четвртак, 3. септембар 2015.

Izetbegović uz podršku Čovića osvaja FTV


Piše: Slobodan Vasković

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, naredio je obračun sa svim nezavisnim novinarima i medijima, kao i stavljanje pod punu političku kontrolu, prije svega, Federalne televizije, a namjerava da isto učini i sa “Oslobođenjem”.

Obračun je već krenuo, a prvi na udaru našao se Avdo Avdić, koji je smijenjen sa funkcije urednika Informativnog programa FTV-a i to bez ikakvog zakonskog uporišta.

Avdićeva smjena je kraj procesa, koji je pokrenut prije mjesec dana, kada je sa FTV-a uklonjen Amarildo Gutić, urednik Političkog magazine “Mreža”. Iza Gutićevog uklanjanja sa FTV-a stoje SDA i HDZ.

Gutićevo uklanjanje sa FTV-a bilo je unaprijed smišljeno i sofisticirano. On je kao uposlenik BHT-a bio pozajmljen FTV –u, ali je onda naprasno vrh BHT-a poskupio za tri puta njegov angažman na FTV-u. Menadžment FTV-a to navodno nije bio spreman da plati, pa je Gutić ostao bez angažmana na FTV-u.

Gutićevo “eliminisanje” sa FTV-a bio je jasan znak da prvi ljudi tog medijskog servisa žele da ukinu Politički magazin “Mreža”, ali i da uklone Avdu Avdića sa pozicije urednika Informativnog programa.

Avdić se usprotivio ukidanju “Mreže”, što su oni koji upravljaju FTV-om iskoristili kao povod za njegovu smjenu.

Avdića su na razne načine, čak i prijetnjama, prisiljavali da podnese ostavku, što je on odbio. Umjesto toga, otišao je na bolovanje, a menadžment FTV-a je, mimo svih zakonskih normi, odlučio da ga smijeni.

SDA je namjerila da se obračuna sa medijima na čiju uređivačku politiku ne mogu da utiču, a kako bi to ostvarili ne prezaju ni od zloupotrebe institucija Federacije BiH.

Tako SDA “Oslobođenju” šalje razne inspekcije i institucije za provjere poslovanja, prijete im da će im obustaviti kredite, a sve kako bi ukonili sadašnju uređivačku srukturu i promijenili uređivačku politiku ove medijske kuće.

Sve ovo je primarno posledica sukoba unutar same SDA.