субота, 15. септембар 2018.

Potemkinove hidroelektrane i Dvorske lude

piše: Slobodan Vasković



Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor kompanije “Rakurs-inženjering” iz Sankt Peterburga Leonid Černigov potpisali su u petak u Banjaluci sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas, čija je vrijednost 500 miliona evra.
Đokić je istakao da je realizacija navedenog projekta izuzetno važna za razvoj energetskog sektora Republike Srpske, jer je predviđena izgradnja četiri kaskadne hidroelektrane na rijeci Vrbas.
“Kada je riječ o projektu izgradnje kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas /Donji Vrbas/, planirana je izgradnja hidroelektrane Trn, instalisane snage 24,01 megavata sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 139,90 gigavat časova, a procjenjuje se da bi tokom gradnje na ovom objektu bilo angažovano 380 radnika”, rekao je novinarima Đokić nakon potpisivanja sporazuma.

Četiri hidroelektrane će biti izgrađene na rijeci Vrbas u Trnu, Laktašima, Kosjerovu i Razboju, javili su mediji. Zaboravili su dodati “u snovima i u mašti”.

Riječ je o “Potemkinovim hidorelektranama”, jer Vrbas nema takav pad da bi se mogle na pomenutom terenu izgraditi HE, sem ako Đokić neće da potopi Lijevče polje.

Ako hoće da od Lijevča napravi akumulaciono jezero, onda nikako ne stoji njegova optimistična izjava da će doći do “povećanja poljoprivredne proizvodnje”, jer u jezeru dosad niko nije uspio zasaditi paradjz, paprike, krompir, niti neku voćku.

Nakon burlesknog Đokićevog istupa, Leonid Černigov je, bez milosti, “smečirao” ministra industrije tačno u glavu, konstatacijom da će “se potruditi da nađe investitore”, što znači da para za gradnju nema ni na vidiku i da je onih 500 miliona evra izvučeno iz najveće vreće Đokićevih laži.

"Mi smo zainteresovani za ovaj projekat i spremni da uradimo sve analize da nađemo i razmotrimo mogućunost pronalaska investitora i uključujući mogućnost ruskog eksportnog centra i van svake su sumnje u procesu će bit aktivno učešće kompanije Rakurs inežinjering“, rekao je Leonid Černigov, generalni direktor kompanije „Rakurs inženjering“ iz Sankt Peterburga. 

Černigov će tek da “razmotri mogućnost pronalaska investitora”, a Đokić gradi li gradi.

Najbolje do svega je što je “Rakurs inženjering”  firma za konsalting, dizajn i nadzor. Jednostavnije rečeno, ne bave se investiranjem.

Potpisivanju Sporazuma o ničemu prisustvovali su Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.

Dodik je, prilikom ovih susreta, izjavio da će RS početi uvoziti lijekove iz Sankt Peterburga, koji, uzgred rečeno, nisu na listi koju propisuje Agencije za lijekove.

Količina nesitina je zaista frapantna, tako da Đokić može ponijeti nadimak Pinokio, Dodik Baron Minhauzen, a vrhunac svega bi bio da najave kako je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, zatražio da Nedeljko Čubrilović bude premijer, jer to mjesto pripada DNS-u.



Vijest bi mogla da glasi - "Predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Milorada Dodika da imenuje Nedeljka Čubrilovića za premijera, nakon što ga je sreo na plaži u Sočiju, na plaži Albatros, prepoznao i razgovarao sa njim. Tom prilikom, predsjednik Putin je upoznao Čubrilovića sa namjerama Rusije na globalnom planu, što je Čubrilović snažno podržao. Nakon razgovora, Čubrilović je nastavio da galebari po plažama”.



Još bi se u ovu vijest moglo dodati da su, prije nego je Čubrilović otišao da galebari, odlučili da budući ministar policije bude kreatura Vanja Bajić, koji već vježba za tu poziciju postrojavajući vatrogasce u Novom Gradu. Poklonio im je televizor, kojim bi, valjda, trebalo da gase požare. 



Nakon “Vatrogasnog televizora”, Bajiću je predan raport, a on je izvršio smotru vatrogasne jedinice, kako i priliči budućem ministru policije. 

Rukovodstvo RS sve više i više liči na Dvorske Lude Vladimira Putina, a da li su ga i uspjeli nasmijati do suza, saznaćemo uskoro, kada krenu novci preko jednog čuvenog "grada", kojima će biti plaćen novi susret.