уторак, 8. септембар 2015.

SDS: Veliki povratak Dragana Kalinića

Piše: Slobodan Vasković

Dragan Kalinić, savjetnik Milorada Dodika i nekadašnji predsjednik SDS-a vratio se na velika vrata u matičnu stranku.

Kalinić je taj cilj ostvario preko Ognjena Tadića, potpredsjednika stranke i v.d. generalnog sekretara SDS-a Vlade Babića.

Tako je, nakon pet godina izbivanja iz rada SDS-a, Kalinić ponovo postao jedan od njenih ključnih igrača. Kalinić je iz SDS-a isključen 31. januara 2010. godine, ali nikada nije odustao od svog povratka. Kada mu to aktuelni vrh stranke predvođen Mladenom Bosićem, nije dozvolio legalnim putem, Kalinić se u vrh SDS-a vratio ilegalno.

Uz Kalinića se u vrh SDS-a vratio i njegov vjerni saradnik Goran Popović, nekadašnji generalni sekretar te stranke. I Popović je, kao i Kalinić, isključen iz SDS-a, jer je pokušao da smijeni Bosića.

Interesantno je da je Bosić, zajedno sa Kalinićem i Popovićem sa vrha SDS-a uklonio Dragana Čavića, nakon što je SDS ubjedljivo izgubio izbore 2006. godine od SNSD-a.

Kalinić, koji je tada bio na „crnoj listi“ međunarodne zajednice, smatrao je da će preko Bosića voditi SDS, ali mu se to izjalovilo. Po skidanju sa „crne liste“ Kalinić je zatražio povratak na čelo SDS-a, a sve je rezultovalo snažnim sukobom i njegovim izbacivanjem iz stranke.

Osovina Kalinić-Popović-Tadić
I prije tog januara 2010., Kalinić je pokušavao smijeniti Bosića uz pomoć Popovića. Desilo se to krajem 2007. godine, a njihov ključni igrač u tom pokušaju bio je Ognjen Tadić; Sve je palo u vodu kada se Tadić u odsutnom trenutku povukao. Posledica je bla isključivanje Popovića iz stranke, dok je Tadić ostao njen član i dogurao do pozicije potpredsjednika i šefa Gradskog odbora Banjaluka.

Sada je ista ekipa ponovo na okupu, a glavni Kalinićev i Popovićev cilj bio je osvajanje pozicije generalnog sekretara stranke, koja je „srce“ organizacije i direktna veza sa svim opštinskim odborima, poslanicima, odbornicima, finansijerima, kadrovima na pozicijama direktora....


Tadić je odigrao ulogu „Trojanskog konja“ i unio kukavičije jaje u „srce SDS-a“; Kukavičije jaje je Vlado Babić, a zajedno sa njim u centralu stranke ušli su Kalinić i Popović. (Babić je Popovićev intimus i već decenijama Goran Popović je njegov mentor).

Nisu samo Kalinić i Popović ušli sa Babićem u SDS, već i kriminalne organizacije proistekle iz ratnih policijsko-obavještajnih krugova. Babić je tokom rata, a i nakon njega, sve do današnjih dana, imao i ima ulogu jednog od glavnih logističara tih crnih struktura. Neke od tih kriminalnih grupa dovode se u blisku vezu sa trgovinom narkoticima.

Paradoks je da je upravo Mladen Bosić predložio Vladu Babića za generalnog sekretara, a na Tadićevo insistiranje. U podjeli stranačkog kolača vlasti, banjalučkom odboru SDS-a pripalo je, između ostalog, mjesto generalnog sekretara stranke.

Suptilna igra i priprema udara na Bosića
Kalinić je ovaj put nadigrao Bosića i sada preko Tadića i Babića ima direktan uticaj na djelovanje SDS-a. Kako je Kalinić Dodikov savjetnik, jasno je gdje je trenutno SDS.

Samo Dragan Kalinić mogao je da osmisli ovako suptilnu i sofisticiranu političku igru, koja je trajala nekoliko godina: od uvođenja Babića u štab Tadića, njegovo napredovanje u Gradskom odboru SDS-a do pozicije Izvršnog sekretara gradske organizacije i na kraju ustoličenje na funkciji generalnog sekretara stranke.

Nakon što je Babić položen u srce stranke, trebalo je Tadića povući sa pozicije šefa Gradskog odbora Banjaluka, kako bi se izbjeglo da bude kandidat za gradonačelnika Banjaluke na sledećim lokalnim izborima.

Tadić je bio potreban Kaliniću za udar na Bosića ukoliko SDS izgubi u trci za gradonačelnika. Tadić u toj varijanti ne bi imao odgovornost za gubitak izbora, jer nije na čelu gradske organizacije. Odgovornost bi pala na Branka Blanušu, koji je bio Tadićev kandidat i Bosića, koji je šef partije.


Budući da je Tadić svojim demisioniranjem sa čela GO SDS Banjaluka već podijelio to tijelo, nije izvjestan uspjeh te stranke. Međutim, taj Tadićev postupak u jednom dijelu je razotkrio njegove stvarne namjere.

Tadićevo blamiranje
Sukobi koji su izbili unutar SDS-a, nakon što je 29.08. ove godine, Tadić najavio povlačenje ugrozili su i njegov status u SDS-u, ali i status Vlade Babića, koji bi vrlo lako mogao izgubiti poziciju generalnog sekretara.

Stoga je Kalinić naložio Tadiću da povuče svoju ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbor, što je Tadić i učinio (07.09.). Nevjerovatano je jadan razlog koji je naveo: na sastanku sa šefovima dijelova gradske organizacije stranke, Tadić je rekao da se htio povući sa pozicije predsjednika Gradskog odbora, kako bi bio šef Izbornog štaba!!!

Skupština GO SDS Banjaluka biće održana 15.09., ali na njoj (kako sada stvari stoje) neće biti biran novi predsjednik, već će biti izvještajna.

Ovim zaokretom Kalinić spasava poziciju Babića i to po cijenu ogromne blamaže Tadića i u javnosti i u SDS-u. Babićeva pozicija je važnija za Kalinića, jer je jedna od ključnih u stranci i pruža nevjerovatno velike mogućnosti za uticanje na tokove i politiku stranke.

Udar na Šešića
Bitno je još nekoliko apsekata ove velike Kalinićeve igre. Odmah po zaposjedanju pozicije genseka Babić se obrušio na Davora Šešića, poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS i najavio da mu neće dozvoliti da ikada uđe u centralu stranke. Babić je „slučajno“ potopio i Bosića i na nekoliko sastanaka gradske organizacije izjavio da je „Šef stranke naredio da se izađe u susret svim ucjenjivačkim zahtjevima Šešića“.

Veoma proračunat i snažan potez, čiji je cilj izgon Šešića iz SDS-a. Ukoliko Babić uspije u tome, banjalučki SDS ostaće bez ijednog poslanika u parlamentu, što bi bio težak udarac i stranci i Bosiću. Tako bi u 2015. godini ponovo imali podjelu iz 1997., nakon raskola u SDS-u: SDS bi funkcionisao do Banjaluke, a u ovom gradu ga ne bi bilo. Takvu situaciju Bosić politički ne bi preživio.

Utemeljivači
Kalinić je, izvan svake razumne sumnje, veliki politički strateg. Njegovih ruku djelo je i stranka „Izvorni SDS“, koja je napravljena kako bi se oslabio SDS.

Još polovinom februara 2010., nakon isključenja Kalinića iz SDS-a, održan je niz sastanaka na kojem je osnovana organizacija „utemeljivača RS“, koja je prerasla u Asocijaciju, a potom u stranku Izvorni SDS. Kalinić je okupio „utemeljivače“.

Izvorni SDS otvoreno podržava Dodika, a njegovi stvarni lideri su Dragan Kalinić i Momčilo Krajišnik.

Tako je Kalinić, pet godina nakon što je izbačen iz SDS-a, svog egzekutora i najvećeg protivnika Bosića doveo između Čekića i Nakovnja. Čekić je Izvorni SDS, a Nakovanj Babić i Tadić. (nastaviće se)

Babićeve rodbinske veze sa SNSD-om
Ana Trišić Babić, visoki funkcioner SNDSD-a, snaha je Vlade Babića. Tako se porodica Babić politički ukotvila u dvije najjače stranke. S tim da rade isključivo za SNSD.

Jelena Dabarčić okrenula leđa Bosiću
Savjetnik Mladena Bosića za medije Jelena Dabarčić u potpunosti je prišla liniji Babić-Tadić. Njen cilj je da po svaku cijenu ostane u centrali stranke, a Babić joj je to obećao u zamjenu za lojalnost.
Dabarčićka već danima iznosi gnusne optužbe na račun članova SDS-a koji kritikuju Tadića i Babića i njihov nerad u Gradskom odboru SDS-a, a na njenom tapetu najčešće je Šešić.