четвртак, 13. септембар 2018.

Filip Ćulum već godinama u bliskim vezama sa osobama iz podzemlja; Zašto je Darko Ilić lagao o vremenu kada je Ćulum dopunio telefon, 18.03.?!

piše: Slobodan Vasković

Filip Ćulum
1.
Okružno tužilaštvo i MUP RS morali bi detaljno istražiti biografiju Filipa Ćuluma, jer postoje brojne, višestruko potvrđene, informacije da je narečeni u bliskim vezama sa Narko podzemljem, kao i kriminalcima raznih kalibara, već dugi niz godina.

Preciznije, duže od četiri godina.

Morali bi, ali Okružno tužilaštvo to neće učiniti, jer su Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, tužioci, u potpunoj funkciji onih koji sprečavaju otkrivanje Naručilaca Ubistva i Ubica Davida Dragičevića. 

Jedini koji bi to mogao učiniti jeste Siniša Kostrešević, a da li će mu to biti i dozvoljeno, sasvim je drugo pitanje!

2.
Interesantno je da je jedna od osoba kojima je bio blizak Filip Ćulum ubijena.

3.
To je Mladen Vujičić Vujke iz Gradiške, koji je likvidiran 10.10 2015., u “sačekuši” ispred kafea “Kasper”, u Gradišci.

Mladen Vujičić, likvidiran 10.10.2015.
“Vujičić je ubijen u naselju Senjak nakon što je oko četiri ujutro izašao iz kafića i krenuo prema automobilu Smart. Ubica ga je u zasedi čekao pored kontejnera u ulici Ive Andrića i prema njemu je ispalio više hitaca iz automatske puške. Pogođen je u grudi i glavu. Ubistvo je pripisano profesionalcu, a budući da je Vujičić imao reputaciju kriminalca s bogatim dosijeom, lista mogućih motiva za ubistvo bila je velika. Iza Vujičića su ostali supruga i dvoje maloletne dece”, objavili su, svojevremeno, mediji.

4.
Likvidacija Vujičića nikada nije riješena, a bitno je znati da je na mjestu sa kojeg je pucano nađeno desetine opušaka, sve sa različitim DNK - što znači da su doneseni iz nekoliko restorana/kafana… i da je sve učinjeno kako ubica ne bi bio otkriven.

5.
Ne želim nikako reći da je Ćulum na bilo koji način umiješan u Vujičićevu likvidaciju, ali da mu je bio blizak to je nesporno.

6.
Upravo zbog ovakvih informacija, uloga Filipa Ćuluma mora biti do kraja rasvijetljena u slučaju likvidacije Davida Dragičevića, jer je njega David u noći 18.03. označio kao potencijalnog krivca za sve loše što bi moglo da mu se desi.

7.
David Dragičević je u 00 časova i 15 minuta, 18.03., preko “Instagrama”, svom drugu Davidu Ristiću poslao poruku ”Čuj potukao sam se i živ sam, ako mi se nešto desi, Filip Ćulum je kriv…”.

Iz izvještaja MUP RS
Filip Ćulum je svaku vezu sa Likvidacijom Davida negirao.

8.
Podvlačim ponovo da je u prostoru, u centru Banjaluke, kojim se te kobne noći kretao David, Filip Ćulum imao sebi vrlo bliske osobe koje su imale komunikaciju sa Davidom te noći; Neke čak i sukob, 17.03., iza 22 časa i 30 minuta. To je Nikola Ćulum, sa kojim se David, prema tvrdnjama MUP, sukobio, ali on nije jedina osoba bliska Filipu Ćulumu koja je te noći imala kontak sa Davidom.

Iako je utvrđen dio osoba, bliskih Filipu Ćulumu, koje su imale kontakt sa Davidom kobne noći, toj informaciji nije dat nikakav značaj, kao ni tome Ko je sve bio, 18.03, iza ponoći u kafeu “Meta”, kada je David drugi put svratio u taj objekat, kako bi saznao da li se iko raspitivao za njega.

9.
U informaciji - Ko je sve bio u “Meti” iza ponoći 18.03. mogli bi da se kriju brojni odgovori oko toga ko je sve učestvovao u likvidaciji Davida Dragičevića, jer je David u poruci preko “Instagrama” aludirao da se potencijalni napadači nalaze u tom objektu. ("Kod Džombeta Đorđeta u kafani su"! Džombe je konobar u "Meti", (op.aut.)).




10.
Da su pripadnici MUP RS iole ozbiljnije istraživali nestanak i ubistvo Davida Dragičevića, izvjesno bi oduzeli telefon Ćulumu, kao i osobama sa kojima je komunicirao te noći.

11.
Ništa od toga nisu uradili, a Ćulum je, kako sam to već objavio, svoj telefonski aparat promijenio 01. aprila. 

12.
Ponovo naglašavam da je cijela porodica Filipa Ćuluma direktno vezana za Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal. Ta veza traje više od decenije, a čak su neki od najbližih srodnika Filipa Ćuluma godinama vodili privatni Ilićev market, koji se nalazio na Laušu!

I danas većina njih radi direktno za Ilića.

13.
Ilić, kao i Dragan Lukač. ministar unutrašnjih poslova, u nekoliko navrata su javno tvrdili da Filip Ćulum ima alibi za tu noć, 18.03., iako se, u jednom trenutku, nalazio na svega par minuta od Kuće Đorđa Rađena, koji je lažno optužio Davida mu je kuću opljačkao.


Đorđe Rađen
Rađen i Filip Čulum se jako dobro poznaju.

14.
Ćulum je, kako sam već objavio, u 02 časa i 49 minuta, 18.03., dopunio svoj telefon u objektu “Moj market” na Laušu (posjedujem dokaz za to), koji se nalazi na svega par minuta hoda od kuće Rađenovih, tako da, sasvim realno, Ćulum može biti osoba 1 koja ulazi u taj objekat i glumi Davida, u 02 časa i 52 minuta.

15.
MUP RS je u svojim izvještajima naveo da je Ćulum, te noći, telefon dopunio u 02 časa i 39 minuta u objektu “Moj market”. To je neistina, jer mu je tada telefon dopunio neko sasvim drugi, dok je Ćulum ponovo dopunio telefon u 02 časa i 49 minuta. 

Iz Izvještaja MUP RS
16.
Pitanje je sada zašto je Iliću bilo potrebno tih deset minuta razlike, koje je slagao u izvještaju?!

17.
Jedan od odgovora je da ni na koji način ne dovede Ćuluma u bilo kakvu moguću vezu sa Davidom Dragičevićem; Da je saopšteno tačno vrijeme kada je Ćulum dopunjavao telefon, tada bi i po policijskoj verziji, koja kaže da je David bio u kući Rađenovih, bilo nemoguće izbjeći Ćuluma, jer bi se, da je policijska verzija tačna, njih dvojica našli u par desetina metara! 

18.
Ilić je, kako se vidi, na svaki način htio zaštiti Filipa Ćuluma od bilo kakvog dodira čak i sa prostorom u kojem se David kretao! 



Pitanje je zašto, kao što je pitanje gdje je zaista otišao Filip Ćulum, nakon što je dopunio telefon u 02 časa i 49 minuta i da li je do objekta “Moj market” na Laušu stigao preko Trga Krajine, za šta je imao dovoljno vremena, pošto je, prema policijskoj verziji, napustio radno mjesto u objektu “Smagler” oko 02 časa, u noći 18.03.?!   

19.
Ništa manje bitno od rečenog nije ni istraga koju bi trebalo sprovesti o poslovima Ilićeve "Mesne industrije" iz Kočićeva i utvrditi sa kim sve posluje! Ali to se ne dozvljava!

Da li je Filip Ćulum Osoba No1 koja u 02 časa 52 minuta i 37 sekundi, 18.03., ulazi u kuću Rađenovih i glumi Davida Dragičevića?! (09.09.2018.)

piše: Slobodan Vasković



1.
Bitno je sve detaljno razjasniti oko Filipa Ćuluma, kojeg je David Dragičević u noći 18.03., označio kao potencijalno odgovornog za sve loše što bi moglo da mu se desi te noći.

2.
David Dragičević je u 00 časova i 15 minuta, preko “Instagrama”, svom drugu Davidu Ristiću poslao poruku ”Čuj potukao sam se i živ sam, ako mi se nešto desi, Filip Ćulum je kriv…”.



3.
Istu rečenicu ponovio je nešto ranije u razgovoru sa bliskim rođakom, o čemu postoji svjedočenje. Ne bi to učinio bez jakog razloga!!!



4.
MUP RS je objavio da Filip Ćulum ima alibi za noć 18.03.; Sam Filip Ćulum je demantovao bilo kakvu vezu sa ubistvom. 

5.
U zvaničnim dokumentima, MUP RS navodi da se Filip Ćulum u noći 18.03. “do oko 02 časa nalazio na svom radnom mjestu u kafe baru “Smagler”, gdje radi kao konobar, nakon čega se uputio u pravcu svoje kuće na način detaljno opisan u njegovoj izjavi, što je potvrđeno video nadzorom i drugim dokazima u smislu provjera njegovog kretanja (dopunjavao telefonski račun u prodajnom objektu Moj market u 02 časa i 39 minuta, iznosom od 4 KM i slično)”.


6.
Nakon svih laži koje su izrečene iz MUP-a RS, od njenih najviših funkcionera, nemamo nijedna jedini razlog da vjerujemo u ovu verziju policije. A da ne treba vjerovati, postoje i čvrsti argumenti.

7.
Filip Ćulum nije dopunio telefon u 2 časa i 39 minuta, 18.03., u objektu “Moj market”, već mu je Neko dopunio telefon u to vrijeme.

Filip Ćulum
8.
Sam Filip Ćulum ponovo u 2 časa i 49 minuta, 18.03., deset minuta nakon što to navodi policija, dopunjava sebi telefon u prodajnom objektu “Moj Market” na Laušu!

Tih deset minuta, o kojima su lagali iz MUP RS, mogli bi biti jedan od ključeva za razrješenje enigme ko je u noći 18.03. zaista bio u Kući Rađenovih!

9.
Sada se postavlja pitanje - zbog čega lažu iz policije o kretanju i radnjama Filipa Ćuluma u noći kada je otet David Dragičević? I zbog čega im je bilo bitno da sakriju da je Filip Ćulum dopunio telefon u 2 časa i 49 minuta?

Darko Ilić
10.
Jedan od razloga bi mogao biti zato što Filip Ćulum glumi Davida Dragičevića pri ulasku u kuću Rađenovih u ulici Velibora Janjetovića Janje, broj 11.

11. 
Objekat “Moj market” udaljen je svega nekoliko minuta hoda od kuće Rađenovih.

To, praktično, znači da je Filip Ćulum mogao da dopuni telefon u 2 časa i 49 minuta u objektu “Moj market” i ušeta u kuću Rađenovih i 2 časa i 52 minuta.



12.
Tvrdje iz policije o potvrdi izjave Filipa Ćuluma “video nadzorom i drugim dokazima u smislu provjera njegovog kretanja” su poza bez ikakvog osnova, jer smo svjedoci da su manipulisali snimcima sa video nadzora, a pitanje je da li su ih uopšte izuzeli kako bi dokazali kretanje Filipa Ćuluma?!

13.
Značajno je istaći da je Filip Ćulum već prvog aprila promijenio telefonski aparat. 

14.
Postavlja se pitanje zašto? Odnosno, sasvim je moguće da je kristalno jasno zbog čega je bacio raniji aparat i uzeo novi - kako se iz njega ne bi mogli izvući podaci o komunikaciji u noći 18.03., kao i o tome ko mu je dopunio račun u 2 časa i 39 minuta, a zašto je on ponovo dopunio svoj račun u 2 časa i 49 minuta! I da li je, eventualno, komunicirao iz Kuće Rađenovih?! I sa kim!

Davidov nestanak i likvidacija


David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.




Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)