понедељак, 10. септембар 2018.

Novinari prve žrtve lažnih obojenih revolucija

Novinska agencija BETA i Medijski Centar Beta sa partnerima TV Telma,KosovaLive360 i Slobodan Vaskovic u regionalnom projektu #SuProMediazaštite medijskih sloboda Safe Journalists



piše: Slobodan Vasković
U predizbornim godinama i izbornim kampanjama, tradicionalno, prvo strada istina, a uporedo sa njom i novinari.


Na prostorima zemalja zapadnog Balkana to je već dio izbornog folklora, u kojem su, navodne, obojene revolucije, kao prijetnja rušenju režima, prve na svim top-hit listama vlasti u njihovoj borbi za svoj opstanak. 

Poseban problem je što su u ovim petparačkim pričama, prejeftinim teorijama zavjere, zapleti poslednjih godina postali potencijalno smrtonosni, primarno po novinare, kao i ostale koji se usude da kritikuju nosioce vlasti. 

Najviši nosioci vlasti, poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javno, imenom i prezimenom, prozivaju novinare, optužujući ih da su navodni strani špijuni.
“Ono što jeste dodatni problem jeste što te izjave, s obzirom što dolaze od najvišeg nosioca vlasti, postaju društveno prihvatljive”, upozorava glavna i odgovorna urednica BN televizije Suzana Rađen-Todorić.


Upravo to, prihvatanje neistina i manipulacija vlasti, obogaćenih imenima njenih kritičara, i jeste verbalni metak, nerijetko i verbalni rafal usmjeren ka novinarima, a samo je pitanje trenutka, zbog naopetosti situacije u BiH i Republici Srpskoj, kada će se verbalno materijalizovati u olovno. I kada će novinari smrtno stradati. 

“Nažalost, ovo nije prvi, a vjerovatno ni poslednji put da se on tako odnosi prema novinarima i medijima. Mi smo se svega nagledali. Ono što je vrlo bitno, sada kada se kula od karata trese, jeste da su te izjave sve učestalije i da su prijetnje i pritisci sve veći”, ocijenio je Željko Raljić, urednik portala “Istinito” i novinar BN TV. 



Sa povelikog menija obojenih revolucija vladajućeg režima Milorada Dodika, jako začinjenih prijetnjama pojedincima i civilnom sektoru, mjesecima je već najprodavanija navodna prijetnja koja stiže iz Velike Britanije, u vidu četrdeset obavještajaca, koji su, kako vlasti tvrde, stigli da prave digitalno-oružani haos. Uz njih je, kao prilog, serviran i izvjesni, realno neizvjesni/nepostojeći, Britanski poslovni klub, kao finansijer cijelog projekta.
Odlazak dva novinara u London, njihovo učešće u Fellowship programu, koje podrazumijeva obilazak redakcija tamošnjih uticajnih medija, vladajuća struktura Republike Srpske označila je kao direktan udar na temelje ovog entiteta. 

“Činjenica je da su dva važna novinara BN Televizije provela nekoliko dana na obukama u Londonu, kod nekih struktura, i zna se zašto je to urađeno. Reći ću vam ko je bio, ako treba. Gospođa Rađen i ovaj Raljić, odavde iz Banjaluke. To mi sve znamo i vidimo na koji način je teško nositi političku borbu”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare, održanoj 29. juna u Banjaluci. 



Kada predsjednik Republike Srpske, kao najviši nosilac vlasti u Republici Srpskoj, izjavio da su novnari bili u inostranstvu na nekoj obuci, i sve to dovede u kontekst sa izdajničkim djelovanjem protiv Republike Srpske, onda to jeste napad na novinare i jeste crtanje meta na leđa novinara i sasvim je normalno da se nakon takvih izjava osjećate ugroženo”, naglasila je Rađen Todorić.

“Ja bih volio da je predsjednik Republike bio barem mrvicu ozbiljniji, jer neozbiljno je kazati da se 40 britankih obavještajaca javlja meni i koleginici Suzani Rađen – Todorić, kada dođu u Republiku Srpsku?! A zaboga, svih 40 dolaze u Republiku Srpsku je  žalosno, nije smiješno. Vrlo neozbiljno od jednog predsjednika, ali i vrlo opasno”, naveo je Raljić.



Uzalud su apeli za bilo kakvu ozbiljnost, jer su vlasti nastavile sa “britanskim udarom”, iako su sami Britanci sve demantovali, ukazujući na realno dovođenje novinara u životnu opasnost, izmišljotinama čiji je jedini cilj anesteziranje javnosti.

Ambasada Velike Britanije saopštila je da je ovakva vrsta političkog pritiska i zastrašivanja u potpunosti neprihvatljiva i da je napad na slobodu izražavanja.  

“Zapravo, Britanski-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) su takođe učesnici ovog programa", naveli su u saopštenju iz britanske ambasade u BiH.

I pored navoda da u Fellowship-u učestvuju i zvaničnici Vlade RS, kao i glavni nosioci njihovog medijskog udara - Javni servis RTRS-a, najviši funkcioneri ovog entiteta nastavili su da se “prave Englezi” i napadi na novinare i medijske kuće za koje rade, kao i pripadnike civilnog sektora,  su se pojačali.

“U društvu jednoumlja, kao što to postoji u Republici Srpskoj ili cijeloj BiH, i praktično, svaki vaš pokušaj da progovorite o kriminalu, o korupciji, o problemima običnog čovjeka, prosto postaje veleizdaja. Nažalost”, naglasila je urednica BNTV.



Pozivanje na razum u ovom entitetu je praistorijska davno zaboravljena kategorija. Onih  četrdeset neidentifikovanih, navodnih, obavještajaca i dalje su pogonsko gorivo kuhinje obojenih revolucija i teorija zavjere protiv samoprozvanih branitelja nacionalnih interesa, a verbalni rafali prema novinarima nisu prestali.

“Oni su bili logistika za prihvat ovih koji sada dolaze. Bez obzira što se nemušto brane, moje informacije od juče su da svi koji dolaze su visokospecijalizovani operativci, raspoređeni u Republiku Srpsku. Zašto baš u Republiku Srpsku, veliko je pitanje? BN televizija se pokazuje kao medij koji pokušava da provodi politike koje nisu u interesu srpskog naroda i Republike Srpske”, kazao je Dodik 29. juna.

“Činjenica je da je Milorad Dodik svojevremeno bio nada i građana BiH i Republike Srpske, pa i međunarodne zajednice i da je ta međunarodna zajednica pomagala Milorada Dodika i njegovu političku opciju, što bi on volio danas da se može kako izbrisati iz istorije. Nažalost, ne može.
Ali, isto tako, nažalost, mi danas imamo najviše problema upravo sa medijima i političarima koje je međunarodna zajednica svojevremeno pomagala i podizala u BiH. I to je naš problem. Mislim da međunarodna zajednica treba da promijeni svoj pristup”, smatra Raljić. 

Predsjednik pokreta „ReStart“ Stefan Blagić, koji je označen kao klijent Britanskog poslovnog kluba, tvrdi da Javni servis, RTRS, umjesto da odgovara za kršenje zakona i targetiranje osoba iz nevlading sektora i medija, pokušava sebe predstaviti kao žrtvu. 

“Mislim da se to dešava u ovom trenuktu. RTRS pokušava da nas prikaže i kriminalcima i teroristima. Podsjetiću da su pisali o tome da su nam pojedini članovi teroristi, što je potpuna neistina i što je nevjerovatno. To predstavlja klasično stavljanje mete na čelo”, naglasio je Blagić.



Blagića je čak policija i privodila, nakon što je, iziritiran lažnim optužbama, novinarima Javnog servisa na društvenim mrežama napisao “da se dobro pripaze kada ga sretnu na ulici”, aludirajući na njihove optužbe da je kriminalac i terorista. 

Nakon privođenja, “osvanuo” je na Javnom servisu, u dokumentu, kao osoba “koja prolazi kroz kaznene evidencije MUP-a RS”. Objavljivanje takvog dokumenta je krivično djelo.

“Taj dokument je sadržavao i matične lične brojeve i adresu stanovanja, ime oca i tome slično. Dakle, ko god želi može da dođe na moju adresu i da uradi šta god želi”, kaže Blagić.

Vlast i radi šta god želi, nastavlja da optužuje bez argumenata, a svakim danom prijetnje su sve veće i snažnije, jer se izbori približavaju. Pokušaj anesteziranja javnosti je sveobuhvatan i nasilan. Sloboda medija ovdje je odavno okačena o klin. 

“Ako pođemo od pretpostavke da je sloboda medija jedan od osnova za razvoj društva, onda je sasvim izvjesno i logičan je zaključak da sprječavanje te slobode jeste i sprječavanje razvja društva.
Zato kažem da je jadna zemlja u kojoj se novinari osjećaju ugroženo i iz koje moraju da odlaze zbog svoje bezbjednosti”, zaključila je Rađen-Todorić.