среда, 19. септембар 2018.

Dan Obukcije tijela Davida Dragičevića, 25.03.: Sektor krim policije PU Banjaluka, najvažniji funkcioneri, taj dan angažovani na skrivanju, krađi i lažiranju dokaza o Ubistvu; Njihova međusobna komunikacija, vrijeme u kojem se dešavala u odnosu na kontakte sa Rađenom, to potvrđuje

Piše: Slobodan Vasković



1.
Kompletan Sektor krim policije Policijske uprave Banjaluka, na čelu sa Darkom Novkovićem, bio je 25.03. uključen u lažiranje dokaza da je David Dragičević, likvidiran 23.03., navodno opljačkao kuću Đorđa Rađena; I ne samo lažiranje, već i podmetanje predmeta u džepove Ubijenog Davida.

Vrhunac njihovog kriminalnog djelovanja je krađa Krunskog dokaza - donjeg veša likvidiranog Davida Dragičevića, čije bi vještačenje dokazalo da je Mladić zadavljen/ugušen.

Najmonstruoznije od svega je da je to činjeno na dan i tokom obdukcije tijela Davida Dragičevića, 25.03..  

Upravo zbog toga važno je sagledati komunikaciju pojedinih pripadnika MUP RS, kako onih iz navedenog Sektora, tako i iz Policijske stanice Lauš.

2.
Nije zapamćeno na Planeti Zemlji da vrh jedne Policjske uprave (Banjaluka) bude maksimalno angažovan na rješavanju jedne sitne krađe, za koju se, na kraju ispostavilo da je nije ni bilo i da je lažno prijavljena. 



Kada se tome doda podatak da su se digli “i Kurta i Murta” iz PU Banjaluka da u nedelju, 25.03., koja je neradni dan, kako bi riješili navodnu krađu i to vrlo sitnu, sve je sumnjivo do mjere da je, u stvari, riječ o nečemu veoma veoma krupnom i velikom Zločinu, koji se morao zataškati po svaku cijenu. 

3.
Tog 25.03., u nedelju, vrilo je u MUP RS kao u košnici, jer se “rješavala” krađa lanca od bicikla, noktarice, laptopa, 170 ili 180 ili 200 KM i još nekih sitnica, poput sunčanih naočala, USB-a…

4.
Riječ je o “rješavanju” lažne pljačke kuće Đorđa Rađena, za koju je on neistinito, po nalogu dijela Vrha MUP RS, (što štiti Nalogodovace Ubistva i Ubice Davida Dragičevića), optužio upravo žrtvu zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića.

Policija pred kućom Rađenovih podmeće dokaze
5.
Objavljujem događaje tog 25.03., kao i međusobnu komunikaciju pripadnika MUP RS, ali i njihovu komunikaciju sa Đorđem Rađenom.

Ključno je da je kompletan Sektor krim policije PU Banjaluka bio uključen, ne u istragu Ubistva, već njegovo zataškavanje, lažiranje dokaza i komunikaciju sa Rađenom, jednim od saučesnika u Ubistvu Davida Dragičevića.

Prije toga kratko o događajima 24.03. kada je pronađeno tijelo Ubijenog Davida.

6.
24.03.2018. - SUBOTA
Tijelo Ubijenog Davida Dragičevića pronađeno je na suhoj površini, adi, stvorenoj niskim vodostajem, u kanalizaciji Crkvena.

Međutim, slike sa uviđaja pokazuju tijelo u rijeci, što znači da su ga tamo vratili nečasni pripadnici MUP RS, da bi pokušali stvoriti sliku da se David utopio, a ne da je ubijen.

Uznemirujući sadržaj: Tijelo Ubijenog Davida Dragičevića (24.03.)
Tokom uviđaja nije pregledano šta se nalazi u džepovima Ubijenog Davida Dragičevića, što se, u skladu sa pravilima, moralo utvrditi.

Uznemirujući sadržaj: Otkopčan kaiš na tijelu Ubijenog Davida tokom uviđaja
Nakon traljavo, neprofesionalno, svjesno amaterski urađenog uviđaja, tijelo Ubijenog Davida Dragičevića prebačeno je u mrtvačnicu Novog groblja Banjaluka i ostavljeno bez ikakvog nadzora.

Uznemirujući sadržaj: Zakpšan kaiš na tijelu ubijenog Davida tokom uviđaja
Tokom samog uviđaja vršene su intervencije na odjeći Ubijenog Davida, što svjedoči o monstruoznosti pojedinih pripadnika MUP RS. 

Harmonikaš iz Pakla Siniša Kojdić
Treba naglasiti da je Zapisnik sa uviđaja falsifikovan, a potpisao ga je Harmonikaš iz Pakla, zli inspektor, Siniša Kojdić.

7.
25.03.2018. NEDELJA 
Davor Dragičević, otac Ubijenog Davida Dragičevića, tačno u deset časova došao je u Zavod za sudsku medicinu kako bi identifikovao tijelo. 

Suzana Radanović i Davor Dragičević, roditelji Ubijenog davida 
Pokazalo se, nažalost, da je to njegov sin David Dragičević.

Uznemirujući sadržaj: Fotografija sa obdukcije tijela Ubijenog Davida
Nakon toga patolog Željko Karan izvršio je “obdukciju” tijela Ubijenog Davida Dragičevića. 

Karan je “utvrdio” da se David utopio, iako u njegovom obdukcionom nalazu ne piše da ima mulja/muljevitog sadržaja u plućima i dušniku, a da ga ima u ustima, nosu i dušničicama. 


Karan ni riječi o mulju/,uljevitom sadržaju u dušniku i plućima
8.
Takva verzija utapanja je nemoguća i lažna. Zato su gaće i ukradene da se ne bi moglo dokazati da je David zadavljen/ugušen.

Obdukciji su prisustvovali narečeni Kojdić, kao i krim-tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak. 

Uznemirujući sadržaj: Tijelo davida prije obdukcije, 25.03.
9.
Protiv Marijanca i Bošnjaka je potvrđena optužnica zbog krađe, bacanja u smeće, krunskog dokaza - donjeg veša koji je bio na tijelu Davida Dragičevića, kada je pronađen u kanalizaciji Crkvena. Optužnica nije podignuta protiv kriminalca-policajca Kojdića, što znači da tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo i dalje štite policijske sluge NarkoKartela, koji stoji iza likvidacije Davida; Na taj način oni direktno štite i Nalogodavce ubistva i Ubice.

10. 
Slanje fotografija viberom sa obdukcije

“Pošto je na obudkciji bio krim tehničar, koji je takođe slikao za potrebe policije, i čini mi se da su bila dva krim-inspektora, ne jedan nego dva, onda je neko od njih, svojim mobilnim telefonom to slikao, slikao je onaj švajcarski nožić, onu čakiju, koji na sebi ima neku uzicu, neku peteljku, to kad vam pokažemo na video projektoru, vidjećete o čemu pričamo. I neko od inspektora je to slikao, i onda je vajberom poslao tu fotografiju, nekome, kome pojma nemam, taj neko je odgovorio, jeste to je taj nož, iz te kuće iz tog događaja itd, i ja ono što kažu, pošto kupio po to prodao, ljudi su slikali, poslali sliku, tu sliku je neko primio k znanju i vratio odgovor. To su moja saznanja, svjedočio je Karan pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, 18.05.2018. godine.

Željko Karan
Praktično to znači da je lažna pljačka rješavana još tokom obdukcije, što samo svjedoči o nervozi pripadnika MUP RS, zaduženih za zataškavanje Ubistva Davida.

Karanova fotografija - 180 KM
Zbog toga su i napravili greške, pa se na fotografijama predmeta poturenih u Davidove džepove, koje je uradio Karan, nalazi 180 KM, dok se na policijskim fotografijama nalazi 170 KM. 

Policijska fotografija - 170 KM
Deset KM je ili ukradeno ili dodano za potrebe zločinačkog presa MUP RS, koji je održan dan nakon obdukcije, 26.03.

Sve je bilo podređeno tom presu na kojem je Žrtva Ubistva kriminalizovana.

11.
Ranije sam objavio komunikaciju pojedinih pripadnika MUP RS sa Rađenom, kojem su, izvan svake razumne sumnje, slali fotografije predmeta podmetnutih u džepove Ubijenog Davida, koje im je, sudeći po Karanovoj izjavi, slao Kojdić.

Đorđe Rađen

Međutim, vrlo je bitno sagledati ko je sve taj dan, 25.03., od pripadnika MUP-a RS radio na podmetanju dokaza, brifovanju Rađena, ali i kojim vremenskim redom je išla njihova međusobna, policijska, komunikacija. Upravo ona dokazuje namjeru da se Likvidacija zataška po svaku cijenu. 

12.
25.03., nedelja: Tačno vrijeme međusobne komunikacije pojedinih pripadnika MUP-a RS, ali i sa Đorđem Rađenom, saučesnikom u likvidaciji, na dan kada je urađena obdukcija tijela Ubijenog Davida Dragičevića

Ključna osoba iz MUP RS preko kojeg se odvijala komunikacija sa Đorđem Rađenom jeste Duško Purišić, tada zamjenik komandira PS Lauš.

Nema dileme da su preko njega “utvrđivali” šta je “ukradeno” tokom nepostojeće pljačke kuće Đorđa Rađena.

Duško Purišić
13.
Važno je znati sa kim je od pripadnika MUP RS komunicirao Purišić od trenutka kada je Davor Dragičević u Zavodu za sudsku medicinu identifikovao svog ubijenog sina Davida.

Već sam naveo da je identifikacija tijela bila tačno u deset časova, 25.03.

Tada kreće i veoma živa telefonska aktivnost Purišića. I cijelog Sektora krim policije PU Banjaluka, na čijem čelu je Darko Novković, čovjek Darka Ćuluma.

14.
Purišića prvo u 10 časova i 06 minuta poziva inspektorica Adrijana Banika, da bi ga u 10 časova i 41 minut pozvao inspektor Bojan Karanović, koji je “istraživao” nepostojeću pljačku kuće Rađen i putem vibera se dopisivao sa njim 18.03., kada je prijavljena lažna pljačka, ali i kada je prijavljen nestanak Davida Dragičevića. 

inspektor Bojan Karanović
15.
Karanović i Rađen su se dopisivali i 19.03..



Karanović je kum Aljoše Borkovića, kojeg su za Davidovog ujaka lažno promovisali ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i Milorad Dodik, pri tom iznoseći gnusne neistine o tome da je Ubijeni Mladić koristio narkotike. 

Aljoša Borković
Toksikološki nalazi su pokazali da to nije tačno. Prava istraga će pokazati Borkovićevu ulogu u zločinu. Borković je, tokom potrage za Davidom (18-24.03. imao intenzinu komunikaciju sa pojedinim pripadnicima MUP RS, ali i sa pripadnicima Kabineta predsjednika RS.

Dragan Lukač
16.
Nakon poziva Banike i Karanovića, Purišića u dva navrata poziva i Danko Vujičić, tada komandir PS Lauš i to u periodu od 10 časova i 50 minuta do 10 časova i 56 minuta.

Poslije ovog kontakta uslijedila je intenzivna komunikacija između Purišića, sa jedne i Karanovića i Banike, sa druge strane.

Ta komunikacija traje od 11 časova i 06 minuta, pa sve do 11 časova i 45 minuta. 

U tom periodu su se Purišić i Karanović čuli tri puta.

Obdukcija tijela Davida Dragičevića tada je već počela, kao što su počele pristizati i fotografije viberom, koje je slao Kojdić, a, sasvim vjerovatno, i ostali prisutni obdukciji ispred MUP RS - Marijanac i Bošnjak.

17.
Nakon što je sa Banikom izmijenjao niz SMS poruka, u periodu između 12 časova 17 minuta i 12 časova 20 minuta, Purišić se ponovo vraća komunikaciji sa Bojanom Karanovićem, nečasnim pripadnikom MUP RS, kojeg dovode u vezu sa narkoticima i drugim kriminalnim radnjama.

Purišić
U periodu od 12 časova 43 minuta pa do 13 časova 35 minuta, Purišić je razmijenio još četiri SMS poruke sa Banikom, ali i razgovarao sa Karanovićem pet puta.

18.
Karanović-Purišić-Rađen-Purišić-Vujičić-Rađen
Dva poslednja razgovora u tom periodu bili su u 13 časova i 23 minuta i 13 časova 35 minuta. Oba puta Karanović zove Purišića, nakon čega Purišić zove Đorđa Rađena, tačno u 13 časova 39 minuta.

Nema nikakve dileme da mu Purišić govori šta je potureno u Davidove džepove i da to Rađen potvrđuje.

Minut nakon razgovora sa Rađenom, Purišića zove Banika, a u 13 časova i 50 minuta zove ga Rađen. Razgovor je trajao kratko, jer samo minut kasnije Purišić ponovo zove Rađena. 

Danko Vujičić, tadašnji komandir PS Lauš, poziva svog zamjenika Purišića u 14 časova i 17 minuta, da bi Purišić ponovo pozvao Rađena u 14 časova i 29 minuta.

Između ova dva poziva Purišić nije imao komunkaciju.

19.
I Novković radi nedeljom na sitnim “krađama”
Sada dolazi prava “poslastica”: U nedelju, 25.03., na poslu je bio i Darko Novković, načelnik Sektora krim policije u Policijskoj Upravi Banjaluka.

On poziva Purišića u 14 časova i 50 minuta, kako bi ga ovaj izvijestio o tome šta je sve Rađen “prepoznao” i drugim detaljima prikrivanja.

Darko Novković
Važno je znati da je Novković učestvova na prljavoj pres konferenciji 26.03., na kojoj je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal podmuklo, neljudski i lažno pokušao optužiti Davida za navodnu pljačku kuće. 

Na tom presu je učestvovao i Željko Spasojević, načelnik PU Banjaluka, koji je direktno nadređen Novkoviću. Bio je prisutan, naravno, i “patolog” Željko Karan, što je nezapamćeno u praksi da patolog prisustvuje presu policije. 

20.
Najvažniji funkcioneri Sektora krim policije PU Banjaluka, na čijem čelu je Novković, radili su u nedelju 25.03., na rješavanju lažne pljačke. Valjda je sve jasno; Pripremali su lažne dokaze za monstruozni pres 26.03.

21.
Nakon poziva Novkovića, Purišić se u 15 časova javlja za dalje instrukcije Daliboru Blagojeviću, šefu odsjeka za razbojništva u Novkovićevom sektoru.

Blagojeviću je nadređen Slađan Kvržić, načelnik Sektora za opšti kriminalitet i on je ispod Novkovića.

22.
Blagojević je čovjek Nedeljka Lubure, načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i učestvovao je, zajedno sa njim, u prljavim poslovima sa automobilima. I brojnim drugim. Lubura je Lukačev zet.

Nedeljko Lubura
Blagojević živi na Laušu, banjalučkom naselju u kojem se nalazi kuća Rađen, ali i gdje je živio Ubijeni David Dragičević.

23.
Novković je Ćulumov čovjek od najvećeg povjerenja, pa su stvari nakon ovih saznanja mnogo mnogo jasnije.

24.
Vratimo se 25.03. i komunikacijama u kojim se dogovaralo kako lažirati da je David opljačkao kuću i kriminalizovati ga na presu 26.03.

Nakon poziva Blagojeviću, Purišić ima intenzivnu komunikaciju sa Banikom, da bi ponovo razgovarao sa Blagojevićem u 15 časova 30 minuta.

25.
Nakon toga poziva kabinet Darka Ćuluma, koji je radio taj dan takođe (da čovjek ne povjeruje), i to u 15 časova i 32 minuta, da bi samo minut kasnije ponovo komunicirao sa Bojanom Karanovićem.



Purišić ne staje, pa u 16 časova 58 minuta zove svog tadašnjeg komandira PS Lauš Danka Vujičića, a nakon toga, nešto iza 17 časova, ponovo kabinet Darka Ćuluma.

26.
Prestaje sa komunikacijom sve do 18 časova 55 minuta kada ponovo poziva Đorđa Rađena, koji mu je tog 25.03 bio najvažnija osoba u životu. I njemu i vrhu PU Banjaluka, ali i dijelu Vrha MUP RS.

Rađen
27.
Nakon što je pozvao Rađena, Purišić zove i Kvržića, načelnika Sektora za opšti kriminalitet (PU Banjaluka) u 19 časova i 22 minuta.

Purišićev radni dan u nedelju 25.03., na Dan Obdukcije tijela Davida Dragičevića, završava u deset minuta prije ponoći, a do tog vremena obavio je još niz razgovora sa pripadnicima MUP RS.

zločinački pres MUP RS, 26.03.
28.03.
Purišića 26.03. Već u 07 časova 06 minuta poziva Kvržić. Bilo je vrijeme da se svi spreme za zločinački pres, koji je uslijedio tačno u podne! (nastaviće se)

Dodatak: Pakovanje po svaku cijenu i naredba da se nađe način za pritvaranje Davora



Kvržić je zadužen da potpisniku ovih redova i Davoru Dragičeviću “napakuje” bilo šta, a zadatak je dobio iz Vrha MUP-a RS, od Dragana Lukača, ministra policije, Darka Ćuluma, direktora Policije i Nedeljka Lubure, načelnika Uprave za borbu protiv terorizma. Naredba mu je prenijeta preko Spasojevića i Novkovića.


Sa njim u “ekipi za pakovanje” je Miloš Bandić, šef za imovinske delikte u Novkovićevom sektoru, ali i Blagojević.