четвртак, 11. август 2016.

Avdo Avdić/OPSTRUKCIJE U PREDMETU BOBAR BANKA: Tužilac Salihović povezan sa ubicama i narko dilerima

preneseno sa Zurnal.info
Nadležne službe su dokumentovale veze Gorana Salihovića sa braćom Almirom i Amirom Bilalićem iz Lukavca, koji su ranije osuđivani zbog ubistva, a policijske agencije ih godinama dovode u vezu i sa trgovinom narkoticima te autokriminalom. 
Iako je ostvarivao i neposredne kontakte sa ovim osobama, oficir za vezu između tužitelja Salihovića i braće Bilalić bio je pratilac glavnog tužitelja Mirsad Memić, inače službenik Agencije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine”, ispričao je za Žurnal izvor blizak policijsko-obavještajnim agencijama. 

Dokumentovani kontakti
Žurnal je u posjedu fotodokumentacije i transkripata koji potvrđuju ove kontakte. Tako je, naime, Salihovićev pratilac Mirsad Memić (vidi sliku) snimljen kako 26. maja ove godine, oko 12 sati, izlazi iz ugostiteljskog objekta Milenium u Lukavcu koji je u vlasništvu braće Bilalić. 
Neposredno nakon toga, Memić poziva Salihovića i između ostalog mu saopćava:
Bio sam sa komšijom (kodno ime za Almira Bilalića). Kažu da su stupili u kontakt sa Jeremićem”.
Nakon što je upoznat sa ovom činjenicom, Salihović obavještava pratioca da će o tome razgovarati kasnije i da će se i on vidjeti sa komšijom. 
Istražni organi sumnjaju da je pomenuti Jeremić, ustvari, Darko Jeremić, direktor Autosemberije iz Bijeljine, preduzeća u sastavu Bobar grupacije, koji je osumnjičen za pranje više od 100 miliona maraka nestalih iz Bobar banke. 
Braća Bilalić su rođeni Bijeljinci, a prema policijskim saznanjima, oni godinama održavaju kontakte sa sumnjivim biznismenima iz tog grada. No, za ovu priču bitnije su druge činjenice. 

Ko je Jeremiću javio za hapšenje? 
Kada je SIPA 31. marta ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH, započela akciju kodnog imena “Lavina”, jedna od meta je trebao biti Darko Jeremić. Međutim, 12 sati prije početka akcije – Jeremić je napustio BiH. Nekoliko dana pred ovu akciju, pratioci Gorana Salihovića prespavali su u objektu čiji su vlasnici braća Bilalić. Tužilaštvo BiH nikad nije izvršilo provjere ko je Jeremiću dojavio za SIPA-inu akciju zbog koje je pobjegao u Srbiju. 
Nedugo nakon ove akcije, Tužilaštvo BiH je, preko Suda BiH, raspisalo potjernicu za Jeremićem. Mjesec i po kasnije, Salihovićev pratilac Mirsad Memić putem telefona izvještava glavnog državnog tužioca da je komšija stupio u kontakt sa Jeremićem. Potom slijedi obrat. Na granici između Srbije i BiH, 28. juna ove godine, Darko Jeremić se dobrovoljno predaje bh. policijskim agencijama. Istog dana je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje, unatoč činjenici da je uhapšeni bio u bjekstvu, ne predlaže mjere pritvora. Jeremić je, tako, pušten da se od optužbi brani iz vlastitog doma.