петак, 11. септембар 2015.

Dodikov strukturalni fijasko u Briselu

Piše: Slobodan Vasković

„Pravosudna“ politika Milorada Dodika doživjela je pravi fijasko, a njegovo poigravanje sa referendumom ostaviće Republiku Srpsku bez ikakvog uticaja na pravosuđe BiH.

Ukoliko bude sprovedeno sve ono što je dogovoreno u Briselu, Bosna i Hercegovina dobiće Apelacioni (Vrhovni) sud, a Republika Srpska izgubiće svaki uticaj na imenovanja sudija i tužilaca.

Prema briselskim dogovorima, Visoki sudski i tužilački savjet dobiće dva podvijeća –Sudsko i Tužilačko, koja će birati sudije i tužioce.

To znači da se ukidaju četiri aktuelna podvijeća- RS, FBiH, Brčko i zajedničkih organa. Tim sistemom do sada je RS birala sudije i tužioce i niko iz Federacije BiH, Brčkog li sa bh. nivoa nije mogao uticati na taj izbor.

Nakon Brisela, ukoliko se sprovedu dogovori, sudije i tužioce biraće svi članovi Visokog sudskog i tužilačkog sacjeta i to prostim glasanjem.

Na taj način RS će ostati bez ikakvog uticaja na izbor, jer uvijek njeni predstavnici mogu biti preglasani, što do sada nije bio slučaj.

Jednostavnije rečeno, Dodik je svojom antipolitikom ojačao pravosudne organe BiH, doveo do formiranja novih sudskih institucija na nivou BiH i poništio svaki uticaj RS na izbor sudija i tužilaca. Sve Režimske priče o „briselskoj pobjedi“ nisu ništa drugo do najobićnije laži i podvale.