субота, 12. септембар 2015.

Maestralna Kolinda, Skrhani Dodik, Postolar Mur i Agorafobični Bosić

Piše: Slobodan Vasković

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, Bosnu i Hercegovinu i oba njena entiteta, izuzetno vješto politički koristi da demonstrira koje su to ključne zone hrvatskog uticaja, primarno u svrhu priprema  matičnog joj HDZ-a za predstojeće opšte izbore.

Kitarovićeva je formalno „protrčala“ kroz Sarajevo, a akcenat njene posjete BiH stavljen je na Mostar i srednju Bosnu, gdje živi najveći broj ovdašnjih Hrvata.

Boravak u RS je važna tačka na mapi hrvatskih interesa, jer je u Banjaluci Kitarovićeva jasno podvukla „prirodno gravitiranje ovog prostora ka Zagrebu“, „potrebu institucionalne nadogradnje“ i „ulazak BiH u NATO“, što  je potpuno suprotno politici aktuelnog Režima, koji predvodi njen domaćin Milorad Dodik.

Ni jednom od ovih pravaca hrvatske predsjednice Dodik se nije suprotstavio ili ih na bilo koji način osporio, jer mu je bio prevažan njen dolazak kako bi publikumu pokazao da nije u potpunoj izolaciji. Međutim, predsjednica Hrvatske jasno je stavila do znanja da njoj jeste bitna Banjaluka, kao zona vrlo velikog i uspješno materijalizovanog hrvatskog interesa, ali da joj je sam Dodik potpuno nebitan. Svu njegovu servilnost zgnječila je najavom prisustva obilježavanju godišnjice akcije „Maestral“, u kojoj je HV, zajedno sa Armijom BiH, zbrisala srpske snage iz 13 krajiških opština. I ostavila ogromne žrtve iza tog pohoda. Kitarovićeva će boraviti na obilježavanju „Maestrala“ u Jajcu, samo dan nakon sastanka sa Dodikom.

Sve to Dodik je imao priliku amortizovati, pa čak i poentirati, da je saopštio/izjavio kako je Kitarovićevoj izrazio neslaganje sa renesansom ustašije, koja je u Hrvatskoj poprimila galopirajući trend; sa ukidanjem ćirilice; sa necivilizovanim pritiskom na tamošnje Srbe, sa..., ali Dodik nije rekao ni riječ. Jer ne smije, smatrajući da su mu hrvatski političari (primarno Dragan Čović) slamka spasa u izgubljenoj političkoj bici. Kakva kobna greška. Dodika su hrvatski političari potrošili i sada traže najelegantniji način da ga se riješe. U čemu će, izvan svake razumne sumnje, uspjeti, jer nisu jedini koji rade na tome.

Osim „Maestralne“ Kolinde, Dodika su politički urnisali i Bakir Izetbegović i Dragan Čović, koji su zaključili da „nema promjene sastava Savjeta ministara u ovom mandatu“. Izetbegović je to saopštio, Čović mudro otćutao, pa je tako i zvanično propala akcija Džonatana Mura, šefa OSCE-a u BiH, koji je bio kreator nedavnog pokušaja „hokejaških izmjena“ u sastavu Savjeta ministara (umjesto tzv. Saveza za promjene, „prvi napad“ trebalo je da otkliže SNSD).

Uz sve to, Željko Komšić je značajno unaprijedio odnose sa Izetbegovićem, pa je aktuelni saziv Savjeta ministara zacementiran, što su, u političkom smislu, „betonske čizme“ za Dodika. Koje čak ni deset postolara poput Mura ne može „izuti“. Ma koliko im struje obećali.

A tek betonsko briselsko odijelo, koje je armirano. Umjesto jednog Suda BiH, nakon Dodikove idiotske referendumske akcije imaćemo Sudove BiH. To nije strukturalni dijalog, to su strukturalne promjene koje ojačavaju pravosuđe BiH. I to je, ako ćemo pošteno, baš dobro, jer će se, vremenom, uticaj politike na sudove smanjivati. Sada je prevelik, ogroman. Dodik je referendumom htio da sruši BiH, a urušio je potpuno samog sebe. Sve više to uviđaju i u SNSD-u, gdje se „crvena gamad“ (kako ih je svojevremeno okarakterisao zadnji preživjeli SNSD-ovac R.V.) priprema za konačni obračun sa istorijskim liderom. Koji je postao povijesni problem.

Urušavaju se i stranke iz grupacije „Pokojna Opozicija“.

Ognjen Tadić je, po nalogu Dragana Kalinića, rasturio Gradski odbor SDS Banjaluka. I sve to da bi Mandžurijskog kandidata kriminalnih organizacija Vladu Babića progurao za genseka SDS-a. Akcija je gotovo propala, jer su se Vlasi iz GO SDS BL dosjetili šta je Tadiću na umu. I blokirali ga (nedostatkom kvoruma) na skupštini gradske organizacije, na kojoj je trebalo da se izabere Branko Blanuša za ulogu Tadićevog pajsera. Kojim bi on zatukao to stranačko tijelo.

Sad sve visi u vazduhu, a nastavak skupštine je 15.09. Ako ne bude kvoruma, propadoše i Tadić i Babić i GO SDS BL. Ako bude kvoruma ostade propali Tadić, a propade GO SDS BL, dok Mandžurijac i u ovoj varijanti leti van.

Mladen Bosić je javno rekao da Tadić treba da ostane na čelu GO SDS BL i naredio da se obezbijedi kvorum. Da potvrdi političkog samoubicu Tadića. Čime je demonstrirao da nema rješenja za GO SDS BL, niti snage da ih pokuša naći. Ali i da uživa u problemima u stranci. Koje mora rješavati, što mu ne dozvoljava da se bavi problemima izvan stranke. A to Bosić baš i želi. Baviti se samo SDS-om; Izvan toga ničim. Otud i tolike greške u izboru nosilaca lista, za koje se ispostavilo da su plivači u malim bazenima, prepuštanje Tadiću da sa GO SDS BL radi šta hoće...  

Sve to Bosiću omogućava da se ne bavi suštinskim problemima RS. Koja nestaje dok se on davi u blatu sa problemima u SDS-u, koje je poodavno mogao bez ikakvih tegoba da riješi. Jer je za sve njih znao mnogo prije nego što su eskalirali. I postali kamen o koji se SDS stalno sapliće. Ali da ih je odmah riješio, morao bi izaći iz tog predsjedničkog ormara, u koji se zaključao. A agorafobija nije izliječena.

„Ormar“ ostaje Bosićeva ključna politička doktrina, otud i podrška Tadiću za ostanak na čelu GO SDS BL. Nema tog tepiha koji može sakriti toliku količinu političkog smeća nakupljenog u SDS-u. Ma koliki ormar bio.

Koliko je SDS potonuo, svjedoči i činjenica da se Mandžurijac Babić počeo polujavno baviti političkom analitikom. I dokazao da je kompletan politički kreten. Što svjedoči da je trebalo da ostane ono što najbolje zna: logistika kriminalnih krugova (od kojih se neki dovode u vezu sa trgovinom narkoticima), uglađeni hohštapler i kafanski spletkaroš najnižeg nivoa komunikacije.

Mandžurijac Kreten Babić u polujavnim istupima (to je vrhunac „političkog“ djelovanja krim grupa) tvrdi da su na Tadića i njega udarili redom: Davor Šešić (SDS), Dragan Čavić (NDP), dio osnivača SDS, koji nije prešao u utemeljivače, simpatizeri SDS, banjalučki PDP.... I, što je baš interesantno, među napadačima nema nijednog pripadnika Režima.

Kompletni Kreten Vlado Mandžurijac Babić u svojoj kriminalno lošoj analizi prenebregao je samo jednu činjenicu: Ognjen Tadić je zakazao sjednicu GO SDS BL i nije mogao skupiti kvorum!

Babićeva analiza dobila je podršku jedino od Jelene Dabarčić, poznate i kao SDS-ov P. Simić. Dabarčićka, ta SDS-ova SRNA, nada se Babićevom opstanku na poziciji genseka, kako bi i ona opstala na poziciji medijskog kasapina i šefice bolesnog SDS-ovog Žirija, koji odlučuje ko je Srbin, a ko ne! Kako tipično dodikovski!

I kako super za Bosića. Toliki problemi u SDS-u; On u Ormaru. Za RS će se već neko drugi pobrinuti.

P.S. „Zvezda“ je ubjedljivo dobila „Partizan“. Život zna biti tako lijep. Čak i kada si Migrant u sopstvenoj zemlji!