среда, 17. август 2016.

Milionski ugovor Fonda zdravstva RS i firme “Prointer”, iza koje stoji Igor Dodik

piše: Slobodan Vasković

Nedavno su Fond zdravstva RS i firma “Prointer” d.o.o. Banjaluka potpisali ugovor vrijedan 2,5 miliona KM. 

“Vrijednost tog ugovora će se, bez sumnje, povećati na 8,5 miliona KM u vremenu pred nama”, tvrde moji izvori iz Fonda.

Prema njihovim riječima, Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstva, pristao je pod pritiskom Milorada Dodika, čiji sin Igor stoji iza firme “Prointer”, na potpisivanje tog ugovora.

Da bi sve izgledalo kao da je po zakonu, prvo je urađen Elaborat opravdanosti ulaganja u Informacioni sistem Fonda zdravstva.

Elaborat je uradila revizorska kuća “Confida”, čiji je vlasnik Aleksandar Džombić, bivši premijer.

Prvo je sa Džombićevom firmom dogovorena cijena od 20.000 KM, da bi konačna cijena bila 30.000 maraka i već je isplaćena kompletna svota, iako Fond grca u gubicima teškim stotine miliona KM.

Cijeli posao ugovoren je bez tendera. Žurba je bila.

Nakon “Elaborata”, “Prointer” je dobio posao i milioni su zagarantovani.

Još u martu ove godine, “Prointer” je dobio posao od Fonda vrijedan 282.900 KM, što je bio samo “ulaz” u milionske ugovore.

Tako je firma, iza koje stoji Igor Dodik, dobila vrijedne poslove, a Darko Tomaš nominaciju za načelnika Prnjavora i Dragu Kalabića na leđima.

Ukoliko izgubi izbore, Tomaš će izgubiti sve: I direktorsko mjesto u Fondu i trenutnu poziciju na čelu OO SNSD Prnjavor. kako sada stvari stoje, Dodik ga je svjesno potrošio, jer Tomaš ne može dobiti lokalne izbore u Prnjavoru, gdje je kandidat SNSD-a za načelnika opštine.

Početkom avgusta objavio sam da Igor Dodik, sin Milorada Dodika, stoji iza firme “Prointer” doo Banjaluka, koja je u ekspanziji i namjera im je da otmu sve poslove iz IT sektora u Republici Srpskoj, a pokušavaju da se probiju i na tržište BiH.

Naravno, Igor Dodik nije upisan u osnivačkim dokumentima firme, ali on lično prisustvuje svim sastancima na kojima se dogovaraju poslovi i lično učestvuje u pregovorima.

Upravo zahvaljujući činjenici da je Igor Dodik sin Milorada Dodika, firma “Prointer” je u ekspanziji i u ovoj godini je njen procijenjeni obrt deset miliona KM.
Firma je osnovana 28.04.2015. godine, a suvlasnici su “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”, Dejan Ilić i Siniša Mijatović, aktivisti SNSD-a iz Zvornika. 

I Ilić i Mijatović žive u Zvorniku, tako da je pravo malo čudo koliko su uspješni u Banjaluci.

Osnivački ulog firme je 10.000 KM, od čega je Ilić uplatio 3.500 KM i “vlasnik” je 35% firme, Mijatović je uplatio 1.500 KM i “vlasnik” je 15% firme, dok je 
“Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” uplatio 5.000 KM i oni jesu vlasnici 50 posto firme. 

Osnovna djelatnost firme je računarsko programiranje.

Direktor firme je Bojan Vujić, a glavni gazda je Igor Dodik.

Vlasnik firme “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” je supermoćni beogradski tajkun Slaviša Kokeza, iza kojeg stoje Aleksandar Vučić, srpski premijer i Nebojša Stefanović, srpski ministar unutrašnjih poslova.

U maju ove godine Kokeza je izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza ima monopol u Srbiji u IT sferi, a sada zajedno sa Igorom Dodikom, i uz podršku Milorada Dodika, ostvaruje monopol i u Republici Srpskoj i uništava sve ostale firme iz te sfere. 

Veoma su agresivni u svom naletu i to u tolikoj mjeri da je nekoliko ministara iz Vlade RS ukazalo Dodiku da to što “Prointer” čini “nije u redu”, ali se lider SNSD-a nije obazirao na njihove primjedbe.

Dokumenti koji su u mom posjedu svjedoče da je za osam mjeseci prošle godine firma “Prointer” ostvarila prihod od 651.145 KM, od čega je dobit 133.305 KM. Nema šta, izvrstan uspjeh grupe početnika u IT sferi.

Firma ima devet zaposlenih, a tokom 2016. godine uspjeli su pobijediti na niz tendera, naravno onih koje su raspisale Javna preduzeća i institucije RS.

Tako je “Prointer” dobio više poslova od MUP-a RS, čija je vrijednost nekoliko desetina hiljada maraka (32.955 KM/09.02.o.g.; 15.208 KM/08.07.o.g.), Pošta Srpske (71.788KM /04.02. o.g.; 7.606 KM/07.01. o.g.….), KBC Banjaluka (154.350 KM/16.03.o.g.; Fonda zdravstva RS (282.900 KM, 02.03. o.g.); “Elektrokrajine” (123-922, 70 KM/22.03.o.g. plus još niz ugovora vrijednih po nekoliko desetina hiljada KM); Fonda PIO (108.899, 98 KM i 50.123 KM, oba 16.12.2015. godine)…

Moglo bi se nabrojati još desetine ugovora sa opštinama, a tu su i ugovori sa Poreskom upravom RS (59.170 KM), Republičkom geodetskom upravom (149.288, 49 KM, 29.02.2016.)…

Nema dileme da je sve ove poslove “Prointer” dobio zahvaljujući trgovini uticajem Milorada Dodika i činjenici da ih zastupa njegov sin Igor, kao što nema sumnje da je davanje poslova Kokezi, koji stoji iza svega, itekako pripomoglo približavanju Dodika i Vučića.