петак, 7. септембар 2018.

Da li će Vanja Bajić ikada odgovarati za smrtno stradanje radnika “Elektrodistribucije” Novi Grad i povrede koje su kod nekolicine dovele do trajnog invaliditeta ili će mu se dozvoliti da nastavi da se podsmijava i ponižava mlade koji odlaze?!

piše: Slobodan Vasković

Počela je izborna kampanja, trka za mandatima, a u njoj se nalaze i beskrupulozne ništarije poput Vanje Bajića, funkcionera SNSD-a, narodnog poslanika i Nečovjeka.

Mladi pred konzulatom Slovenije u Banjaluci
Egzodus mladih iz Republike Srpske Bajić je maliciozno prokomentarisao na tviteru (31. maja), kada je napisao sledeće: “Ne odlazi narod odavde zbog posla, novca, edukacije i sl., nego da dožive onaj osjećaj kad te pogodio zavičajna pjesma”…



Zaista samo najcrnji ljudski otpad može na takav način prokomentarisati odlazak desetina hiljada mladih iz RS i cijele BiH. 

Upravo poltroni, beskrupulozne sjecikese i ništarije poput Bajića jesu najveći uzročnici odlaska mladih, koji, pored ljudskog smeća poput njega, za sebe ne vide nikakvu šansu na ovim prostorima.

Mladi odlaze i da ih ne bi ubijali ili izložili pogibiji na poslovima koje rade, pa potom zataškali njihovu smrt.

Sam Bajić nikada nije javno objasnio sopstvenu odgovornost za nekoliko tragičnih slučajeva povređivanja radnika “Elektrodistribucije” Novi Grad, gdje je rukovodilac. Od kojih jedna ima srtni ishod.



Za vrijeme njegovog mandata desilo se nekoliko teških incidenata prilikom izvođenja elektroradova, a jedan od njih završio je tragično - posledica je bila smrt jednog radnika. Druge nesreće nisu bile životno kobne po stradale, ali su radnici zadobili teške povrede, koje su dovele do trajnog invaliditeta.

Bajić, koji umišlja da je cinik, iako je najobičnija režimska krpetina, poslušnik i neinteligenta, maliciozna Gluperda, učinio je sve da se pomenuti slučajevi prikriju od javnosti, posebno njegova odgovornost za ta dešavanja i tragične posledice. A njegova odgovornost je nesporna, jer rukovodi “Elektrodistribucijom”.

Niko od nadležnih, pa ni sam Bajić, nije odgovarao za pomenute tragične događaje, a vijesti o njima gotovo da i nije bilo u medijima. Sve je prikriveno. I Bajić je učestvovao u prikrivanju.

Da podsjetim, prvi slučaj, sa smrtnom posledicom, desio se 2010. godine kada je od strujnog udara stradao mladi dvadesetogodišnji radnik “Elektrodistribucije” Stojan Oljača.

Gubitak jednog mladog života direktna je posledica nestručnog rukovođenja na mjestu izvršenja elektroradova, a čitav događaj je sakriven od javnosti. 

Ndečovjek Vanja Bajić nije o ovom smrtnom događaju ništa tvitnuo!

Zavukao se pod kamen ispod kojeg je, na nesreću ovog naroda, izgmizao.

Ni smrtni ishod nije odgovorne u Novom Gradu, među kojima je i Bajić, naveo da preduzmu najrigoroznije mjere zaštite radnika.

Bilo je pitanje trenutka kada će nova nesreća da pogodi nekog od radnika “Elektrodistribucije”: Desilo se to 08.09.2017. godine, kada su na izvođenju elektroradova u naselju Rudice od strujnog udara teško povrijeđena dva radnika “Elektrodistribucije” - Bogdan Žujić i Mladen Bilić, kao i radnik “Željeznica RS” Miroslav Bjelajac.

Bjelajac je stradao pokušavajući pružiti pomoć teško povrijeđenim Žujiću i Biliću; Tom prilikom i on je upao u strujno kolo.

Pomenuti radovi su izvođeni u privatnoj režiji, u blizini željezničke pruge koja povezuje Novi Grad i Bihać, i nisu, po protokolu, prijavljeni “Željeznicama RS”; “Željeznice” bi, u tom slučaju, bile dužne da isključe napajanje strujnog dalekovoda duž pruge. 

Kako se to nije desilo, radnici su, prilikom izvođenja radova, dodirnuli takozvano strujno kolo i zadobili teške opekotine i povrede. 

Nesrećni željezničar, pokušavajući da pomogne stradalim, i sam je teško  povrijeđen od strujnog udara.

I ovaj slučaj je prikriven u javnosti, kako bi se nadležni, samim tim i odgovorni, među kojima je i Bajić, spasili od posledica, a one su teško krivično djelo ugrožavanja života.

Pitanje je koliko još ljudi treba da strada smrtno ili završi sa teškim opekotinama i povredama da bi Vanja Bajić konačno, kao direktni rukovodilac i nalogodavac radova, odgovarao za ova teška djela sa smrtnim posledicama i teškim povredama?!

Pitanje je i zašto dosad nije odgovarao, a to opet govori o pravosudno-policijskom sistemu koji je potpuno u šakama gmizavaca poput Bajića.