уторак, 23. август 2016.

IJ9: Najžešći sukob SNSD-a i SzP-a u cijeloj RS

piše: Slobodan Vasković
Objava treće procjene rezultata za Izbornu jedinicu broj 9 ujedno je i poslednja.
Upravo u ovoj izbornoj jedinici, na cijeloj njenoj teritoriji vodiće se, kako sada stvari stoje, najžešća bitka na svim nivoima - i za načelnička mjesta i za odborničke liste.
SNSD namjerava da snažno napadne SDS-ova uporišta i da ostvari primat u cijeloj regiji.
U kampanji se neće birati sredstva i obračuni svim i svačim već su počeli.  
Prije nego iznesem procjenu, da najavim da ću oko 20 septembra izbaciti i Četvrtu, poslednju, procjenu izbornih rezultata za sve izborne jedinice.
Izborna jedinica 9
Trebinje
Trebinje je već poprište pravog političkog rata. Pale su i prijetnje fizičkom eliminacijom, a brutalni verbalni obračuni su svakodnevnica.

Iz ugla potpuno nezavisnih posmatrača, bitka za Trebinje se kvalifikuje kao “Biranje manjeg zla”, jer ni aktuelni gradonačelnik Slavko Vučurević (SzP/SDS), niti njegov protivkandidat Luka Petrović nisu omiljeni u ovom gradu.

Obojica su nadmeni, bahati, neodmjereni, skloni svakoj vrsti objede.
Istina je i da je Petrović protivkandidat kojeg je priželjkivao Vučurević, jer on svojim manama, u najmanjem, izvanredno prikriva njegove.

Petrović ima veliki problem unutar SNSD-a sa Dobroslavom Ćukom, koji je kandidat na odborničkoj listi i on neće raditi za njega. Ista situacija je i sa  Markom Mitrovićem jednim od osnivača SNSD-a u Trebinju, kojeg je marginalizovao. Mitrović nije bez uticaja u stranci i pad Petrovića značio bi njegov povratak.

Glavni Petrovićev adut je elektroenergetski sektor, koji je već maksimalno angažovan u njegovoj kampanji. Osim novca, tu je pritisak na zaposlene i nova radna mjesta. 
Vučurević nije bez rezultata u protekle četiri godine i njegova vlast uradila je nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, koji su milionske vrijednosti.
Vučurevićeva najveća slabost nije izostanak podrške NDP-a koliko slabi SDS, čija infrastruktura je veoma porozna i klimava.
U ovom trenutku, Vučurević i Petrović su potpuno poravnati, a izbore će odlučiti birači koji se još uvijek nisu opredijelili. 
SNSD je u Trebinju veoma rizikovao, jer bi svaki drugi kandidat pobijedio Vučurevića, ali nominacija Petrovića je stvarna i velika šansa aktuelnog gradonačelnika. 
SNSD je kandidovao Petrovića, jer se Milorad Dodik nada da će ga odmaći od “Elektroprivrede”, ukoliko pobijedi u trci za gradonačelnika. To znači da je bitka za gradonačelnika Trebinja u podtekstu i bitka za kontrolu EPRS.

Gacko 
Decenijska utvrda SDS-a Gacko u ovoj izbornoj kampanji naći će se pod pravom “paljbom” SNSD-a. 
Cilj SNSD-a je rušenje SDS-ove vlasti, što bi za njih bio izvanredan uspjeh.
Njihov kandidat je vrlo kvalitetan, riječ je o socijaliti Maksimu Skoki.
Problem Skokin je što je, prije kandidature, ponižavan od Srđana Milovića, lidera SNSD-a, koji je prvo osporio, pa podržao njegovu nominaciju. 
Uz to Skoko ne živi u Gacku, već u Trebinju i to mu je drugi veliki minus. 
Do njega je vrlo teško običnom građaninu doći, za razliku od pristupa Milanu Radmiloviću, kandidatu SDS-a i vječitom pobjedniku u Gacku, koji je nanio niz teških poraza SNSD-u. I to čak u situacijama kada su ga, na pravdi Boga, zatvarali.
Radmilović je svakodnevno “dostupan” stanovnicima Gacka i to je njegova najveća prednost, uz podatak da on nema nikakvih većih materijalnih dobara, dok se Skoko baš kvalitetno skućio.
U Gacku značajnu ulogu ima i epika, a Radmilović je epskiji od Skoka. 
Za Skoku neće raditi osnivači SNSD-a, koje je Milović pomeo.
Procjena je da će Skoko uspjeti napraviti dobar rezultat, ali neće pobijediti Radmilovića, koji će, kako sada stvari stoje, dobiti još jedan mandat.
Pozitivna stvar za Radmilovića je što OO SDS Gacko djeluje vrlo kompaktno i veoma su prisutni na terenu, a unutrašnjih trvenja nema.
Nevesinje
SNSD snažno napada i u Nevesinju.
Luka Petrović prijeti radikalima, koji tradicionalno podržavaju SDS, Vojislavom Šešeljem i, što je veoma začuđujuće, ponaša se kao da je on šef te stranke. 
U trci su aktuelni načelnik Momčilo Šiljegović (SzP/SDS) i Milenko Avdalović, SNSD. 

Avdalović je loš kandidat i izgubio je izbore prije 4 godine. 
Procjena je da, u najboljem slučaju, Petrović može podijeliti šešeljevce (koji u Nevesinju imaju kvalitetan odbor), ali to je nedovoljno za pobjedu Avdalovića.
Petrović i Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a, nastaviće sa brutalnim pritiskom na šešeljevce, što bi moglo izazvati kontraefekat, ali i urušavanje tog odbora. 
U ovom trenutku u prednosti je Šiljegović, a dobar rezultat trebali bi ostvariti SDS i PDP.
Bileća 
U Bileći će biti neizvjesno. Kandidati su Miljan Aleksić (SNSD), aktuelni načelnik Bileće i Milorad Vojinović, kandidat SzP (SDS).
Aleksić je bogat čovjek, koji se mnogim bilećanima nađe pri ruci kada im je potrebna pozajmica i njegova “teka” njegova je izborna baza. 
Aleksić je primarno boem, a političar je tek kada mora to biti. Riječ je o dobrom čovjeku, čija je najveća mana što je poslušnik braće Vuković, Radovana i Ljube.
Istina, u jednom trenutku je ušao u sukob sa njima oko smjene direktora bilećkog Doma zdravlja Neđe Simovića. Simović se odupro Vukovićima i ekspresno je smijenjen, Aleksić se malo pobunio, ali su ga Braća brzo dozvala pameti i stavili pod punu kontrolu.
Realno, Bilećom upravljaju Vukovići, a Aleksić je samo daljinski upravljač.
Njegov protivkndidat je Milorad Vojinović (SzP/SDS), kojem u početku niko nije davao velike šanse, ali je on kampanjom uspio da se poravna sa Aleksićem.
Unutar SDS-a postoji jedna mala frakcija, koja je nezadovoljna njegovom kandidaturom, ali ukoliko ga i oni podrže onda je Vojinović u odličnoj situaciji da se ravnopravno bori sa Aleksićem.

Ljubinje
U toj maloj opštini dugogodišnji načelnik Vesko Budimčić će produžiti svoj mandat na još 4 godine.
Njegov protivkandidat iz DNS-a Darko Krunić je bez šansi.

Istočni Mostar
U ovoj mikroopštini kandidati su Božo Sjeran SzP(SDS) i Goran Račić iz SNSD.
Svaka prognoza na ovako malom biračkom tijelu je nezahvalna.

Berkovići
U Berkovićima malu prednost ima aktuelni načelnik i kandidat SzP-a Nenad Abramović u odnosu na kandidata SNSD-a Radovana Milidragovića.

Kalinovik 
Kandidati za načelnika su Mileva Komlenović, aktuelna šefica (SNSD) i Slobodan Đorem iz SzP-a (SDS).
Iza Komlenovićeve stoji Radomir Sladoje zvani Deba, koji je privatizovao Kalinovik.
Veliko bi iznenađenje bilo da SNSD izgubi ovu opštinu.

Foča 
Za prvog čovjeka Foče boriće se tri kandidata: Zdravko Krsmanović (NDP, SRS, PDP), Radislav Mašić (SNSD, SP, DNS, PUP) i Milivoje Dostić (SDS).
Prije mjesec dana parametri su ukazivali da će se za načelničku poziciju boriti Krsmanović i Mašić, dok je Dostić samo tu kao mjera nepodnošenja SDS-a i sa SNSD-om i sa Krsmanovićem.
Međutim, Dostić nije bez šansi i u ovom trenutku svaki od tri navedena kandidata ima šansu da pobijedi.
Mašićev problem su tri struje unutar SNSD-a, od kojih dvjema odgovara njegov pad i oni će direktno raditi protiv kandidata SNSD-a.
Uz to, Mašić nije pokazao nikakvu energiju ni kao načelnik, niti je pokazuje sada u kampanji. 
Krsmanovićev problem je što nema jaku stranku iza sebe, ali i što je koalirao sa radikalima.  
Bošnjačko biračko tijelo ga neće bezrezervno podržati, a Dostić nije ratni kadar, što stvara mogućnost da dobije dio glasova iz tog korpusa.

Višegrad
Višegrad je opština u kojoj SDS pravi od gotovog veresiju i realno je da njihov kandidat Slaviša Mišković, aktuelni načelnik, izgubi tu poziciju.
Kandidat SNSD-a Mladen Đurović ima trenutno blagu prednost, koju može zahvaliti sujeti Miškovića. Mišković ne odustaje od sukoba sa Miroslavom Kojićem, nekadašnjim poslanikom SDS-a i vrlo uticajnom osobom unutar OO SDS Višegrad.
Kojić je spreman da izgladi sukob i ukoliko dođe do toga, Đurović će teško dobiti izbore. Posebno zbog činjenice da ne uživa ugled ni u Višegradu ni u OO SNSD.
On je kandidovan kao “žrtveni jarac”, a sukobi unutar SDS-a otvorili su mu put ka pobjedi.
U Višegradu je sve i dalje nepredvidivo, ali ako se nastave dosadašnji trendovi Mišković će izgubiti izbore.

Čajniče 
U Čajniču će aktuelni načelnik Goran Karadžić obnoviti mandat, a njegovi protivkandidati iz SNSD-a i SP-a Neđo Mašić i Zorica Tadić su bez šansi.

Mašićev osnovni problem je podijeljenost unutar odbora SNSD-a na tri frakcije.

Rudo
U ovom malom mjestu kandidati su  Rato Rajak, aktuelni načelnik, kandidat SzP (SRS) i Dobrisav Milinković (DNS).
Rajakova pobjeda nije upitna.