недеља, 27. септембар 2015.

Dodik u panici: Kaja po direktivi kupuje „Bosku“ od Đurića

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je u velikoj panici zbog istrage koju Tužilaštvo BiH vodi o privatizaciji RK „Boska“. Stoga je prisilio tajkuna Mladena Milanovića Kaju da „Bosku“ otkupi od beogradskog konzorcijuma „Delta Zekstra“.

Akcija je već pripremljena, a trebalo bi da se realizuje u narednih desetak dana preko banjalučke berze.

Kaja Milanović će za „Bosku“ izgrcati između 12 i 15 miliona KM. Ta suma je neophodna da bi se vratio novac IRB-u, koji je za 15 miliona KM kupio bezvrijedne obveznice „Boske“.

Dragan Đurić, sadašnji vlasnik „Boske“, najveći dio tog novca izvukao je u Srbiju, dok je njegovim manjim dijelom otplatio kredite koje je podigla „Boska“. Tim kreditima Đurić je platio „Bosku“, što znači da je, defakto, „Boska“ kupila samu sebe (vidi film „Operacija Boska“).

„Boska“ ne vraća pare IRB-u, koji je podnio tužbu protiv te firme. Ukupan dug „Boske“ prema IRB-u je oko 13 miliona KM.

Milanović se opire Dodikovoj naredbi da kupi „Bosku“ od Đurića, ali će je morati izvršiti.

Milanović je jedna od najvažnijih poluga „Mrkonjićkog klana“, koji predvodi ministar finansija Zoran Tegeltija.

Samo u prošloj godini, neto dobit ovog klana iz raznoraznih nezakonitih poslova, iznosila je, prema tvrdnjama upućebih, 35 miliona KM. Klan posjeduje i desetine miliona „crnog keša“ koje pokušava ubaciti u legalne tokove.

Tužilaštvo BiH istražuje već odavno kriminalne poslove Kajinih firmi, pa će realizacija kupoprodaje „Boske“ biti odlična prilika za ubrzanje tih istraga.

Milanović je prije nekoliko mjeseci zatražio državljanstvo Slovenije za sebe i članove svoje porodice. Naveo je da je disident i da je izložen političkom progonu od Dodikovog režima.

Progon zaista i postoji, ali ne politički, već keš!