понедељак, 21. септембар 2015.

Paranoja, mašice i banja

Piše: Slobodan Vasković

U budžetu je para nimalo. Svi domišljaju kako ih nabaviti. Niko ništa nije domislio. Što je zapanjujuće za tolike eksperte.

Razmišlja se ponovo ozbiljno o šok terapiji: žrtvi koja bi prikrila nekompetentnost vlasti da obezbijedi sredstva da narod preživi.

Cvijanovićkina glava na panju ponovo je sve izglednija.

Milorad Dodik odredio je njenog naslednika na poziciji premijera. Kad dođe trenutak za njen odlazak zamijeniće je Dragan Lukač, ministar policije.

Samo se vi smijte, kvalitetnije će vam prisjesti.

Nije riječ o neslanoj šali, već o čvrstoj Dodikovoj odluci, koji je u potpunoj paranoji zbog političkog haosa u kom se nalazi. I koji tek slijedi.

Za liječenja paranoja Lukač mu dođe kao idelana terapija. Istina prilično nasilna, ali ni Dodik nije baš bezazlen. Uz to, paranoja se paranojom izbija, stara je narodna poslovica.

Ako Lukač postane premijer, onda može Hamdiju Abdića Tigra imenovati na neku ministarsku poziciju. Da se svakodnevno viđaju i ne moraju kriti po Banjaluci, Prijedoru, Bihaću...

To bi bilo odlično, jer bi Dodikova paranoja postala kolektivna: Ko Lukaču zucne, Tigar ga rastrgne. Pa ti onda stisni i budi „veleizdajnik“ protiv tog čopora zvijeri.

Dok Dodik priprema novog premijera, Nebojša Radmanović se sprema za poziciju gradonačelnika Banjaluke. Lobiranje je u punom jeku, a kako je Radmanović najveći akcionar SNSD-a ne treba sumnjati da će osvojiti nominaciju.

Moto njegove kampanje će biti “Mladi mogu pričekati da na njima svijet ostane“.

Ako Radmanović hoće kandidaturu za gradonačelnika, a hoće, onda Radojičića nigdje biti neće.

Mentor je već potpuno rastočio svog štićenika, a sada će ga ostaviti i bez pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka. Što i nije baš neki gubitak. Kao ni povlačenje Radojičićevih političkih poruka sa tvitera. Ionako su to bili lažnjaci.

Radojičić je magistrirao na „Teoriji haosa“, a uveliko priprema doktorat o “Haosu koji stvara Beskičmenjake“, sa posebnim akcentom na lična iskustva. Uzgred, pojedinim saradnicima najavljuje povlačenje iz politike. Iako se politikom nikada nije ni bavio. Ali služenjem jeste. Nisam saznao da li je iko suzu pustio.

Ukoliko SNSD kao stranka opstane do lokalnih izbora (šanse su pola-pola), onda Radmanović ima značajne izglede da postane gradonačelnik Banjaluke.

Mladen Bosić i Ognjen Tadić su učinili sve da unište Gradski odbor SDS Banjaluka, kako dogodine ne bi bio konkurentan. I kako bi SNSD ponovo pobijedio.

Iskustvo je majka znanja: Prije tri godine, ovaj dvojac izdao je opoziciju poturajući joj kukavičije udbaško jaje; Sada su sofisticiraniji – uništiće GO SDS BL, pa ih niko neće moći optužiti za izdaju. Ono što ne postoji ne može ni izdati.

U SDS-u cijene destrukciju i uspješno obavljene rušilačke zadatke, pa je Tadić nagrađen sa pozicijom Vlade Babića, koji je imenovan za konsiljerea SDS-a. Do njegovog postavljenja ta pozicija se zvala generalni sekretar.

Ima to i svoje prednosti: U SDS-u uopšte ne moraju više raditi na otkrivanju kriminala. Samo sjednu sa Vladom na kaficu i on im sve referiše. I o bijelom i o crnom. I žutom. Konekcije su čudo.  

Neki članovi Predsjedništva SDS-a razmatraju mogućnosti da Bosiću saliju stravu, jer im je dojadilo da se ravnaju po njegovim strahovima. Kako su postali vrlo transparentni, raspisaće tender za mašice i olovo.

Još nisu odlučili šta će sa njegovom metastaziranom sujetom. Nisu čuli da za to igdje ima lijeka. Iako su svijećom tražili.

Kad smo već kod svijeća, u sarajevsko - romanijskoj regiji ih svi već kupuju. Čekajući da Nešić zamijeni Mrdu. Nakon te promjene „Elektrodistribucija“ Pale će biti pretvorena u „Distribuciju svijeća“.

Ako je za utjehu, Dodik je Mrdi presudio pod svjetlošću reflektora.

Ivanića već svijećom traže. Nema ga danima. Da džabalebari javno. Ne, nije nikakva afera, problem, frka. Ivanić je tradicionalno u banji. Gdje se odmara od godišnjeg odmora. Na koji je otišao nakon što, tradicionalno, nije ništa radio.

I tako decenijama. Teška je ta njegova bitka za interese srpskog naroda. Svako malo s guza na guz!