уторак, 18. септембар 2018.

Pitanja za MUP RS, Lepira i Vreću o mijenjanju smjene Karanovića i Savića 17/18 marta

Piše: Slobodan Vasković

Vrlo važno pitanje na koje MUP RS i Okružno tužilaštvo moraju dati odgovor, a tiče se Teškog Ubistva Davida Dragičevića, jeste da li su u noći 17/18 marta inspektori Bojan Karanović i Ostoja Savić zamijenili smjenu?

Ostoja Savić
-Da li je Savić umjesto Karanovića radio noćnu smjenu 17/18 marta, a ovaj umjesto njega dnevnu smjenu 18. marta?
-Ako jesu zamijenili smjene, zbog čega su to učinili?
-Da li postoji u PS Lauš, u kojoj su oba tada radili, službena zabilješka o tome?

Odgovori na ova pitanja su vrlo bitni, jer je David Dragičević otet te noći, a događaji iz te noći, kao i oni što su uslijedili narednih dana, u velikoj mjeri se vežu za Policijsku stanicu Lauš, čiji pripadnici se u dobroj mjeri ponašaju kao kriminalci, a ne policajci.

Bojan Karanović

Važno je naglasiti da je Bojan Karanović putem vibera komunicirao sa Đorđem Rađenom, koji je i tom prilikom lažno optužio Davida da mu je opljačkao kuću, koja se nalazi na Laušu.



Karanović je bio tih dana, dok je David tražen (18.03.-24-03.) u stalnoj komunikaciji i sa Aljošom Borkovićem, kojeg su Dragan Lukač i Milorad Dodik lažno predstavili kao “Davidovog ujaka”, koji im je ispričao lažne priče o “jeftinom LSD-iju”.

Borković je perač novca i radi to i dan danas pod zaštitom dijela vrha MUP RS.

Karanović je sve samo ne policajac, a dovodi se u vezu sa narkoticima.

Takođe, Ostoja Savić Sava prije bi mogao ponijeti status kriminalca, nego policajca.

Prošle godine ga je Vrhovni sud oslobodio “zbog zastare” za pomoć u pljački Balkan Investment Banke.

Savić je učestvovao u premlaćivanju navijača KK "Borac", kada su ih svim čime su stigli, čak i drškama pištolja, udarali pripadnici obezbjeđenja Milorada Dodika, tadašnjeg premijera  i vlasnika KK "Igokea".

Duško Purišić
Savića, bivšeg specijalca, je 26.03. kontaktirao Duško Purišić, tadašnji zamjenik komandira PS Lauš, prije nego je obavijestio Rađena o tome kako je završen zločinački pres MUP-a RS, na kojem je Darkom Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, pokušao gnusnim i jezivim lažima kriminalizovati žrtvu zločina Teškog ubistva Davida Dragičevića.

Savić je izuzetno opasna i nasilna osoba, kojeg se plaše i u MUP-u RS, a uživa punu zaštitu Dragana Lukača, ministra unutrašnjih polova RS.

Neophodno ispitati ulogu policajaca Vujičića, Purišića, Savića, Karanovića, Šikuljaka... u vezi sa slučajem Teškog Ubistva Davida Dragičevića (17.09.)

piše: Slobodan Vasković




Kada jednom počne prava istraga o organizovanom Ubistvu Davida Dragičevića možemo očekivati da detaljno bude ispitana uloga Danka Vujičića, komandira PS Lauš, u vrijeme zločina, njegovog zamjenika Duška Purišića, inspektora te stanice Bojana Karanovića i Ostoje Savića, koji je posebno zanimljiv; Istražiće se tada i sve oko uloge ranije pominjanog Vladana Šikuljaka, koji je za vrijeme ubistva Davida bio na čelu Jedinice za intervencije, da bi, nešto prije zločinačkog presa MUP RS, održanog 26.03., bio prebačen na poziciju komandira PS Lauš (vidi dodatak).

Vujičića, Purišića, Karanovića i Savića treba detaljno ispitati zbog komunikacije Purišića i Karanovića sa Đorđem Rađenom i to 25.03., na dan obudkcije tijela Davida Dragičevića, kao i 26.03, prije i poslije održavanja zločinačkog presa MUP RS, na kojem je Darko Ilić pokušao da kriminalizuje Davida, lažno ga optužujući za pljačku kuće Rađenovih, u kojoj on nikada nije bio.

Oni bi morali reći Ko im je naredio komunikaciju sa Rađenom, a taj neko može biti samo visokorangiran u MUP RS.

25.03.
Da podsjetim, tokom cijelog 25.03. odvijala se intenzivna komunikacija pojedinih pripadnika MUP-a RS sa Đorđem Rađenom.

Tog 25.03. komunikaciju sa Rađenom, jednim od ključnih saučesnika u ubistvu Davida Dragičevića, prvi je ostvario inspektor PS Lauš Bojan Karanović.


Inspektor Bojan Karanović
Njihova komunikacija počela je, prema mojim izvorima iz nadležnog Tužilaštva i MUP-a RS, u 11 časova i 08 minuta. U to vrijeme u toku je bila obdukcija tijela Ubijenog Davida Dragičevića.

Nakon toga, Rađena “preuzima” Duško Purišić, koji sa njim ostvaruje intenzivnu komunikaciju tokom cijelog 25.03., bez obzira na činjenicu da je bila nedelja, neradni dan.

Ta komunikacija, na relaciji Purišić - Rađen, bila je tačno u 13 časova i 40 minuta; 13 časova i 50 minuta; 13 časova i 55 minuta; 14 časova i 30 minuta i 18 časova i 55 minuta!!!  

Interesantno je znati Ko je zvao Purišića prije nego je on kontaktirao Rađena, kojem su, po svemu sudeći, policajci taj dan slali slike navodno ukradenih predmeta iz njegove kuće. I to su činili tokom obdukcije, što je potvrdio Željko Karan.

Vujičić, komandir PS Lauš, poziva, 25.03., Purišića prvo u 13 časova i 23 minuta, a potom i u 13 časova i 35 minuta, nakon čega Purišić poziva Rađena u 13 časova i 40 minuta, potom i u 13 časova i 50 minuta. 


Đorđe Rađen
Razgovori između Vujičića i Purišića bili su relativno dugi. I jasno je da mu je Vujičić naložio da zove Rađena ili su se dogovarali u vezi sa tim.

Rađen je MUP-u RS, 18.03., lažno prijavio da mu je opljačkana kuća u ulici Velibora Janjetovića Janje, a Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal je 26.03. na kriminalnoj pres konferenciji, lažno optužio Ubijenog Davida da je opljačkao Rađenovu kuću.

Kasnije je utvrđeno da se to nije desilo i da David Dragičević nije u noći 18.03. nogom kročio u kuću Rađenovih.

26.03./Komunikacija Purišić - Rađen u 10h 36'; Zločinački pres MUP RS tačno u 12h; Purišić - Rađen u 13h 07' 

Purišić i Rađen su, prema pouzdanim podacima iz policije i Tužilaštva, Rađena kontaktirali 26.03. - tačno u 10 časova i 36 minuta.


Duško Purišić
Ilić i Karan su kriminalni pres, čiji je cilj bio pokušaj javnog zataškavanja Ubistva Davida Dragičevića, održali tačno u 12 časova. 

Nakon održavanja te morbidne pres konferencije, ponovo je došlo do kontakta Purišića i Rađena i to tačno u 13 časova i 07 minuta!  

Prije nego je Purišić kontaktirao Rađena, ostvario je komunikaciju sa Ostojom Savićem, inspektorom u PS Lauš, tačno u 13 časova i 05 minuta.

Savić, zvani Sava je vrlo opasna osoba
Ostoja Savić, bivši specijalac, veoma je interesantna i “koloritna” ličnost. I veoma je opasan.

Bio je optužen za pomaganje u pljački trezora “Balkan investment banke”, maja 2008., kada je odneseno više od milion KM. 
Ostoja Savić
Međutim, Vrhovni sud ga je, nakon nekoliko presuda, oslobodio 2017. godine zbog zastare (vidi dodatak).

Savić je učestvovao u premlaćivanju navijača KK "Borac", marta 2000 godine.




Savić je osoba od najvećeg povjerenja Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, a po njegovom nalogu bio je jedan od organizatora pobune u Specijalnoj jedinici MUP RS, do koje je došlo  u novembru 2014. godine. 



Ta pobuna je bila ključna za dolazak Lukača na čelo MUP RS, a brojni izvori tvrde da je upravo sadašnji ministar organizator pobune, iako to nikada nije i zvanično utvrđeno.

Važno je, oko Savića, navesti još nekoliko detalja: Prije dva mjeseca prebačen je iz PS Lauš u Centar za obuku u Zalužanima, na čijem čelu je, takođe, Lukačev čovjek od povjerenja Mladen Marić.




Uz to, Savić ima pod sobom ekipu od desetak razbijača sa kojima obezbjeđuje pojedine lokale u Banjaluci.

Prije premještanja Savića, smijenjeni su Vujičić i Purišić. Učinio je to direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, 04.05.2018.

Kada se ovim “smjenama”, doda premještanje Savića i ranije premještanje Šikuljaka, stiče se utisak da se svi oni koji se, na bilo koji način, dovode u vezu sa slučajem Teškog Ubistva Davida Dragičevića, uklanjaju na rezervne položaje. 

Nezavisne novine: 11.05.2017 “Specijalac slobodan zbog zastare djela”

BANJALUKA - Bivši specijalac MUP-a Republike Srpske Ostoja Savić (36) iz Banjaluke oslobođen je optužbi u Vrhovnom sudu RS da je u maju 2008. godine Radenku Stojanoviću zvanom Rađa pomogao da pobjegne nakon pljačke 1,073 miliona KM iz trezora banjalučke Balkan investment banke.




- Sudsko vijeće je nakon odluke Ustavnog suda BiH zaključilo da je u ovom slučaju došlo do zastare krivičnog djela. Zbog toga je odbačena optužba protiv Savića - rekla je  sekretar Vrhovnog suda RS  Jelena Despotović.
Ovu odluku Vrhovni sud je donio poslije nekoliko ponovljenih suđenja i ukinutih presuda u posljednjih devet godina.

Savić je posljednji put osuđen u Vrhovnom sudu RS na tri mjeseca zatvora 19. maja 2014. godine. Ovu presudu ukinuo je Ustavni sud BiH 15. februara ove godine i naložio Vrhovnom sudu RS da donese novu odluku.
Savić, koji je bio komandir "A tima" Specijalne jedinice MUP-a RS, zbog pomaganja pljačkašu do sada je dva puta  osuđivan, a jednom oslobađan. 

Prvi put je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu u decembru 2008. godine na pet mjeseci zatvora. Vrhovni sud je uvažio žalbu njegove odbrane i ukinuo tu presudu. Na ponovljenom suđenju u Vrhovnom sudu 26. maja 2009. godine utvrđeno je da u radnjama Savića nije bilo krivičnog djela, pa je on oslobođen. Na ovu presudu žalbu je uložilo tužilaštvo, pa je održano novo suđenje na kojem su Saviću izrečena tri mjeseca zatvora.
Prema optužbi koja je sada odbačena, Savić je nakon što je Stojanović ukrao novac iz trezora banke, putem telefona stupio u kontakt sa Latifom Ramićem iz Sanskog Mosta sa kojim je dogovorio prebacivanje i smještaj pljačkaša u ovaj grad. Stojanovića su uhapsili pripadnici MUP-a FBiH 29. juna 2008. godine i on je tada ranjen prilikom pokušaja bjekstva.
Stojanović

Radenko Stojanović Rađa, koji je u vrijeme pljačke bio vođa smjene u Službi obezbjeđenja Balkan investment banke, 25. septembra 2009. godine osuđen je na deset godina zatvora poslije priznanja krivice na glavnom pretresu u Okružnom sudu. On je novac ukrao 25. maja 2008. godine. Prilikom hapšenja on je ranjen. Ukradeni novac nije pronađen. (NN)



David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.




Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)