петак, 25. септембар 2015.

MUP RS istražuje Marka Pavića i Snježanu Rajilić


Piše: Slobodan Vasković

MUP RS vodi intenzivnu istragu o nestanku milionskih sredstava rudnika Ljubija, a jedan od glavnih osumnjičenih je Marko Pavić, predsjednik DNS-a i načelnik opštine Prijedor.

Ovu informaciju potvrdio mi je visoki funkcioner MUP RS navodeći da je „istraga dobro odmakla“.

On nije htio precizirati kolika je šteta načinjena, a na moje pitanje da li je tačno da je riječ o nestalih 50 miliona KM dobiti rudnika, odgovorio je „I da je pet mnogo je“.

Pavić je 20. februara prošle godine podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u firmi Ljubija.

Moj sagovornik iz MUP-a RS odbacio je kao spekulacije tvrdnje da se Pavić disciplinuje kako bi smanjio apetite u podjeli kolača vlasti.

Istakao je da je MUP RS prikupio brojne dokaze o učešću Pavića u milionskim malverzacijama, ali da je sada „sve na Tužilaštvu“.

Između Milorada Dodika i Marka Pavića bjesni sukob zbog pozicije direktora „Elektrodistribucije“ Pale. Na toj funkciji je Ljubomir Mrda, iza kojeg su stali visoki funkcioneri SNSD-a iz Istočnog Sarajeva Staša Košarac i Ljubiša Ćosić. Mrdu su podržali i načelnici SDS-a u nekim od opština te regije.

Izvori iz skupštine navode da je na poslednjem zasjedanju DNS u jednom trenutku odlučio da ne glasa zajedno sa SNSD-om, što je prijetilo potpunim raspadom skupštinske većine.

Dodik je, prema tim tvrdnjama, nekoliko puta telefonom pozivao Pavića, ali predsjednik DNS-a bio je nedostupan.

Na kraju je DNS glasao zajedno sa SNSD-om.

Što se tiče Mrde, Dodik je njemu i Staši Košarcu obećao da neće biti smijenjen, a istovremeno je Paviću obećao da će ukloniti Mrdu. I naložio Petru Đokiću da to učini. Bitka je u toku.


MUP RS otvorio je istragu i protiv Snježane Rajilić, načelnice opštine Novi Grad.

I ova informacija mi je potvrđena iz vrha MUP RS.
„Tačno je da se protiv Rajilićke vodi istraga o zloupotrebi opštinskih sredstava, a o visini štete još je rano govoriti“, rekao je moj izvor.

Rajilićka je sve do oktobarskih izbora imala veoma snažnu poziciju unutar SNSD-a, ali je nakon rezultata glasanja pala u nemilost, jer je optužena da je „radila za sebe, ali ne i za stranku“.

Interesantno je znati da su Pavić i Rajilićka u teškom i nepomirljivom sukobu.