петак, 21. септембар 2018.

Lavrov u posjeti Banjaluci: Svim uposlenicima entitetskih institucija naloženo da moraju dočekati ministra Rusije

piše: Slobodan Vasković

Foto N1
Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, boravi danas u BiH, a u okviru jednodnevne posjete stići će i u Banjaluku.

Kako bi doček ministra Rusije bio što masovniji, svim uposlenicima entitetskih institucija naloženo je da moraju doći na mjesto gdje su položeni temelji za ruski Hram. Radno vrijeme im je bilo do 14 časova, a nakon toga svi na doček.

Potpuno je nejasna ova naredba, jer Lavrov ne dolazi svaki dan, pa je logično da građani izađu i vide jednog od najpoznatijih svjetskih političara.

Lavrov će se sresti sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Na radnom ručku sa njima će biti i Nedeljko Čubrilović Zgodni, tako da će ministar spoljnih poslova Rusije imati jedinstvenu priliku da upozna individuu koja je uništila Narodnu skupštinu RS. I opljačkala desetine miliona KM.

Biće interesantno vidjeti da li će sa Lavrovom biti konačno dogovorena kupovina tri ruska helikoptera, najavljena još u maju.



U intervjuu za Sputnjik koji je objavljen 30. maja, a čija je glavna tema bila ekonomska saradnja Rusije i Republike Srpske, šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Petrović govorio je između ostalog i o pregovorima oko nabavke helikoptera za MUP R. Srpske ali i o mogućnosti da remontni zavod “Orao“ iz Bijeljine postane regionalni remontni centar za helikoptere ruske proizvodnje. Tom prilikom Petrović je otkrio da se, što se tiče novih helikoptera, radi o “Ansatima“ kao i da bi se u “Orlu“ remontovali motori helikoptera Mi-8. (mediji)

Tako je govorio Perović, a sada je prilika da Dodik poveća Flotu Helikopterskog servisa.



To bi mu omogućilo da na izborne tribine ide sa pet helikoptera, a ne samo sa skromnih komada dva , kao prije neki dan kada su on i Cvijanovićeva doletjeli u Višegrad.

U jednom od pet helikoptera Flote sigurno bi bio i Dodikov Lutak na koncu - Zgodni, zajedno sa Lunom, što bi bilo zaista spektakularno.