уторак, 15. септембар 2015.

Bitka za Mrdu

Piše: Slobodan Vasković

SNSD na području sarajevske regije sprema pobunu zbog odluke Vlade Republike Srpske da smijeni Ljubomira Mrdu (takođe kadar SNSD) sa mjesta direktora „Elektrodistribucije“ Pale i na njegovo mjesto postavi Nenada Nešića iz DNS-a.

U zaštitu Mrde ustali su svi opštinski odbori SNSD-a u sarajevskoj regiji i pripremaju peticiju koju će uputiti predsjedniku RS i lideru stranke Miloradu Dodiku. U peticiji oni zahtijevaju da Ljubomir Mrda ostane na čelu „Elektrodistribucije“ Pale.

Interesantno je da je u zaštitu Mrde stao i SDS-ov gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

Vlada RS ranije je donijela zaključak prema kojem Mrda treba da ide sa direktorske funkcije, kako bi na tu poziciju došao Nenad Nešić iz DNS-a, čime bi bio napravljen veliki ustupak Marku Paviću.

Na Mrdinoj smjeni insistirala je i premijerka Željka Cvijanović, koja je od njega lično tražila da se povuče. Ona je i od genseka SNSD-a Luke Petrovića tražila da izvrši dodatni pritisak na Mrdu i ubijedi ga da bez bitke preda tron u „Elektrodistribuciji“ Pale Nenadu Nešiću.

Na Mrdinoj smjeni najviše insistira lider DNS-a Marko Pavić, jer bi postavljanjem Nešića na mjesto direktora paljanske „Elektrodistribucije“ ojačao stranku.

Da bi isposlovao Mrdinu smjenu, Pavić je postigao dil sa ministrom finansija RS Zoranom Tegeltijom i to iza leđa Milorada Dodika.

Taj dil se odnosi na postavljenje pojedinih Tegeltijinih rođaka (koji još nisu dobili određene funkcije, a malo ih je) na pozicije u pojedinim regulatornim agencijama.

Zauzvrat, Tegeltija je Paviću obećao da će „zaboraviti“ na 50 miliona maraka dobiti Rudnika Ljubija kod Prijedora, koji su nestali dok je Pavić bio predstavnik državnog kapitala u toj kompaniji, i da neće potezati to pitanje.

Bitka se nastavlja. Mrda neće da podnese ostavku, jer mu to ne dozvoljavaju visoki funkcioneri SNSD-a sa istoka RS, Pavić insistira na postavljenju Nešića. Ukoliko Mrda bude pomjeren, biće to i svojevrstan pokazatelj odnosa snaga unutar samog SNSD-a.