четвртак, 3. септембар 2015.

Patrijarh Irinej proglasio Vladiku Jovana ludim i smijenio ga kako bi zaštitio poslove rektora Timotijevića


Piše: Slobodan Vasković

Patrijarh Irinej proglasio je episkopa niškog Jovana ludim i suspendovao ga sa te pozicije, tvrde moji izvori iz vrha Srpske pravoslavne crkve.

Jovan je grdno pogriješio, jer je odlučio da uvede red u eparhiji i stoga je smijenio nekoliko sveštenika. Jovan je smijenio Branka Cincarevića, što mu je bila ključna greška, jer je riječ o zetu Milutina Timotijevića, rektora Niške bogoslovije.

Vladika Jovan smijenio je, osim Cincarevića, i drugog Timotijevićevog zeta, te još nekolicinu sveštenika, koji su digli pravu bunu. Irinej, koji je do izbora za Patrijarha bio episkop niški, stao je na stranu svog prijatelja Timotijevića i uklonio Jovana.

Ova eparhija pripašće, kako tvrde crkveni izvori, Teodosiju, episkopu raško-prizrenskom, koji je u odličnim odnosima sa Irinejem. Teodosije je porijeklom iz niške eparhije.

Niška episkopija najbogatija je u cijeloj SPC i nije ni čudo da se sveštenstvo otima za nju.

Radi potpune objektivnosti prenosim tekst objavljen u „Večernjim novostima“ o smjeni vladike Jovana, kao i reakciju Srpske pravoslavne crkve, koju potpisuje Irinej Bulović.

Суспендован владика нишки Јован

В. М. - Р. Др. | 03. септембар 2015. 

Свети архијерејски синод Српске православне цркве сменио епископа нишког. Коначна одлука о статусу владике Јована биће донета на Сабору у мају. Сада враћен у Острог

ВЛАДИКА Јован (Пурић) суспендован је са места епископа нишког до пролећног заседања Сабора - одлучио је јуче Свети архијерејски синод СПЦ. До маја следеће године када ће бити донета коначна одлука о Јовановом статусу епархијом ће као администратор управљати владика рашко-призренски Теодосије. У договору са Синодом, бивши владика нишки коначну одлуку сачекаће у манастиру Острог, чији је игуман био пре избора за владику.

Синодском одлуком привремено је решена криза у Нишкој епископији, која је пролетос кулминирала буном великог дела свештеника против свог владике. Писмом патријарху и црквеним органима они су га оптужили за самовољу и нерационалне потезе у размештају клира у епархије. Према другом виђењу, неискусни владика је дирнуо у осињак свештеника, које је у циљу увођења реда у епархији, хтео да размести у друге парохије.
- Владика Јован није имао лоше намере, али се просто није снашао у управљању епархијом - каже саговорник "Новости" из врха СПЦ. - Он је велики духовник и човек великог теолошког образовања, али без административног искуства. Свестан свега, владика Јован је од црквених органа пре неколико месеци сам затражио разрешење, како би се посветио професорском послу на Богословском факултету. Одлуком о суспензији до маја следеће године, Синод је Јовану дао рок да преиспита став и размисли о некој другој епископској дужности.
Према сазнањима "Новости", он има позив владике Лаврентија да су се придружи у Епархији шабачкој. Другу опцију, наводно, заступа митрополит Амфилохије, који у Јовану види кандидата за место првог владике СПЦ у јужноамеричкој епархији, чије је седиште у Буенос Ајресу.
Синод СПЦ, који је одлучио о његовој суспензији, неће се састајати у следећих месец дана. Разлог за то је посета патријарха Иринеја Северној Америци. Поглавар СПЦ на пут ће кренути следеће недеље, а током посете обићи ће Њујорк, али и Канадску епархију којом управља као администратор. Један од најважнијих циљева његове посете јесте увођење реда у парохијама у Канади, у којима и даље влада напетост створена сменом владике Георгија (Ђокића).

ФИЛАРЕТ И ДАЉЕ НА ЗЛАТАРУ
Од зимус, када је смењен на трону Милешевске епархије, најпре одлуком Синода, а затим и мајског Сабора СПЦ, владика Филарет борави у манастиру Светих бесребреника Козме и Дамјана на Златару. Овај храм, удаљен од Нове Вароши 12 километара, на 1.460 метара надморске висине у ненасељеном делу планине. Поред монаха Гаврила и владика Филарета, овде је (при руци и у послузи), увек по неко од владикиних пријатеља. Владику, иначе, редовно обилази како велики број грађана из ове и околних општина. Међу посетиоцима су и културни и јавни радници, лекари, спортисти...

Владика Јован није суспендован
3. Септембар 2015 - 13:03

Вечерње новости су данас, 3. септембра, на петој страни, објавиле текст под насловом Суспендован владика Јован, који потписују В. М. и Р. Др. Ови новинари су очито прави чудотворци и најбржи маратонци: седница Светог Синода је потрајала готово до шеснаест часова, синодска одлука јуче није била потписана због недостатка времена, али неименовани „саговорник Новости из врха СПЦ“ хита ли хита да им одмах после седнице Синода, ни часа не часећи, саопшти најсвежију црквену новост! Овог пута су новинари Новости предухитрили све остале своје колеге, чак и пословично хитру Жељку из Блица. Честитам им на брзини, али не и на професионалној коректности. Уместо да сачекају званично саопштење Синода или да се обрате Информативној служби Српске Православне Цркве, па макар и не објавили своју вест пре Блица и других, они брже-боље разговарају са неким анонимцем који или не познаје чињенично стање или свесно износи неистину. На тај начин показују површан однос према свом послу, док њихов вајни „лауфер“ показује да нема части и савести, а од црквене свести нема, рекло би се, ни ц ни с.
Владика Јован није, дакле, суспендован нити је „бивши владика нишки“, а владика Теодосије није администратор Епархије нишке. Повод за синодску одлуку није „буна свештеникâ против свог владике“ нити постоји „осињак свештеникâ“. Одлазак епископа Јована у Епархију шабачку није био у оптицају на седници, а митрополит Амфилохије никад није ни помислио, а камоли изјавио да га види као будућег епископа у Буенос Ајресу. Укратко, ниједно тврђење из овог текста није тачно.
Тачно је, напротив, да је Синод привремено ослободио владику Јована обавезâ епархијског архијереја, на његову молбу, а из здравствених разлога, и одобрио му боравак у манастиру Острогу до следећег заседања Сабора, с тим да га епископ рашко-призренски Теодосије дотад замењује у вршењу дужности епархијског архијереја.
Оваква или слична вест, чији садржај јесу чињенице, доликовала би угледном српском листу. Не схватам коме и чему треба да служи препричавање нечијих домишљања и измишљања, полуистина и неистина. Стих „рече ми један чоек“ не може бити покриће ни за новинаре ни за неодговорне „лауфере“, који су дно моралнога дна и онда када мисле да стоје „у врху СПЦ“ или близу тога „врха“. Уосталом, у Цркви постоји само један врх – Богочовек Христос, заједно са Оцем и Светим Духом.
Епископ бачки Иринеј,
члан Светог Синода и портпарол Српске Православне Цркве