субота, 8. септембар 2018.

Ubistvo Davida Dragičevića: Opstrukcija istrage je sveprisutna; Lepir i dalje krije krivičnu podnesenu protiv Vreće i Mitrovića

piše: Slobodan Vasković


1.
Podignuta je optužnica za krađu i uništenje ključnog dokaza o načinu Ubistva Davida Dragičevića. 

Opužnica je podignuta protiv Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, krim tehničara u MUP-u RS, čime je definitivno dokazano saučesništvo pojedinih pripadnika ove institucije u zataškavanju Ubistva i saučesništvu u sprečavanju otkrivanja Naručilaca likvidacije i Ubica.

2. 
Ne odnosi se to samo na optužene, već i na dio vrha MUP RS, koji nastavlja da izdaje naredbe o zataškavanju kako Likvidacije Davida Dragičevića, tako i terorističkih akata na području Banjaluke, u kojima se razaranje eksplozivom podvodi pod detonaciju plinske boce, koja nije ni eksplodirala.

Foto: Istinito.com - boca koja je "raznijela" kuću, a nije eksplodirala
3.
Sve to samo dodatno svjedoči da je dio vrha MUP RS spreman i na najgora zlodjela. Uprkos tome, ostaju na čelu institucije, koju su pretvorili u alatku zločinačkih organizacija.

4.
Optužnicu protiv Marijanca i Bošnjaka potpisao je tužilac Dalibor Vrećo, ali je u njoj “zaboravio” na Sinišu Kojića, inspektora koji je šefovao pomenutoj dvojici i tokom uviđaja, kada je nađeno tijelo Davida Dragičevića (24.03.), ali i tokom obdukcije tijela, 25.03., kada su, između ostalog, slane poruke viberom o tome šta je “nađeno” u Davidovim džepovima.

Dalibor Vrećo
5.
Vrećo, pod pritiskom dokaza da opstruiše istragu, pokušava da se izvuče pacifikovanjem javnosti optužnicama za greške koje je policija učinila, kako  bi stvorio privid da Tužilaštvo nešto radi. 

Na djelu je doziranje optužnicama protiv niže rangiranih pripadnika MUP RS.
Zato su prvo i optuženi Marijanac i Bošnjak, krim-tehničari, zatim bi trebalo da ide Kojdić, pa još poneko, ali i dalje se ne radi ništa konkretno na rješavanju Ubistva i pronalaženju Ubica i Naručilaca Ubistva Davida Dragičevića.

Da je Vrećo iskren u svojim namjerama, ove optužnice bi bile podignute još prije nekoliko mjeseci, ali nisu?!

Da je Vrećo iskren u svojim namjerama, optužio bi i svog šefa Želimira Lepira, koji je tvrdio da krađa dokaznog materijala za Tužilaštvo ne znači suštinski ništa!

Želimir Lepir
Uz to, ko je dosad optužen za svjesno neizuzimanje ispisa sa baznih stanica, video materijala sa nadzornih kamera…? Niko, a morao je biti!

6.
Da Vrećo zaista radi, već bi poodavno neko bio optužen zbog namjerno urađenog amaterskog uviđaja prilikom pronalaska tijela, posebno zbog falsifikovanja Zapisnika sa uviđaja, ali i sa obdukcije, koji je počinio Kojdić.

7.
Nigdje u Zapisniku se ne navodi u kom položaju i gdje tačno je nađeno tijelo, već se kreće sa konstatacijama da je "lice mjesta u potpunosti izmijenjeno" (što se nije smjelo desiti) i od trenutka kada je tijelo izvučeno na obalu, a ne od trenutka kada je i gdje nađeno?!

Zapisnik sa uviđaja nakon pronalaska tijela
8.
Tijelo je, pema svjedočenju vatrogasaca, nađeno na suhoj pješčanoj površini, ali toga u Zapisniku nema.

Na fotografijama Mileta Bošnjaka, policajca, tijelo je u vodi. Znači da je vraćeno u vodu kako bi bilo u njemu slikano.

9.
U Zapisniku sa uviđaja nema ni objašnjenja gdje su nestale gume koje se vide na fotografijama koje je policajac Mile Bošnjak napravio kamerom sa telefona?!

Uznemirujući sadržaj: Tijelo Davida Dragičevića/snimak policajca MIleta Bošnjaka
Tih guma nema na fotografijama koje je napravio optuženi Zoran Bošnjak!

10.
Nema objašnjenja zbog čega je na fotografijama Mileta Bošnjaka voda plitka, a na onim Zorana Bošnjaka znatno dublja!


Uznemirujući sadržaj: Tijelo Davida Dragičevića/snimak krim-tehničara Zorana Bošnjaka
11.
Ako je pušteno više vode iz jezera Bočac, pa je narastao vodostaj Vrbasa, samim tim i kanalizacije i gume potopljene, mora postojati objašnjenje zašto je to neko učinio usred uviđaja?!

I da li postoje dodatni razlozi za ispuštanje vode, ako je to u pitanju, kako bi, na primjer, voda odnijela eventualne tragove? 

Može biti i mnogo drugih razloga, za koje u Zapisniku ne postoji objašnjenje, niti ga iko od nadležnih traži.

12.
Vrećo bi morao da odgovori i na pitanje gdje je nestalo deset KM sa fotografija koje je uradio Željko Karan.


Snimci Karana - 180 KM
Na tim slikama se vidi 180 KM, dok se na fotografijama koje je uradio opet Zoran Bošnjak vidi 170 KM!


Snimci MUP RS - 170 KM
Gdje je 10 KM? Da li su pare dodavane i slikane za potrebe presa 26.03., na kojem je pokušana kriminalizacija Davida Dragičevića ili je i tu riječ o krađi dokaza?!

13.
Naveo sam samo djelić teških grešaka tokom uviđaja (i sa obdukcije, dan poslije), a oni koji su navodno istraživali, suštinski su zataškavali zločin; učinili su svjesno grešku gdje god su mogli. 

U proteklih pet mjeseci, koliko pišem o Ubistvu Davida Dragičevića i pokušaju njegovog zataškavanja, naveo sam brojne detalje o tome.

14.
Vrećino i Lepirovo opstruisanje istrage neće proći, ma koliko oni bili ubijeđeni da će uspjeti. Neće dobiti ni nagrade koje su im obećali Mahmut Švraka, Republički tužilac i njegov formalni zamjenik, a suštinski šef, Miodrag Bajić da će prvi biti promaknut u Republičko tužilaštvo, a drugi na poziciji Glavnog okružnog tužioca dočekati penziju, ukoliko ne dozvole otkrivanje Naručilaca Ubistva i Ubica Davida Dragičevića.


Miodrag Bajić
To je, uprkos svim Lepirovim i Vrećinim nastojanjima, nemoguće sakriti.

15.
Kao što je nemoguće sakriti da i dalje kriju krivičnu prijavu koju je protiv Vreće i Mladena Mitrovića, Glavnog okružnog tužioca iz Prijedora podnijela grupa građana zbog prikrivanja kriminalnih radnji Lepira u “slučaju Adrović”. 


Mladen Mitrović
16.
Vrećo i Mitrović su prikrili, potom i falsifikovali, svjedočenje Milana Reljića, 10.11.2015. godine u Okružnom tužilaštvu Banjaluka, u kojem on jasno kaže da je Želimir Lepir za oslobađajuću presudu Mehi Adroviću, dok je bio sudija, uzeo 50.000 KM i stan u Beogradu. Protiv njih je, kada sam objavio dokaze o tome, podnesena krivična prijava, ali je ona sakrivena u Okružnom tužilaštvu Banjaluka i nijedan tužilac je nije još zaprimio.


Ključni dio Reljićevog svjedočenja
17.
Ne zna se gdje je ta krivična prijava, podnesena krajem jula ove godine, a odmah je morala biti zavedena u upisniku pod oznakom KT, jer su učinioci, Vrećo i Mitrović, poznati, a terete ih za falsifikovanje, prikrivanje dokaza, zloupotrebu položaja…

18.
Krivična se krije, kako se ne bi poremetili planovi Pravosudnog kriminalnog klana, na čijem čelu je Miodrag Bajić, ne samo o onemogućavanju otkrivanja Naručilaca Ubistva i Ubica Davida Dragičevića, već i drugih slučajeva koji im služe za lično bogaćenje.

19.
David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.




Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)