понедељак, 7. септембар 2015.

Vrh RS naložio spasavanje Banke Srpske utapanjem u IRB, kako bi se pokušao zataškati kriminal od nekoliko desetina miliona KM

Piše: Slobodan Vasković

Agencija za bankarstvo RS (ABRS) utvrdila je koliki je gubitak Banke Srpske, ali je o tome obavijestila samo najuži vrh Republike Srpske.

Nezavisni revizor utvrdio je ranije, da je gubitak najmanje 17 miliona (za 2014. godinu), međutim moji izvori tvrde da je višestruko veći i da, kako je utvrdila ABRS, iznosi najmanje 40 miliona KM.

Dragan Čavić, lider NDP-a, je nedavno u nekoliko autorskih tekstova o propasti “Banke Srpske” iznio procjenu da se stvarni gubitak kreće oko 100 miliona KM.

Nakon što je Agencija za bankarstvo upoznala rukovodstvo RS o ovom poraznom nalazu i činjenici da su počinjena brojna kriminalna djela, donesena je odluka da se Banka mora spasavati, kako bi se kriminal zataškao.

Jedna od opcija za spas Banke Srpske je dokapitalizacija u najmanjem izosu od 40 miliona KM, a drugi, izvjesniji, je da se ova Banka spoji sa IRB RS i tako pokuša zataškati kriminal.

Na taj način bi se gubitak Banke Srpske prelio na IRB i ne bi se objavio izvještaj Agencije za bankarstvo. Zato što ABRS nema ingerencije nad IRB RS.

U IRB RS su upoznati da ovaj nalaz Agencija za bankarstvo RS postoji i da su nalazi katastrofalni, ali nemaju sve detalje tog nalaza, niti informaciju o gubitku koji je procijenila ABRS.

Moji izvori iz vrha Režima tvrde da je spajanje sa IRB RS “jedini spas za Banku Srpske”.
“Sve je to smišljeno kako bi se izbjeglo da Tužilaštvo BiH sprovede do kraja istragu o poslovanju Banke”, zaključuju oni.

Nisu mogli precizirati kada bi moglo doći do sapajanja ovih institucija.