среда, 5. септембар 2018.

Filip Ćulum - Kontroverza koja se mora detaljno istražiti i u potpunosti razjasniti

piše: Slobodan Vasković

1.
Još 17.07. postavio sam niz pitanja Darku Iliću, načelniku Uprave za organizovani kriminal, u vezi njegovih odnosa sa porodicom Filipa Ćuluma. 

Filip, Igor i Irena Ćulum
Ni na jedno pitanje nije odgovoreno, kao ni na druga postavljena u tom tekstu.

2.
Bitno je sve oko Ćuluma, jer je David Dragičević u noći 18.03., u 00 časova i 15 minuta, preko “Instagrama”, svom drugu poslao poruku ”Čuj potukao sam se i živ sam, ako mi se nešto desi, Filip Ćulum je kriv…”.

3.
MUP RS je objavio da Filip Ćulum ima alibi za noć 18.03.; Sam Filip Ćulum je demantovao bilo kakvu vezu sa ubistvom. 

4.
Filip Ćulum je već prvog aprila promijenio telefonski aparat. I to je pitanje zašto?

5.
Ponovo podvlačim, neću nikako da kažem da je Filip Ćulum ubio Davida Dragičevića, ali je izvjesno da on jako mnogo zna o njegovoj likvidaciji; Odnosno o onima koji su naredili i sproveli u djelo taj monstruozni čin.

6.
Da podsjetim, Filip Ćulum se obratio medijima 27.03., dan nakon zločinačke pres konferencije MUP-a RS, na kojoj je Ilić, koji laže da ga ne poznaje, pokušao kriminalizovati Davida, Žrtvu Teškog Ubistva.

”Prvi dan nakon nestanka pokojnika, pozvala me je policija, gdje sam proveo minimalno pet sati, i gdje sam sasvim sigurno pristao na poligraf, zato što se ne osjećam krivim za pokojnikov nestanak. Te večeri kad je David nestao ja sam bio na poslu, to jeste radio sam drugu smjenu, gdje kamere u lokalu mogu da potvrde - kad sam završio posao, krenuo sam kući, dopunio račun na Laušu i sjeo u pekoteku da nešto pojedem. Naravno, kamere su sve snimile", navodi Ćulum.
Potom je, kaže, otišao kući, a svu ovu njegovu priču, kako dodaje, pokrivaju bazne stanice za šta policija ima dokaze. (mediji)


7.
Interesantna je Ćulumova priča od 27.03., posebno dio o kamerama i baznim stanicama, sa kojih policija nije uzela ispise. A sa kamera je uzela samo ono što odgovara njihovoj lažnoj priči. Ostalo je uništila.

Ćulumovo javljanje medijima djeluje kao jako dobro instruisano. I jeste.


Filip Ćulum
8.
Pitanje je Ko ga je instruisao? Ilić? Ili neko od pripadnika Uprave koju vodi?


9.
Istina je da su iz Ilićeve Uprave zvali Filipa Ćuluma 19.03. u 9 časova i 13 minuta. To jeste bilo samo dan nakon prijave nestanka Davida Dragičevića, ali je istina i da je poligrafisan
tek 05.04. 

10.
Nije za vjerovati da je 19.03. ispitivan pet časova, kako tvrdi, jer tada Ilićeva Uprava i nije vodila slučaj, a njega su taj dan zvali upravo iz te Uprave - Ilićeve!

11.
Slučaj je tada vodila Policijska uprava Banjaluka. To je potvrdio i sam Ilić pred Anketnim odborom (vidi dodatak).

"Taj dan, kad je završena obdukcija, od stane moje Uprave, je na naki način na taj predmet, ne stavljena tačka, nego mi smo smatrali da nema elemenata za postpuanje u tom momentu naše Uprave, naravno sagledali smo materijal koji je prikupila u tom momentu PU Banjaluka, radi se obimnom materijalu, oni su radili u vrijeme nestanka tog lica", rekao je Ilić pred Anketnim odborom, jasno potvrđujući da je PU "Banjaluka" radila na "slučaju nestanka Davida Dragičevića", a ne Uprava za organizovani kriminal, kojoj je on na čelu.

12.
Ponovo naglašavam, jer je veoma bitno: Filipa Ćuluma su 19.03. zvali iz Ilićeve Uprave, a ne iz PU Banjaluka!

13.
Isti dan su ga tri puta pozivali i sa telefona registrovanih na Ilićevu Mesnu industriju u Kočićevu!

14.
Sada se postavlja pitanje - Zbog čega Filip Ćulum u obraćanju medijima nije govorio istinu?! 

A nije, jer se 19.03. David Dragičević vodio kao nestalo lice, a ne kao žrtva zločina!!!

I da li je Filip Ćulum 19.03. Ubjeđivan u određene stvari, a ne ispitivan?! Da li mu je tim pozivom nadograđivan alibi?! 

15.
Osim navedenih, sva pitanja u tekstu od 17.07. i dalje ostaju i čekaju odgovore. 

16.
Sliku porodice Filipa Ćuluma, na kojoj su on, njegov brat Igor i sestra Irena, objavljujem sa nadom da će ih se Ilić možda sjetiti. I odgovoriti na brojna pitanja koja su pred njim. 

Pitanja kompletne javnosti koja očekuje da joj se saopšti Ko su Naručioci Ubistva Davida Dragičevića, Ko su Ubice, a Ko ostali pomagači u zataškavanju, jer dio već znamo. 

Pitanja za Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS i vlasnika Mesne industrije u Kočićevu kod Gradiške: Ko je 18.03., 19.03…. telefonom zvao Filipa Ćuluma iz Mesne industrije Kočićevo?; Par pitanja za Lukača, Darka Ćuluma i Ilića (17.07.2918.)





piše: Slobodan Vasković

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP RS i vlasnik Mesne industrije u selu Kočićevo kod Gradiške potvrdio je da poznaje porodicu Filipa Ćuluma, ali ne i njega lično (vidi dodatak).

Pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, Ilić je rekao da poznaje brata i sestru Filipa Ćuluma, ali je na direktno pitanje gdje je njegov brat zaposlen odgovorio “Ne znam i ne želim da vam kažem”!

Budući da Ilić tvrdi da ne zna gdje radi brat Filipa Ćuluma, trebalo bi da On, Istraga i Tužilaštvo odgovore na pitanja: 
-Ko je iz Ilićeve Mesne industrije u Kočićevu telefonom zvao Filipa Ćuluma 18.03. ove godine?
-Koliko je poziva bilo i u koje vrijeme?
-Zašto je Filip Ćulum pozivan?
-Da li je taj dio istražen?

Takođe, Ilić, Istraga i Tužilaštvo trebalo bi da odgovore na pitanja: 
-Ko je iz Ilićeve Mesne industrije u Kočićevu telefonom zvao Filipa Ćuluma 19.03. ove godine?
-Koliko je poziva bilo i u koje vrijeme?
-Zašto je Filip Ćulum pozivan?
-Da li je taj dio istražen?

Naravno, pitanje je i da li je nakon navedenih datuma bilo poziva iz Ilićeve Mesne industrije ka Filipu Ćulumu i zbog čega?

Bitno je to, jer je David Dragičević u noći 18.03., u 00 časova i 15 minuta, preko “Instagrama”, svom drugu poslao poruku ”Čuj potukao sam se i živ sam, ako mi se nešto desi, Filip Ćulum je kriv…”.

MUP RS je objavio da Filip Ćulum ima alibi za noć 18.03.; Sam Filip Ćulum je demantovao bilo kakvu vezu sa ubistvom. 

I Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, gostujući na ATV-u, saopštio je da “Filip Ćulum ima alibi za tu noć (18.03., op.aut.)”.

Zašto je bitno da Ilić, Istraga i Tužilaštvo odgovore na postavljena pitanja? 

Između ostalog kako bi se utvrdilo da li je Ilić lagao Anketnom odboru da ne poznaje Filipa Ćuluma, jer postoji mogućnost da ga je on lično zvao. 
Ako jeste, zbog čega?

Ako je, pak, Filipa Ćuluma pozivao njegov brat Igor Ćulum, za kojeg se tvrdi da radi kod Ilića u Mesnoj industriji, onda je jasno da je Ilić lagao Anketni odbor kada je na direktno pitanje gdje je Filipov brat zaposlen odgovorio “Ne znam i ne želim da vam kažem”!

Pitanje je zašto je Ilić lagao Anketni odbor?



Sledeća pitanja su za Ilića, Darka Ćuluma i Lukača: Da li im je poznato policijsko pravilo da se žrtva nikada ne kriminalizuje?

Ako im je to pravilo poznato, zbog čega su svjesno kriminalizovali žrtvu Ubistva Davida Dragičevića?

I poslednje pitanje za svu trojicu: Ko im je naredio održavanje pres konferencije 26.03. i kriminalizaciju žrtve Ubistva Davida Dragičevića? Ko?!!! I Zašto?!!! I zbog Koga?!!!!

Dodatak 1: Ilićevo svjedočenje pred Anketnim odborom (dio stenograma svjedočenja koji se odnosi na Ilićeve veze sa porodicom Filipa Ćuluma prenosim bez ikakvih izmjena i intervencija)

RADOVANOVIĆ
Poznajete li lice Filip Ćulum. Lično.
ILIĆ
Ne, lično ne, pa živo sam nekad u neposrednoj blizini njegove kuće, članove njegove porodice da, njega lično ne, puno je mlađi od mene.

RADOVANOVIĆ
Koliko člnova njegove porodice poznajte?
ILIĆ
Ovdje već ulazimo u privatna pitanja, ali nema problema da vam kažem, poznajem dva člana njegova porodice, možda čak i tri, obzirom da smo bili komšije, i poznajem i neke druge od ovih drugih lica, ne samo Filipa Ćuluma...

RADOVANOVIĆ
Dva, znači, najmanje dva...
ILIĆ
Dva, a možda i više. 

RADOVANOVIĆ
Jesu li u pitanju brat i sestra.
ILIĆ
Jesu, da poznajem i brata i sestru.

RADOVANOVIĆ
Sestra njegova, kako nju poznajte.
ILIĆ
Sad malo prije sam vam rekao. Živjeli smo u neposrednoj blizini, pet kuća, njena kuća.

RADOVANOVIĆ
Gdje je zaposlena.
ILIĆ
Ne znam nisam je vidio pet godina i više.

RADOVANOVIĆ
Gdje je njegov brat zaposlen, znate li?
ILIĆ


Ne znam i ne želim da vam kažem!

Dodatak 2: Ilićevo svjedočenje pred Anketnim odborom o vremenu kada preuzima predmet

ILIĆ: To u principu, taj dan, kad je završena obdukcija, od stane moje Uprave, je na naki način na taj predmet, ne stavljena tačka, nego mi smo smatrali da nema elemenata za postpuanje u tom omentu naše Uprave, naravno sagledali smo materijal koji je prikupila u tom momentu PU Banjaluka, radi se obimnom materijalu, oni su radili u vrijeme nestanka tog lica. Sljedeći dan, to je ponedjeljak, čini mi se, ja kad sam doašo na posao, pozvan sam od strane direktora policija, i da dođem na sastanak u CJB ili PU Banjaluka, u 9,00 časova.Razlog mog pozivanja u tom omentu informacije, koje direktor je već bio mislim u 8,00 sati na sastanku u Okružnom tužilaštvu, informacije koje su ukazivale na ogroman broj informacija, putem društvenih mreža, zakazivanje protesta, poziva na linč, odeđeni lica, koja se dovodila u vezu na uzimanje stvari u svoje ruke, itd itd. Direktor je cijenio da je zbog toga, da postoji mogućnost da će biti situacija bezbjednosna narušena. Ja odlazim u PU u Banjaluka u 9,00 časova, taj dan, i tu, na sastanku sa načelnikom PU kolegom iz Uprave kriminalističke policije, direktorom policije i tu smo pozivali još određene saradnike, koji su postupali iz PU Banjaluka  u tom predmetu, gdje smo se upoznali, dobili smo i ovaj analitički izvještaj, koji ukazuju na to, da je ogroman broj putem društvenim mreža, jako ružnih poruka, kad kažem, ružnih sa aspekta narušavanja bezbjednosti i da bi se moglo desiti da to preraste u ozbiljnije narušavanje bezbjednosti.

BORENOVIĆ: Gospodine Iliću- ko se bavio u tom trenutku, ko se bavio slučajem smrti Davida Dragičevića, pustite sada to, ja reci ko se bavio?
ILIĆ: U tom momentu još uvjek se slučajem bavi PU Banjaluka, zajedno sa mojim glavnim inspektorom i još jednim radnikom koji učestvuje od momenta pronalaska u svemu do što je do tada urađeno, apsolutno im je poznat predmet okolnosti.

Davidov nestanak i likvidacija

David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.




Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)