jer je Osnovni sud u Banjaluci potvrdio optužnicu koju je protiv njega podnijelo Okružno tužilaštvo 12. juna ove godine.

Optužnica Lukača tereti za „nanošenje lakih tjelesnih povreda“ Spasojević D., što svjedoči da je ministar vrlo nasilna osoba i kao takav sasvim neprikladan za mjesto ministra policije.

Iako se Lukač branio da je „štitio djecu“ i da nije povrijedio Spasojevića, činjenica je da je krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv njega podnijela policija, a ne S.D., što svjedoči da ministar nije bio uopšte nježan, kakvim se želi predstaviti, i da se nije branio, već je napao.

Lukač je u svom patetičnom, banalnom i u jednom dijelu prijetećem obraćanju javnosti vrlo svjesno izbjegao da kaže da je krivičnu protiv njega podnio CJB Banjaluka.

Pitanje je gdje su sada i kako su završili savjesni inspektori koji su zadokumentovali prebijanje Spasojevića i podnijeli Izvještaj protiv Lukača, što ga je Tužilaštvo pretočilo u optužnicu, a Sud potvrdio. Načelnik CJB Banjaluka uklonjen je gotovo odmah po imenovanju Lukača za ministra.

Lukač ne bi smio ostati na čelu policije, jer je javno potvrdio da bi „ponovo isto učinio“, što eksplicitno ukazuje da od nasilja ne odustaje.

Uz to, Lukačev sirovi atak na Tužilaštvo i teške optužbe iznesene na račun te institucije, što mu je podigla optužnicu, svjedočanstvo su da između MUP-a i Okružnog tužilaštva teško da može biti valjane saradnje u ovakvoj situaciji.

Kako je uopšte logično i moguće da Tužilaštvo sarađuje sa osobom protiv koje vodi postupak pred Sudom?!

Lukač, zbog potvrđene optužnice, ne bi smio imati ni pristup tajnim podacima, što njegovo ministrovanje čini deplasiranim.

Sasvim je drugo pitanje da li će Režim dozvoliti odlazak Lukača.