субота, 20. август 2016.

Vučićev mešoviti stil

piše: Slobodan Vasković

1.
Beograd, 14. juli - “Blic”
Predsednik Vlade Srbije izjavio je danas da je zadovoljan što su se relevantni politički činioci uskladili o datumu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj i što predstavnici EU nisu mogli da nađu zamerku referendumskom pitanju, a koje se odnosi na datum obeležavnja Dana RS.

Beograd, 14. juli - RTS
Говорећи о расписивању референдума у РС, Вучић је рекао да му је драго што представници међународне заједнице нису могли да нађу замерку референдумском питању.

Нагласио је да је Додик човек од највећег ауторитета, те да га је молио за постизање додатног јединства у РС.

Најавио је да ће се наредних дана срести и са другим политичарима из РС, онима на власти, али и другима – из опозиције, јер верује да могу да се договоре о "добрим" стварима које су у интересу Срба.

Banjaluka, 19. avgust - “Novosti”
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se neće mešati u unutrašnje stvari Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ističući da su odnosi između Srbije i RS dobri. On je novinarima na banjalučkom aerodromu "Mahovljani" tako odgovorio na spekulacije da će od predsednika Repubike Srpske Milorada Dodika tražiti da otkaže referendum o Danu Republike, zakazan za 25. septembra.

2.
Iz prve izjave, date 14. jula u Beogradu, nije teško zaključiti da je srpski premijer Aleksandar Vučić tada podržao referendum o datumu Dana Republike, koji je inicirao Milorad Dodik.

Mjesec dana kasnije, na Peobraženje, i Vučić se Preobrazio pa je iz njegove izjave čitljivo da uopšte nije sretan što ga pitaju o referendumu, a kamoli što će se održati.

3.
Koliko je zaista ozbiljna  Vučićeva politika kada se jedan mjesec “meša”, a drugi “ne meša”, (a da se “mešao” mešao se, posebno 14. maja kada je učinio sve da sruši Protest opozicije), uočljivo je iz njegovog djelovanja u nekoliko navedenih mjeseci?!

4.
Vučić nema nikakvu konzistentnu politiku, talasi ga nose poput stihije, a on pokušava, daveći se, prikazati kako diše punim plućima. Zato, jel’, postoje Režimski mediji. I Režim. 

Vučić uzalud troši vrijeme srpskog naroda. 

5.
Vučić je baš “duhovit” kada se “meša” i ističe da je “Додик човек од највећег ауторитета, те да га је молио за постизање додатног јединства у РС”.

Ako je neumešani Vučić mislio na neke krim strukture, tu zaista Dodik ima vrlo zavidan autoritet. S obje strane Drine. 

Dodik je osoba koja je Srbe bespovratno podijelila na dva tabora za narednih nekoliko decenija. 

Sve rečeno je pokazatelj koliko je Vučić nisko pao sa politikom spram Srba van Srbije.

Te rupe ne mogu skriti jeftini populistički potezi, kojih je napretek u specijalnimiparalelnim vezama i osim kojih nema ništa konkretno. 

6.
Konkretno je da je Džo Bajden saopštio Vučiću da “Srbiju smatra najodgovornijom za bezbjednost u regionu”. I to finim riječima. A ako si najodgovorniji, onda si i najveći krivac ukoliko dođe do pogoršanja te bezbjednosti!

Što je Vučić baš fino primio, ali se, očito, nakon što je Bajden otišao, zapitao kako da odgovori na izazove bezbjednosti koje stalno produkuje Dodik?!

Dodikov ucjenjivačkopredizborni referendum je veliki izazov bezbjednosti u regionu. I Vučić to zna; Da ne zna ne bi spominjao kako Srbija “neće više nikada biti slaba da gleda pogrom dela sopstvenog naroda”!

7.
Očito je tu Vučić mislio na “nesrpske faktore” kao pogromaše, a ništa nije rekao o srpskom pogromaškom faktoru, koji, između ostalog, vrši pogrom i nad Srbima?! Trenutno primarno.

Možda bi se prepoznao; Ako ne on, a ono sigurno njegov “Додик човек од највећег ауторитета”.

Treba se zapitati i da li to nas Vučić prepada/opominje, pa ako je već tako koga bi trebalo da se plašimo?!

Slijedi li nam Traktorijada?! Ili se Vučić samo zaneo!

8.
Sada bi lako bilo napisati “Kako Vučić tužno zvuči” i poentirati, ali kome je do poentiranja kada tužni Vučić iz tužne Srbije, kojom dominira njegova otužna vlast, ispaljuje frazetine iza kojih ne može stati.

Srbija je iscrpljena, Republika Srpska dotučena, Srbi na Kosovu gotovo da i ne postoje; Dodik svojim ponašanjem ruši njihovu zadnju šansu - ZSO; Vučić nema ni snage ni volje, a ni političke pameti, da to zaustavi.

Kada Vučić ne može zaustaviti potrošenog Dodika, kako može zaustaviti bilo koga ozbiljnijeg? Nikako!

Da li sam defetista? Ako jesam i ako je Srbija toliko jaka, zašto onda RS ne raspiše referendum o nezavisnosti, a Vučić se otvorenom podrškom umeša?!

9.
Referendum je podržao Dragan Čović. I to u jeku srpsko-hrvatskog totalnog verbalnog rata. Da se naježiš. I od verbalnog rata i od Čovićeve podrške. 

10.
Nakon Čovićeve jezive podrške referendumu, sve više mi se čini tačnim da su Dodik i Čović dogovorili nametanje rezultata popisa, kako bi im Izetbegović omogućio kontrolu kladionica. Primarno Čoviću. (Uzgred, kladionice Čovićevih igrača u RS čuvaju pojedini pripadnici MUP RS).

Dodik je dobio sastanak sa Izetbegovićem na kojem su navodno usvojili Mehanizam koordinacije.

Sastanak je Dodiku bio bitan kako bi se pokazao faktorom; Izetbegović je vraćao dug za poklonjeni Popis, Čović je sve divno odglumio i na kraju je potvrđen MK koji je već usvojio Savjet ministara, takozvani Čovićev, a od onog kafanskog nije ostalo ništa. Da, Čović je podržao i referendum.

Perpetum mobile prevara!

11.
Idemo dalje: Zašto nije raspisan referendum o Popisu?! I njegovom neprihvatanju?

Kladim se da već znate odgovor, što i ne čudi, jer je kvota baš mala!

12.
U Distriktu Brčko supervizor je zabranio održavanje referenduma o datumu Dana Republike.

Može mu se, jer je Vlada RS, predvođena Aleksandrom Džombićem i uz podršku Milorada Dodika, donijela Odluku o brisanju međuentitetske granice u Distriktu Brčko! 

Bilo je to 2011. godine, kada je RS, defakto, prepolovljena na dva dijela. 

Učinili su to “Čuvar Srpske” i njegova služinčad.

Zato sada oni koji bi da glasaju na referendumu (ako ga bude), a iz Brčkog su, trebaju da idu izvan Brčkog. Bar po prijedlogu kabineta MD.

13.
Da li će Međunarodna zajednica zabraniti Dodikov referendum?

Nemam pojma, ali Dodik je obećao da će, uprkos svim eventualnim zabranama, održati referendum. 

Zapad smatra da je riječ o demontaži Dejtona, rušenju BiH i sve crnje od crnjeg; Bude li referendum održan, Republika Srpska će se naći u potpuno izgubljenoj poziciji. I politički i ekonomski. I to bespovratno.

Nažalost, stradaće Narod.

14.  
Dodika se to ne tiče, Narod ponajmanje; On nastavlja igrati igre sa svojim ucjenjivačkopredizbornim referendumom, jer želi da mu EU obeća i sprovede temeljnu reformu pravosuđa BiH. 

U kojoj ne bi bilo nijednog njegovog slučaja. 

Onda bi on proglasio pobjedu. Jer bi ga to spaslo od istraga, a koristilo bi i na izborima.

15.  
Iako Dodik nastavlja da zateže konopac, iako je EU slaba i nikakva, iako je BiH za Njemačku balkanski “Bliski istok” i ne želi nikakvo komešanje, iako Ferguson voli da magarči Dodika, ne vjerujem da će neka nova eštonova spasti Dodika ovaj put.

16.
Igra živaca tek počinje, ostale su odigrane i u svim je RS teško poražena -ekonomski, finansijski, privredno, politički…

17.
Vučić neće da se meša, ali i dalje radi kampanju za Dodika. Toliko o njegovim prijateljskim, bratskim, očinskim brigama za RS. I nemiješanju.

P.S.: Obaviješteni Nikola Kragulj
Tekst “IJ2: Latinoviću Gradiška, Dragosavljeviću Srbac, Karapetroviću Laktaši, Gatariću Prnjavor”, komentarisali su NIkola Kragulj i grupa odmetnika iz SNSD-a koji ne podržavaju Zorana Adžića.

“Vasković jeste američki plaćenik, ali jeste i informisan”, konstatovao je Kragulj.


Mogu samo reći da je i Kragulj baš informisan!