петак, 18. септембар 2015.

Godišnjica Putina; Je suis Mrda; Lažni kvorum i Nirvana

Piše: Slobodan Vasković

Na današnji dan, prije tačno godinu dana, sastali su se Vladimir Putin i Milorad Dodik u Kremlju. Uz sasluženje Željke Cvijanović.

Putin je imao olovku i papir, Dodik širok osmijeh, Željka motku u leđima. Nacija je bila u transu, što od sreće, što od muke. Zavisno od boje dresa.

Nakon toga se Dodik vratio u RS i preveo nam Putina. U parama: Mali kredit odmah, 65 miliona evra; Veliki kredit odmah posle odmah, 700 miliona evra.

Godinu dana kasnije ni centa, ni rublje, ni malog ni velikog, ni proslave godišnjice, ni sleta, ni folklora...

Dodik je izgubio osmijeh, Željka je zadržala motku. I dalje lažu o kreditima. Bezvoljno. Žalosno ih je i gledati.

Rusi ne daju pare. Znaju sa kim imaju posla. A i preskup im je Dodik; Za onolike pare mogu dobiti pravog igrača, pa im se ne isplati plaćati potrošene i izraubovane lažne veličine. Koje ionako nemaju kud, već otvoreno lagati da su Ruski igrači.

Od velike posjete, državničkih priča, obećanih para nije ostalo ništa.

Osim velikih problema i nešto provincijskih navika, koje praktikuju i u ruskim zabitima.

Dodik rusofilstvo potvrđuje tako što prisiljava ERS, TE Gacko i Ugljevik, da mimo svih zakonskih procedura koriste proizvode „Nestro“ petrola. Ko odbije, dobije po nosu, leđima, familiji... Džipovi u noći znaju biti baš gadni. Tek njihov sadržaj.

Prijete čak i iz „Nestra“: „Dodik nam je obećao, poslovi su naši. Pazite šta radite“! Rusi su ovdje kao kod kuće. I svi misle da su Putin. Iako je riječ o nesposobnim špekulantima. Koji su bruka za Rusiju.

Tenderi su farsa, sklapanje poslova ide kao na Životinjskoj farmi. Baš državnički. Rusofilstvo od kojeg se ježi.

Srbija je baš ljuta na Dodika zbog poniženja sa Kolindom. I Jajcem. Iako Kolinda za Vučića nije, u političkom svijetu, ni Muva, a o orlovima može samo da sanja.

Ali je Muva za Dodika baš Orao. Koji ga je zgazio kao insekta. U Hrvatskom kraljevskom Gradu. Jajcu.

Tek će Srbija imati razloga da se ljuti, slijede novi Dodikovi udari po njoj. U sadejstvu sa Muvom. A insekti baš znaju biti dosadni.

Tako ti je to kada zunzaru gajiš u njedrima. Kao što je Beograd gajio Dodika. A on im vratio Kolindinom nogom u Jajcu. Tek jezikom.

Od Mrde sam napravio Superjunaka, svi ga podržavaju. I SNSD i SDS i običan svijet. Čak su ovi sa Istoka iz SNSD-a demonstrirali da imaju zeru karaktera. Što je do njihovog istupa pod sloganom „Je suis Mrda“, u toj stranci bila misaona imenica.

Sad se Dodik mrda, jer je dio Istoka odbio nalog Cvijanovićeve da se Mrda  mrdne. Ne zbog motke u leđima, već zbog operativnih briga o preuzimanju nepostojećeg ruskog kredita.

Mrda nije okidač, ali sasvim solidno punjenje jeste.

DNS se dalje kruni. Ne zbog Mrde, već zbog propale politike interesne grupe iz vrha te stranke. Ostavio ih je Jovan Vukovljak iz, kako je naveo, brojnih razloga.

Nije naveo da li se u te brojeve uklapa i onih Pavićevih 800.000 za Mrdino mjesto.

Dok u DNS-u promišljaju 800.000 razloga, u SDS-u jedva skupe 200. Članova Gradskog odbora da se pojave na jednom mjestu. I dožive Zajednički Kvorum. Kao Nirvanu. I ostave privremeno Ognjena Tadića na čelu ničega.

Ne očekujte od SDS-ovaca trans, jer je kvorum bio lažiran. Tadić više ne može skupiti ni 200 nacrtanih Čiča Gliša da im se obrati. I iznese plan.

Zato je tu Bosić. Da potvrdi kako nemaju pojma šta dalje. Što već nervira njegovu stranačku omladinu. Pa ga šutaju kao kantu ispred RTRS-a. Ne bi bilo loše da djeci kupe loptu. Nije valjda baš dotle došlo?!