четвртак, 24. септембар 2015.

Pripremljena bjekstva: Budo u Švedsku, Slobo i disident Kaja u Sloveniju, Goran na Mehnetn, Tonči u Opatiju…

 Piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić nije jedini član Režima, koji je obezbijedio rezervnu domovinu, Sloveniju, u koju namjerava umaći kada padne vlast Milorada Dodika.
Učinili su to i brojni tajkuni, ali i neki od aktuelnih ministara u Vladi RS.

Budo Stanković, Dodikov kum, mesar i pljačkaš gradskog građevinskog zemljišta u Banjaluci, vrijednog 400 miliona KM, kupio je sebi i svojoj porodici nekretnine u Švedskoj.
Stanković tvrdi da će on i njegova kompletna porodica napustiti Banjaluku i otići u Švedsku čim ovdje dođe do promjene vlasti.
Tamo će krckati ono što je „teškim radom“ stekao u Republici Srpskoj u proteklih deset godina.

Slobodan Stanković je se, kao što je poznato, sebi obezbijedio nekretnine u Sloveniji. Stanković u Portorožu posjeduje stan, u ulici Obala 144. Ovaj banjalučki tajkun u Sloveniji ima registrovanu i firmu „Integral mostogradnja D.O.O.“, na koju je registrovana luksuzna jahta, čija se vrijednost procjenjuje na oko tri miliona maraka. Slobodan Stanković ima brojne nekretnine i u Srbiji.

U Sloveniju namjerava otići i Mladen Milanović Kaja, što je pravo iznenađenje, s obzirom da je riječ o tajkunu koji je proizvod i sluga kapitala hrvatskih ratnih generala. Prije nekih četiri mjeseca, Milanović je zatražio slovenačko državljanstvo za sebe i članove svoje porodice. Prava poslastica je da se, podnoseći zahtjev za slovenačko državljanstvo, predstavio kao disident, koga progoni Režim Milorada Dodika?! Milanović je uspio da dođe i do Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane, nudeći mu poslovnu saradnju, ali je ovaj to odbio. 

Milanovićev pokrovitelj u vlasti RS je Zoran Tegeltija, ministar finansija.
Tegeltija je kompletan budžet RS podredio Milanovićevim firmama za servisiranje njegovih kredita, koji po raznim osnovama dostižu 100 miliona maraka. Samo iz JP Putevi RS se svakog mjeseca Milanovićevim firmama uplati dva miliona KM.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, uspio je od plate kupiti apartmane u Opatiji. Kasipović posjeduje nekoliko superluksuznih apartmana, a stekao ih je strukturalnim radom u Vladi RS od 2006. godine do danas.  

Članovi najuže Dodikove porodice takođe vole hrvatsko primorje, pa su apartmane kupili na Pagu. Članovi Dodikove porodice imaju registrovane firme u Lihtenštajnu, koje ostvaruju vrijedne poslove u Banjaluci, predstavljajući se kao strani investitori. Ne zna se, međutim, da li u Lihtenštajnu posjeduju i nekretnine.

Odranije je poznato da je Mile Radišić, presuđeni tajkun, pobjegao u Srbiju, gdje ima stan.

Slovenačko državljanstvo imaju i neki od vlasnika uticajnih medija iz Banjaluke.

Na kraju, svi navedeni su “male mace” za Gorana Kljajčina, bivšeg direktora Fonda zdravstva RS. On je čovjek od ukusa, pa je kupio stan na Menhetnu, vrijedan nekoliko miliona dolara. Kljajčin posjeduje i nekretnine u Hrvatskoj.

Ameriku je, kako sam ranije objavio, odabrao i Dragan Vasiljević, vlasnik firme “Farmland” i glavni finansijski savjetnik Milorada Dodika, koji u elitnom dijelu Majamija posjeduje stambenu zgradu.

(nastaviće se)