четвртак, 18. август 2016.

IJ 4: Brod Vidu Ivanoviću; U Derventi, Modriči, Vukosavlju odlučiće fotofiniš

piše: Slobodan Vasković
Nastavljam sa objavom treće procjene rezultata lokalnih izbora u svim opštinama Republike Srpske.

Kao i prve dvije (objavljene krajem maja i tokom jula) i ova Procjena je urađena na osnovu podataka dobijenih u svim opštinama RS i iz najvažnijih stranaka ovog entiteta, razgovora sa brojnim aktivistima tih stranaka, poznavaocima političkih prilika u lokalnim zajednicama i brojnih drugih parametara. 

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.

To, praktično, znači da svaka od stranaka može u narednih mjesec i po dana učiniti dodatne napore na poboljšanju svog rezultata, kao i rezultata kandidata. Posebno zbog toga što je u jednom dijelu opština situacija takva da će odlučivati foto finiš.

Izborna jedinica 4

Derventa
U Derventi će trku za načelnika odlučiti fotofiniš.
Dva politička veterana, čije je suparništvo decenijsko, obračunavaće se do poslednjeg trenutka. Riječ je o Miloradu Simiću, aktuelnom načelniku i kandidatu SNSD-a, kojem se suprotstavio narodni poslanik Nade Planinčević iz SzP-a (SDS).

Simiću treba priznati da je, tokom dugogodišnje vladavine, u opštinu uspio da dovede brojne investitore i Derventa spada u grupu razvijenih opština.

Simić je poslednjih mjeseci krenuo u vrlo agresivnu kampanju, opština je asfaltirala i rekonstruisala mnoge seoske puteve, igrališta, neki putevi su još u fazi izgradnje, rješava se vodosnabdjevanje mjesnih zajednica. 
Simićev problem je preduga vladavina, koja je rezultovala određenim padom podrške, posebno zbog činjenice da su se neki od članova njegove porodice teško ogriješili o privrednike iz Dervente.

Krajem jula u Derventi je potpisan sporazum SNSD-a, DNS-a, SP i SDP-a o podršci Simiću.
S druge strane, ni u SzP-u, prije svega SDS-u, nisu mirovali, već su bili veoma angažovani i prisutni na terenu i među narodom.
U SDS-u dominira optimizam i članstvo je ubijeđeno u pobjedu.
Bošnjačko biračko tijelo će se podijeliti na pola - dio će glasati za Simića, dio za Planinčevića.
Hrvatsko biračko tijelo bi moglo donijeti prevagu u Derventi i tu kandidati vode bitku za svaki glas.
Treba reći i da PDP ima dobru listu i za očekivati je da ostvare dobar rezultat.
Kandidatska lista SNSD-a bi, kako sada stvari stoje, trebala osvojiti manje mandata nego 2012, dok se očekuje napredak SDS-a. 
Modriča
U Modriči je, kao i u Derventi, situacija je potpuno neizvjesna, svi parametri ukazuju da će se razlika među kandidatima mjeriti apotekarskom vagom.
Bitka se vodi između Steve Joksimovića, kandidata SzP-a i narodnog poslanika SDS-a i Mladena Krekića, aktuelnog načelnika i kandidata SNSD-a
Krekić je, za razliku od svog kolege Simića, vrlo malo učinio za opštinu, a nedavno asfaltiranje nekoliko seoskih puteva nije mu donijelo odlučujuće poene.

Njegov problem je kontinuitet laganog pada rejtinga SNSD-a u Modriči, koji je nastavljen i u ovim predizbornim danima. Istina, Krekić je uspio “razdrmati” odbor i krenuti u kampanju odlučnije, ali SDS još uvijek djeluje organizovanije i snažnije. 
Sve to u SDS-u izaziva optimizam, koji posebno grade na rezultatima Opštih izbora 2014., kada su pobijedili na sva četiri nivoa. 
Hrvatsko biračko tijelo bi trebalo podržati Krekića, dok se ne zna kako će se Bošnjaci izjasniti o kandidatima za načelnike.
SDS-ova lista će proći odlično, a SNSD-ova zabilježiti pad.
Brod
Brod je opština u kojoj bi, da su izbori sutra, pobijedio Vid Ivanović, kandidat DNS-a za načelnika.
Ivanović, trenutno, ima najveću podršku u Brodu, a njegova najveća snaga je u porodicama boračkih kategorija, koje su držale tezge na pijaci u centru Broda. Odatle ih je, bukvalno na deponiju, protjerao akttuelni načelnik Ilija Jovičić iz SNSD-a, koji je ponovo kandidat ove stranke.
Jovičić je iznevjerio očekivanja građana Broda i pokazao se kao sluga tajkuna.
Ništa bolji od njega nije ni Milan Gavrić, kandidat SDS-a za načelnika, koji je bez ikakvih šansi.
SDS će na ovim izborima platiti baš veliki ceh zbog četverogodišnjeg koaliranja sa SNSD-om I Ilijom Jovičićem, kojem je Gavrić bio potrčko.

SDS je u Brodu podržao sve loše projekte SNSD-a - zaduženje opštine, izmještanje pijace, poskupljenje vode…
Vukosavlje
U ovoj maloj opštini neće biti utakmice između SNSD/DNS/SP i SzP-a, već će se izborna trka odvijati na unutaretničkoj i etničkoj osnovi: Bošnjaci ili Srbi.
U Vukosavlju je načelnik Elvir Hadžiomerović.
Potpuno je neizvjesno ko će dobiti bitku u ovoj maloj opštini; Čak su četiri kandidata: Borislav Rakić (SNSD), Saša Katanić (PDP), Elvir Hadžiomerović (SDA) i Zekerijah Bahić (SDP).