субота, 12. септембар 2015.

VAŽNO JE BITI DOBAR SA DIREKTORICOM: Uzela otpremninu a zadržala radno mjesto


Korupcija, nepotizam, nezakonitosti i mobing godinama haraju Javnom ustanovom „Centar za predškolsko vaspitanje“ Banjaluka, a bahatost rukovodećih osoba te ustanove je tolika da zbog njih trpe ne samo zaposleni radnici, koji pošteno rade svoj posao, nego i djeca koja su im povjerena na čuvanje i odgoj.

Centralna figura svih navedenih pošasti koje haraju Centrom je direktorica te ustanove Nataša Radulović, koja je postala čuvena nakon što je objelodanjeno da je na javnom pozivu za nabavku prehrambenih proizvoda za potrebe banjalučkih vrtića, između ostalog, naručila i 666 flaša alkoholnih pića, od vina, preko piva do štoka.


Plata i otpremnina

Radulović je tu učinila pred sam kraj mandata, sredinom prošle godine, jer je po sili zakona trebalo da ide u penziju. Međutim, ona je na volšeban način izbjegla penzinisanje i, kao provjeren kadar SNSD-a i miljenica gradonačenika Banjaluke Slobodana Gavranovića, ostala na mjestu direktorice Centra.

Riječju, Radulović je prije dvije godine napunila 40 godina radnog staža i trebalo je da ide u penziju, ali je ona uz pomoć direktora Filijale PIO Banjaluka Branislava Dabića, izbrisala, odnosno poništila tri godine i 5 mjeseci radnog staža, kako bi izbjegla redovno penzionisanje. Dok na Biroima za zapošljavanje hiljade mladih obrazovanih ljudi čeka na posao, miljenici vlasti nezakonitim akrobacijama izbjegavaju odlazak u penziju, koja je znatno niža od plata koje imaju na direktorskom pozicijama.

Prema pouzdanim izvorima Žurnala, njene platne liste od prije deset godina i sada se mogu provjeriti u Administrativnoj službi grada Banjaluke.

Nije Radulović usamljen slučaj u izigravanju zakona uz pomoć funkcionera Fonda PIO, narečenog Dabića. Rame uz rame s njom je i Mira Galić, pomoćnica direktora Centra za predškolsko obrazovanje i odbornica u gradskoj skupštini.

Mira Galić je počela sa radom 15. maja 1975. godine i sve vrijeme je radila u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Početkom aprila 2015. godine Galićki je izdato rješenje pod brojem 01-220/15 o prestanku radnog odnosa zbog sticanja uslova za odlazak u starosnu penziju, zaključno sa 5. majem, odnosno sa napunjenih 40 godina radnog staža.

Ispaćuje joj se i otpremnina od 6.000 maraka.

Nikom ništa

Međutim, kako su Radulovićka i Galićka kao “nokat i meso” i zajedno provode diktaturu u Centru, Radulovićka sa Galićkom zaključuje Ugovor o djelu na četiri mjeseca i dodjeljuje joj mjesečnu naknadu od 1.850 maraka.

Kako je Ugovor o djelu istekao 31. avgusta, Radulovićka primjenjuje isti recept kako u svom slučaju i preko Dabića iz Fonda PIO zaustavlja penzionisanje Galićke i vraća je u radni odnos. Dabić je, vjerovali ili ne, odbio zahtjev Galićke da se penzioniše.

Sve ovo znaju svi koji treba da znaju, od gradonačelnika do ostalih gradskih i entitetskih funkcionera. I niko ne čini ništa da zaustavi tandem Radulović-Galić u rasturanju Centra za predškolsko obrazovanje i kršenje zakona.