четвртак, 17. септембар 2015.

Bitka za Mrdu se nastavlja: Predsjednik NO “Elektrodistribucije” Pale otišao u ilegalu

Piše: Slobodan Vasković

Dogovor postignut između vrha SNSD-a i lidera DNS-a Marka Pavića da Ljubomir Mrda (kadar SNSD) bude smijenjen sa mjesta direktora “Elektrodistribucije” Pale, kako bi na tu poziciju bio postavljen DNS-ov Nenad Nešić, treba da realizuje Nadzorni odbor ovog preduzeća.

Međutim, problem je nastao pošto je predsjednik Nadzornog odbora Slavo Krajišnik netragom nestao i već par dana niko ne može da mu uđe u trag. Očito je Krajišnik procijenio da bi mrdanjem Mrde i on mogao biti pomjeren, pa se dao u ilegalu.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović je po nalogu premijerke Željke Cvijanović dobio zadatak  da sa Krajišnikom ugovori Mrdinu smjenu, ali je problem nastao, jer je Krajišnik naprosto “iščezao”.

NI Mrda ne sjedi skrštenih ruku, čekajući da mu “odsjeku” glavu, već “uteže” članove Komisije da mu pruže podršku. Navodno je jedan od članova NO već najavio da se neće pojaviti na sjednici Komisije, kada bude zakazana, dok ostali članovi NO još nisu načisto – da li glasati za Mrdinu smjenu ili ne.

SNSD na području sarajevske regije sprema pobunu zbog odluke Vlade Republike Srpske da smijeni Ljubomira Mrdu (takođe kadar SNSD) sa mjesta direktora „Elektrodistribucije“ Pale i na njegovo mjesto postavi Nenada Nešića iz DNS-a.

Slučaj “Mrda” usijao je strasti unutar SNSD-a, s obzirom na to da su svi opštinski odbori SNSD-a u sarajevskoj regiji  stali iza njega i zahtijevaju da on ostane na čelu „Elektrodistribucije“ Pale.

Vlada RS ranije je donijela zaključak prema kojem Mrda treba da ide sa direktorske funkcije, kako bi na tu poziciju došao Nenad Nešić iz DNS-a, čime bi bio napravljen veliki ustupak Marku Paviću.

Da bi isposlovao Mrdinu smjenu, Pavić je postigao dil sa ministrom finansija RS Zoranom Tegeltijom i to iza leđa Milorada Dodika.

Taj dil se odnosi na postavljenje pojedinih Tegeltijinih rođaka (koji još nisu dobili određene funkcije, a malo ih je) na pozicije u pojedinim regulatornim agencijama.

Zauzvrat, Tegeltija je Paviću obećao da će „zaboraviti“ na 50 miliona maraka dobiti Rudnika Ljubija kod Prijedora, koji su nestali dok je Pavić bio predstavnik državnog kapitala u toj kompaniji, i da neće potezati to pitanje.

Situacija postaje sve zanimljivija i napetija, posebno nakon što niko ne može da otkrije tragove koji vode do Slave Krajišnika.