понедељак, 14. септембар 2015.

Teorija Iskrivljenosti: Prostor, Vrijeme i Podzemlje

Piše: Slobodan Vasković

Albert Ajnštajn stvorio je Teoriju relativnosti i utvrdio da su prostor i vrijeme zakrivljeni. Da je danas živ i da dođe u Republiku Srpsku, uvidio bi da su i vrijeme i prostor skroz iskrivljeni. Pa je zbog tih teških devijacija ovog dijela Univerzuma Željka Cvijanović premijer, a Momčilo Krajišnik još uvijek politički faktor. Istina iskrivljen, ali faktor.

Da su vrijeme i prostor ovdje samo zakrivljeni, Cvijanovićka bi bila uspješna domaćica i niko ne bi imao stomačne tegobe od njenih javnih istupa, sem najbližeg komšiluka. Iskrivljenost joj je dodijelila vrlo nezahvalnu ulogu verbalnog Terminatora, a kada sam htio završiti ovu misao nazvao me moj prijatelj Efendija pa smo pola sata natenane eglenisali i zaključili da se i u Federaciji BiH sprema “Republika Srpska”.

Što me strelovito vraća Iskrivljenom Krajišniku i njegovoj želji da primi još 1200 KM. I treba mu ih dati, kao i bulumenti što ga prati, uz uslov da se više ne pojavljuju nigdje. Jer gdje se ta Iskrivljena Bratija pojavi prostor nestaje, a vrijeme biva pojedeno.

U Teoriji relativnosti, vrijeme teče brže na planinama, a sporije u nizinama, pa je brat blizanac sa planine stariji od brata blizanca iz nizine.

Braća što nas vode sigurno su iz Podzemlja, jer uopšte ne stare.

Na primjer Marko Pavić već sto godina ima sto godina. A i dalje se uspješno bavi politikom. Stoposto je iz Podzemlja.

Marka zovu Marko Polo, tvrdeći da su svi poslovi kod njega pola-pola.

Nije tačno. Mladi Stogodišnji Marko je nezvanično vlasnik Fortis grupe (Prijedor putevi&co). Fortis grupa je vlasnik 15,8% akcija Komunalnog i 14,8% Vodovoda u Prijedoru; U Dubici 22,58% Komunalca, a Vodovoda 8,38% (Građanima će Zlojutro svanuti kada se Marko stopostotno dokopa “Komunalca” iz Dubice, preko Darka Banjca, naduvanih faktura “Prijedor puteva” i Bože Nikoletića iz SDS-a); U Novom Gradu Komunalnog 24,06%, a u Vodovodu tek treba da kupe akcije. U Kostajnici nemaju ni akcije.

I šta je tu sad pola-pola. Ali Mlad je Marko, pred njim je još najmanje sto godina karijere da postane Polo.  

Kad smo već kod SDS-a, njihovo predsjedništvo je naložilo arheološka istraživanja u Banjaluci, kako bi našli ostatke stranke u ovom gradu. I utvrdili da još postoji. I da nije riječ samo o psihotičnoj grupici okupljenoj oko Ognjena Tadića koja u svakoj kafani vidi Vaskovića&Zavjerenike.

Pa onda udare analitiku, ne koristeći ni prostor ni vrijeme u njoj. Čak ni iskrivljene. Vlado Babić prednjači, rekli mu u Podzemlju kako stvari stoje; Dabarčićka podržava, klimanje glavom je njena životna filozofija, Ognjen Tadić iznosi konačni zaključak da su žrtve brutalne odmazde, jer mu se svete što nije uspio skupiti kvorum za gradsku skupštinu stranke.

O Bosiću ovaj put neću ni riječi. Dovoljna kazna mu je pogled na menažeriju kojom se okružio.

Sve je relativno, pa i pljačkanje djece u banjalučkim vrtićima. Čak i one sa posebnim potrebama (o tom uskoro opširnije).
Iskrivljeno vrijeme ovdje je nanijelo Neljude. Spremne da nas ostave i bez ovog iskrivljenog prostora.

P.S. Uviđam da pojedini članovi GO SNSD traže adekvatan slovni simbol, kojim bi javno demonstrirali svoju privrženost klerofašističkoj politici Karamarkovog HDZ-a. Od srca preporučujem У.